Facebook Twitter Email Pinterest

Kaspar Koitla voitti SM2-luokan

25.01.2014 /

sm2_podium_kasparkoitla.jpg

Ralli SM -sarjan avauskisaan Arctic Lapland Ralliin ei ollut vaikea veikata ennakkosuosikkia SM2-luokan osalta. Ikkalalainen Juha Salo lähti kasvattamaan voittojensa määrää neljästä viiteen, jotta nyt tasapisteissä Antero Laineen kanssa oleva tilastotieto kaunistuisi. Salo on jo muutamat vuodet hallinnut SM-sarjaa, mutta tälle vuodelle tulleen uuden SM-luokan myötä voimasuhteet olivat hieman epäselviä. Vuonna 2014 sarjaan tulivat ns. superautot, jotka viritysasteeltaan ovat Salon käyttämää autoa tehokkaammat. Oli vaikea ennakoida, pystyisikö Salo R4-viritteisellä autollaan vastaamaan supereiden vauhtiin.

Kun Arctic Lapland Rallin ensimmäiset viisi erikoiskoetta olivat takana Salo johti omaa luokkaansa suvereenisti, mutta oli myös koko kisan johdossa. Eroa Janne Tuohinoon oli kertynyt jo puolisen minuuttia. Lehdistötilaisuudessa ennen kisaa Salo myönsi, että lähtee yrittämään koko kisan voittoa tosissaan.

"Hieman oli rallia edeltävänä iltana vielä auton kanssa huolia, kun piti vaihtaa kannentiiviste. Huolto sai kaiken kuntoon ja nyt meno maistaa. Autoon saatiin paljon puhtia lisää, kun tämän vuoden sääntöjen mukaisesti meidänkin autossamme saa käyttää ns. kilpapolttoainetta", jutteli Salo ensimmäisen päivän iltana.

Kisan toinen päivä muutti kaiken. Aamun avauserikoiskokeella Salo joutui keskeyttämään moottorin lämpöongelmien vuoksi.
"Letku meni poikki ja sylki vedet pihalle. Ei auttanut kuin keskeyttää. Täällä me nyt istumme sulkuauton kyydissä ja yritämme pysyä 30 asteen pakkasessa lämpimänä", kertoi Salo puhelimitse pätkältä.

Salon keskeytettyä johtopaikan peri Joni Nikko. Ensimmäinen päivä oli Nikon mielestä kehno, eikä mies hyvään sijoitukseen uskonut lainkaan.

Luokan kakkos- ja kolmospaikasta taistelivat Esa Ruotsalainen ja virolainen Kaspar Koitla, jolla oli ensimmäisenä päivänä ollut paljonkin ongelmia lumipöllyn seassa ajamisessa. Lauantaina Koitla yltyi melkoiseen vauhtiin, eikä Esa Ruotsalainen pystynyt pitämään virolaista takanaan. Eikä siihen pystynyt lopulta Nikkokaan, vaan Koitla nappasi upeasti voiton kisan 49 kilometriä pitkällä erikoiskokeella.
"Olen niin mielissäni. Voitto on yllätys, sillä emme halunneet yrittää liikaa. Maaliinpääsemiseen tähtäsimme viimeisillä erikoiskokeilla", jutteli Koitla.

Koitla sai voitolleen apuja Nikon rengasrikosta. Eroa kaksikon välille jäi 3,7 sekuntia.
"Rengas meni tyhjäksi ja tultiin loppuun pelkällä vanteella. Voittohan siihen sitten meni, harmittaa pirusti. Vähän oli hankalat pätkät, ja pyörähdettiinkin, mutta ollaanpahan nyt edes toisia ja saadaan täältä jotain pisteitä", totesi laihialainen Joni Nikko.


TULOKSIA
Ralli SM -sarjan osakisa 1/6
Arctic Lapland Rally 24.-25.1.

Luokka SM2: 1) Kaspar Koitla-Mait Laidvee KaUA/TerUA Mitsubishi 2.13.02,0; 2) Joni Nikko-Jarno Ottman LaihUA/EspooUA Mitsubishi +3,7; 3) Esa Ruotsalainen-Enni Mälkönen SaaUA/LamUA Mitsubishi +9,1;4) Kristian Kiviniemi-Matti Kangas ParkUA/LaihUA Mitsubishi +5.37,9; 5) Teemu Asunmaa-Tomi Ikonen AlavUA/NilUA Subaru +5.50,1; 6) Evgeny Cherkasov-Mikko Lukka RiiUA/NuUA Subaru +9.59,9

Pistetilanne osakisan 1/6 jälkeen SM2-luokassa:
1) Kaspar Koitla 37,5; 2) Joni Nikko 30; 3) Esa Ruotsalainen 24; 4) Kristian Kiviniemi 19,5; 5) Teemu Asunmaa 16,5; 6) Evgeny Cherkasov 15 pistettä

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Jani Salo 107.5 pistettä Alavuden UA (R5)
2. Emil Lindholm / Mikael Korhonen 95 pistettä NHD (R5)
3. Mikko Heikkilä / Henri Arpiainen 61 pistettä MäntsMK (R5)
4. Esa Ruotsalainen / Jukka Ruotsalainen 51 pistettä SaarUA (R5)
5. Juha Salo / Pasi Kilpeläinen 49.5 pistettä Karkkilan UA (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2020

1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi 16.-18.1.
2. SM Vaakuna-Ralli Mikkeli 7.-8.2.
3. SM Itäralli, Joensuu 28.-29.2.
4. SM O.K. Auto-ralli, Kouvola 4.-5.9.
5. Pohjanmaa SM-Ralli, Seinäjoki 25.-26.9.

SM-sarja sosiaalisessa mediassa