Facebook Twitter Email Pinterest

Pirelli Rallista melkoinen jännitysnäytelmä

24.09.2014 /

tunnelmakuva.jpg

Turussa ajettiin pimeässä illassa, myös Tampereella ensimmäinen erikoiskoe perjantaina on illalla, mutta ilmeisesti vielä hämärtyvään aikaan. Kuva: Janne Pieviläinen

Ralli SM -sarjan päätöskisassa Pirelli Rallissa syyskuun viimeisenä viikonloppuna Tampereella kilpailijoilla on kova koitos edessään. Kaksipäiväisen kisan ensimmäisen päivän iltana ajetaan kuitenkin vain yksi erikoiskoe, joka on pituudeltaan noin 15 kilometriä. Tokihan edellisessä osakisassa Turussa nähtiin, että vauhti on oltava kovaa ja kohdallaan jo ensimmäisestä metristä lähtien. Sekä luokan SM1- ja SM2-luokan voittajan; Karl Kruudan ja Juha Salon, loppuaika oli sekunnin kymmenesosan tarkkuudella sama, jolloin sääntöjen mukaisesti keskinäinen sijoitus ensimmäisellä erikoiskokeella ratkaisi. Kruuda onnistui vain puolen sekunnin erolla paremmin, ja hänelle kirjattiin näin ollen Turun SM-rallin kokonaiskisan voitto.

Pirelli Rallin lauantaina ajetaan kahdeksan erikoiskoetta, joiden yhteispituus on noin 135 kilometriä. Kun aamupäivän lenkillä neljän erikoiskokeen jälkeen tullaan keskipäivän paikkeilla huoltoon Tampereen stadionille, on jäljellä vielä lähes 90 ek-kilometriä. Saman verran suunnilleen kuin normaalisti ajetaan muissa ns. tavallisissa SM-osakisoissa. Ja myös tämä tekee Pirelli Rallista loistavan päätöskisan Ralli SM -sarjalle 2014.

SM-luokkien pistetaulukko kertoo ennen Tampereen osakisaa, että SM-mitaleista käydään tiukkaa vääntöä, sen verran pienet ovat erot useiden mitaliehdokkaiden välillä. Vain kaksivetoisten suurempikuutioisten autojen luokassa SM4 Ville Hautamäki varmisti jo Turun osakisassa suomenmestaruuden, mutta muissa luokissa on vaikea ennakoida lopputulosta. Pirelli Rallissa jaetaan SM-pisteet puolitoistakertaisina.

Ralli SM -sarjan osakisa 6/6 Pirelli Ralli alkaa perjantaina 26.9. klo 18.01 Tampereen Ratinan stadionilta ja jatkuu lauantaina 27.9. klo 8.01. Maaliin kilpailijoita odotellaan stadion alueelle lauantaina pian klo 18:n jälkeen. Maalilavajuhlallisuudet alkavat noin klo 19.

Karl Kruuda johtaa SM1-luokkaa

Nelivetoisten luokassa SM1 (= Super4) virolaisen Karl Kruudan tavoitetta suomenmestaruuden nappaamisesta helpotti olennaisesti se, että vielä ennen Turun osakisaa pistejohdossa ollut Jarkko Nikara ajoi ensimmäisellä erikoiskokeella jo noin 300 metrin jälkeen ulos ja keskeytti. Ari Vihavainen on kerännyt luokassa toiseksi eniten pisteitä, eroa Kruudaan on ennen päätöskisaa 15,5 pistettä. Jussi Vainionpää oli Turussa kolmas ja on pistetaulukossa neljäntenä, neljä pistettä Jarkko Nikaraa perässä. Kun vielä Veli-Pekka Karttunen ja Jari Kihlman jäivät keskeytyksen myötä pisteittä, mitalitaistelu käytäneen edellä mainittujen neljän ensimmäisen pistemiehen kesken.
"Kova paikka on Kruudan voittaminen Tampereella. Piste-ero on sen verran suuri, että hänelle riittää periaatteessa melkein vain läpiajaminen. Toisaalta monen vuoden aikana olemme nähneet, että viimeisessä kisassa on suuremmat panokset, minkä vuoksi paljon myös yllättävää tapahtuu. Voitosta joka tapauksessa lähden täysillä ajamaan. Hyvä ´tatsi´ pitää saada alusta asti päälle, ja yritän olla siinä Kruudan iholla tiukasti", jutteli Ari Vihavainen.

Pistetilanne osakisan 5/6 jälkeen: 1) Kruuda 85 pistettä; 2) Vihavainen 69,5; 3) Nikara 66; 4) Vainionpää 62; 5) Karttunen 41; 6) Kihlman 39 pistettä

Kaspar Koitlalla pienoinen pistejohto SM2-luokassa

Nelivetoisten luokassa SM2 (=Tuotanto4) laihialaisen Joni Nikon oli luopuminen pistejohdostaan Turun osakisassa. Nikko oli vasta neljäs, kun Juha Salon voittaessa Kristian Kiviniemikin onnistui puristamaan Nikon ohi. Salo on voittanut tänä vuonna kaksi osakisaa, ollut kerran kakkonen, keskeyttänyt kerran ja kerran hänen suorituksensa hylättiin. Mies on kerännyt kauden aikana 70 pistettä, ja omaa vielä hyvät mahdollisuudet pronssimitaliin. Virolaisen Kaspar Koitlan vauhti on parantunut kauden edetessä, Turun kakkossijan lisäksi Koitlalle kirjattiin voitto Lapualta, kesäkauden ensimmäisestä osakisasta. Koitlasta on Nikolle kova vastus mestaruutta ajatellen, muut ovat pistetaulukossa jääneet jo kauemmaksi taakse.

"Ensimmäinen SM-mitali olisi nyt mahdollista saada, kultainen tietenkin päätavoitteena. Maaliin on kuitenkin pakko päästä ja hyvällä sijoituksella, sen verran tiukka kaarti on vielä takana vaanimassa. Kisa on onneksi pitkä, joten jos tulee töpättyä, on vielä mahdollisuus paikata tilanne. Nyt on treenikilometrejä alla ja autokin iskussa, joten täysillä lähden mukaan", paljasti Joni Nikko.

Pistetilanne osakisan 5/6 jälkeen: 1) Koitla 109,5 pistettä; 2) Nikko 104; 3) Kiviniemi 73,5; 4) Teemu Asunmaa 73,5; 5) Juha Salo 70; 6) Reijo Heikkilä 45 pistettä

Joonas Lindroos reilussa johdossa SM3-luokassa

Kaksivetoisten "pienemmässä" eli enintään 1600-kuutioisten luokassa SM3 (=R2) Joonas Lindroosilla on vahva ennakkosuosikin viitta harteillaan. Lindroosilla on kolme voittoa, yksi kakkos- ja yksi seitsemäs sija saldona, mikä tuottaa 108,5 pistettä. Teemu Suninen ajaa ensimmäistä yleisen SM-kauttaan ja voitollaan Turun osakisassa nosti itsensä pisteissä kakkoseksi, eroa Lindroosiin on kuitenkin vielä 23,5 pistettä. Henri Haapamäki keskeytti ulosajoon Turussa, joten pistesaldo ei kasvanut ja tällä hetkellä sastamalainen on kolmantena viiden pisteen päässä Sunisesta. Samuli Vuorisalo on myös vahvasti mukana mitalitaistoissa.

"Kauden kisat ovat olleet oikein mukavia, kun nuorempien kuljettajien kanssa on ollut kovia taisteluja. Turussa Henri Haapamäen, joka oli lähempänä pisteissä, keskeytettyä en enää ottanut turhia riskejä ja jäimme toiseksi. Tampereella luulen, että joutuu taas täysillä ajamaan," kertasi Joonas Lindroos.

Pistetilanne osakisan 5/6 jälkeen: 1) Lindroos 108,5 pistettä; 2) Suninen 85; 3) Haapamäki 80; 4) Vuorisalo 73,5; 5) Joonas Tokee 50 pistettä.

Ville Hautamäki varmisti jo mestaruuden SM4-luokassa

Kaksivetoisten enintään 2000-kuutioisten luokassa SM4 (Super2) Ville Hautamäki on jo suomenmestari 127,5 pisteellä. Osakisavoittoja Hautamäellä on toistaiseksi kolme ja kaksi kakkossijaa. Eroa kakkosena pisteissä olevaan Joose Kojoon on viiden osakisan aikana kertynyt peräti 41,5 pistettä. Junioreiden hallitseva suomenmestari oululainen Janne Seluska on pisteissä kolmantena ja pertunmaalaisella Jarkko Savolaisella on vielä myös mahdollisuudet mitaliin. Turun osakisassa pistetaistelu sekoitti Esa Ruotsalainen paluu kaksivetoisten luokkaan. Ruotsalainen nappasi Turusta korkeimmat pisteet, mutta ei pysty Tampereen mahdollisella voitollakaan sijoittumaan mitaleille.
Pistetilanne osakisan 5/6 jälkeen: 1) Hautamäki 127,5 pistettä; 2) Kojo 86; 3) Seluska 75,5; 4) Savolainen 65; 5) Tuomo Hassinen 59 pistettä.
Tampereen päätöskisassa, Pirelli Rallissa, SM-pisteet jaetaan luokittain puolitoistakertaisina. Syyskuun viimeisen viikonlopun jälkeen on siis selvillä, keiden kaulaan olisi tarkoitus SM-mitalit AKK:n palkintojenjakogaalassa pujottaa.

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Jani Salo 107.5 pistettä Alavuden UA (R5)
2. Emil Lindholm / Mikael Korhonen 95 pistettä NHD (R5)
3. Mikko Heikkilä / Henri Arpiainen 61 pistettä MäntsMK (R5)
4. Esa Ruotsalainen / Jukka Ruotsalainen 51 pistettä SaarUA (R5)
5. Juha Salo / Pasi Kilpeläinen 49.5 pistettä Karkkilan UA (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2020

1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi 16.-18.1.
2. SM Vaakuna-Ralli Mikkeli 7.-8.2.
3. SM Itäralli, Joensuu 28.-29.2.
4. SM O.K. Auto-ralli, Kouvola 4.-5.9.
5. Pohjanmaa SM-Ralli, Seinäjoki 25.-26.9.

SM-sarja sosiaalisessa mediassa