Facebook Twitter Email Pinterest

Norjalaisen tahdissa

25.01.2013 / Norjalaisen tahdissa

p-arctic1-mikkelsen.jpg

Andreas Mikkelsen-Mikko Markkula hallitsivat Arctic Lapland Rallin ensimmäistä päivää. Kuva: Marko Mäkinen

Ralli SM -sarjan 2013 ensimmäisen osakilpailun, kaksipäiväisen Arctic Lapland Rallin ensimmäiset 5/10 erikoiskoetta on ajettu. Kun kilpailijat lähtivät yötauolle, kilpailun johdossa oli norjalainen Andreas Mikkelsen, joka oli lähes 100 EK-kilometrin aikana ehtinyt nykäistä noin 30,5 sekunnin eron kakkosena ajavaan Juha Saloon.
Mikkelsen on Arctic Lapland Rallissa valmistautumassa omaan MM-kauteensa, joka alkaa vasta keväällä Portugalista Volkswagenin tallikuljettajana.
"Tärkeintä meillä on hioa kuljettajien välistä yhteistyötä uuden kartanlukijani, Juho Hännisen entisen kartanlukijan Mikko Markulan kanssa", selvitti Mikkelsen, joka ajaa SM-sarjan avauskisassa ulkopuolisena, joten hän ei kerää SM-pisteitä.

Viime vuoden SM-hopeamies Juha Salo tietää, että Mikkelsenin voittaminen ei ole täällä suomenmestaruustaistelun kannalta välttämätöntä. Karkkilalaisen vauhti on kuitenkin ollut sen verran kovaa, ettei muilla kotimaisilla kuljettajille ole mitään sanomista.
"Ihan tyytyväinen olen päivään ollut. Hetkittäin olemme yllättävän vähän jääneet Mikkelsenistä, mutta en ihan joka pätkällä ole ihan älyttömästi mennyt. Ei ole mitään järkeä ottaa ylimääräisiä riskejä, kun taaksepäin on sen verran jo kertynyt eroa.

Kolmantena kisassa oleva Joni Nikko on jäänyt jo kaksi minuuttia kärjestä, joten Saloonkin on puolientoista minuuttia eroa.
"Uskomatonta, että ollaan kolmantena vaikka kaikenlaista on päivän aikana tapahtunut. Tuuria on päivän aikana ollut. Penkoissa ollaan käyty useastikin, mutta onneksi ei olla jääty kiinni, eikä ihan liikaa ole aikaakaan tuhraantunut. Huomenna yritetään vähän kiristää, täytyy Tiippanan Jussi pitää takana", pohti Nikko.

Jussi Tiippana onkin Nikosta vain parisenkymmentä sekuntia perässä ja kisassa perässä.
"Käyntihäiriöitä jonkin verran oli alussa, mutta loppupäivä meni ok. Lumipöllystä on kyllä tosi paljon haittaa, erityisesti pimeällä se vielä kertaantuu. Mutta tosi hauskaa on ajaminen ollut", kertasi nauravainen Tiippana.

Viidentenä tuloksissa oleva Ari Vihavaisen ero kärkeen on jo kolme minuuttia.
"Kun alkuvaikeuksista on päästy, on ajokin alkanut sujua. Ei tässä kuitenkaan ihan kunnon vauhtiin ole päästy. Viime yön aikana vaihdettu moottori ei ole näköjään ihan kisakoneeni veroinen", kertasi Vihavainen, jonka autosta moottori rikkoutui testipätkällä vain päivää ennen kilpailua.
"Onneksi sentään saatiin nopeasti varamoottori, ettei tarvinnut jättää kisaa väliin."
"Edellä olevien renkaista nouseva lumipölly häiritsee näin vanhaa miestä (48 v) tosi paljon, päivänvalolla menisi paremmin. Ei tässä mitään kummempia, huomennahan on reilusti saman verran kilometrejä kuin tänäänkin ja suurin osa päivällä", pohti Vihavainen, jonka ero edellä olevaan Tiippanaan on noin 50 sekuntia.

Arctic Lapland Ralli aloitettiin melkoisen kipakassa pakkasessa, elohopea oli pudonnut jo yli 20 asteen huonommalle puolelle, ja illan suussa tätäkin vielä alemmaksi. Kun tuultakaan ei päivän mittaan juurikaan ollut, oli kilpailijoilla äärimmäisen hankala ajaa erikoiskokeilla, kun edellä menevän pyöristä ilmaan noussut lumisumu teki näkyvyydestä suhteellisen heikon. On myös tavallista, että tänne Rovaniemen eksoottiseen ralliin tulee myös paljon eurooppalaisia kuljettajia, joiden vauhtia ei läheskään yllä suomalaisten tasolle. Tästä syystä erikoiskokeilla myös syntyy tilanteita, joissa nopeampi takana tuleva joutuu sinnittelemään kilometritolkulla hitaamman perässä. Ohi kun ei lumitilanteesta johtuen pääse, eikä kovin lähelläkään voi ajaa, kun lumipöllyn vuoksi ei näe kunnolla.

Yksi nimekkäimmistä ulkomaalaisista Rovaniemellä on taidemaalari Pablo Picasson poika, 67-vuotias klassikkoautoharrastaja Claude Picasso. Mies on nauttinut päivästä täysin rinnoin, mutta pitkälle kisassa hän ei päässyt, ek:lta 3 tuli tieto, että kisa loppui tekniseen vikaan.

Miehisessä joukossa kilpailuun osallistuvien joukossa oli myös moskovalaistunut ukrainalainen Inessa Tushkanova, joka on Euroopassa kovinkin tuttu Playboy-lehden kansikuvatyttönä. Tushkanova on ilmoittautunut ajamaan koko SM-sarjan, ja hänen kalustostaan Suomessa huolehtii Eero Räikkösen Printsportin tiimi.
"Ei Inessa ainakaan viimeinen ole, vauhti näyttää olevan hyvää kansallista keskitasoa", jutteli Räikkönen ennen kisaa.

Ensimmäiselle erikoiskokeelle Tushkanova lähtikin näyttävästi. Mäntyvaaran 3,7-kilometrin erikoiskoe meni melkoisen näyttävästi aina reiluun kahteen kilometriin asti, kunnes tapahtui pyörähdys. Aikaa hukkaantui lähes 40 sekuntia ja sijoitus oli vasta 41:s. Seuraavalta erikoiskokeelta Tushkanova ei sitten enää maaliin asti tullut. Ulosajon vuoksi edessä oli keskeytys.

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa