Facebook Twitter Email Pinterest

Rallikausi 2013 alkamassa

03.01.2013 / Rallikausi 2013 alkamassa

p-sm-lappi-ajo.jpg

Hallitseva suomenmestari Esapekka Lappi huimisteli viime vuoden Tunturissa. Ilmeisesti Lappi ei koko SM-sarjaa tänä vuonna kierrä, toivottavasti aika riittää kuitenkin edes jonkin SM-osakisan ajamiseen. (kuva: Marko Mäkinen)

Kolmisen viikkoa on aikaa siihen hetkeen, kun kauden 2013 ensimmäinen SM-osakisa starttaa. Vuoden tauon jälkeen Rovaniemen Arctic Lapland Ralli, tutummin siis Tunturi, avaa seitsemän osakilpailun sarjan; kolme kisaa ajetaan talviolosuhteissa, neljä kesällä.

Rovaniemen porukka tarjoaa kilpailijoille eksoottisten, talvisten olosuhteiden lisäksi paljon erikoiskoekilometrejä. Kahden päivän jälkeen tuskin kukaan haaveilee enemmästä. Erikoiskokeilla on yhteismittaa 244 kilometriä. Kumpanakin päivänä ajetaan viisi erikoiskoetta. Kun Mäntyvaaran nelisen kilometrin mittainen raviradan pätkä ajetaan kolmesti, on helppo laskea, että jokaisella metsäpätkällä on reilusti yli 20 km pituutta.

Viimeisen erikoiskokeen, Ristilampi, pituutta on jälleen venytetty kilometrillä, joten jos vielä tähän mennessä ei ole voittajaa saatu selville, ei se aivan helppoa ole enää viimeisellä, 48-kilometrisellä. Mahdollisuuksia tulosluettelon täydelliseen muuttumiseen - myös kärjessä - on paljon! Lyhin erikoiskoe Mäntyvaaran jälkeen on toisena ajettava Aitta, jolla on pituutta "vain" 23,2 kilometriä.
"Tunturi ajetaan nyt 48. kerran, ja olemme päättäneet pitää viimeisen erikoiskokeen aina järjestysnumeronsa mittaisena", kertoili reittijohtaja Juha Keskiniva.
"Tänä vuonna olemme tehneet jonkin verran reittiin muutoksia, Kilpailijat joutuvat noin 100 kilometriä nuotittamaan uudelleen, joten töitäkin saa ennakkotutustumisessa tehdä."

Rovaniemen Arctic Lapland Ralli on yksi osakisa, joten pisteet jaetaan kahden päivän ja 10 erikoiskokeen jälkeen lauantaina Ralli SM -sarjassa 15 parhaalle nelivetoisissa ja kahdessa 2-vetoisten luokassa. Tänä vuonna muita luokkia on Suomi Cupissa, Historicien mestaruussarjassa ja poikkeuksellisesti myös B-juniorit saavat tänä vuonna nuotittaa ja ajaa koko reitin.

Ralli SM -sarja jatkuu Rovaniemen jälkeen kuukauden päästä Mikkelissä SM Vaakuna -rallin merkeissä, minkä jälkeen talvirallit loppuvat Joensuun SM Itäralliin 9. maaliskuuta.

Kesäkausi alkaa Pohjanmaalla kesäkuun puolivälissä, kuukautta myöhemmin vietetään keskikesää Kouvolassa, kunnes elokuun viimeisenä viikonloppuna ajetaan Turun ympäristössä. SM Castrol-ralli Tampereen Särkänniemi keskuspaikkanaan tarjoaa kaksipäiväisen kisan, minkä jälkeen Suomeen on saatu kuljettajien puolella uusi nelivetoisten mestari sekä kaksi kaksivetoisten luokkien mestaria.

Pisteeitä jaetaan kaikista seitsemästä osakisasta 15 parhaalle kuljettajalle. Voittaja saa 25 pistettä, kakkonen 20, kolmas 16, neljäs 13, viides 11 jne. siten, että 15:nneksi sijoittunut saa vielä yhden pisteen. Rovaniemen avauskisasta jaetaan kuitenkin puolitoistakertaiset pisteet, joten Arctic Lapland Rallin voittajalle kirjataan pisteitä 37,5 pistettä.

Nähdään Rovaniemellä tammikuun 25.-26. päivinä!

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa