Facebook Twitter Email Pinterest

SM3: Samuli Vuorisalo mestariksi, Jari Huttunen yllätti

29.09.2014 /

vuorisalo.jpg

SM3-luokassa saatiin Tampereen Pirelli Rallin lopuksi yllättävä dramaattinen loppu. Suomenmestaruuteen ajamassa olleen Joonas Lindroosin suoritus jouduttiin hylkäämään viimeisen erikoiskokeen viimeisessä mutkassa sattuneen ulosajon jälkeen, joten hänelle tulossa olleet neljännen sijan pisteet jäivät saamatta. Lindroos nimittäin ohitti maalilinjan pellon puolelta, eikä näin ollen virallisesti tullut maaliin lainkaan, kun ei sääntöjen vaatimalla tavalla ajanut maalin valokennojen läpi. Lindroos putosi näin ollen SM-pronssille.

Merimaskulainen Samuli Vuorisalo sen sijaan ajoi tasaisen varmasti koko kisan ajan. Kakkoserikoiskokeen jälkeen Vuorisalo nousi kärkeen. Lindroos ja Henri Haapamäki ajoivat toisiinsa vain kymmenyksien eroilla, mutta eivät pystyneet Vuorisalon johtoa horjuttamaan.
Kisan aikana kuulluissa ralliradion kommenteissa armeijaan tammikuussa menevän nuoren miehen lausunnot olivat pettyneen kuuloisia, sillä auto ei tuntunut mukavalta ajaa.
"Oikealle kääntyvissä valuu ihmeellisen paljon, vasureissa ei ole mitään ongelmaa. Meinasi olla aika kammotilanteitakin. Alatukivarsi on vissiin hajalla, kun ei meinaa kääntyä normaalisti. Kässärillä joutuu avittamaan."

Teemu Suninen voitti SM3-luokan edellisessä osakisassa Turussa. Ensimmäinen erikoiskoe ei jokelalaiselta onnistunut, sillä mystinen sähkövika vaikeutti etenemistä. Vielä yötauolle tultaessa Suninen oli epävarma, pääsekö ylipäätään jatkamaan kisaa seuraavana aamuna. Aamulla tilanne oli parempi. Vika oli ilmeisesti auton laturissa, joten pieniä mahdollisuuksia kisan läpiajamiseksi ilmeisesti oli.

Sunisen vauhti olikin kovaa heti lauantaiaamusta lähtien: pohja-aika kakkoselle, kolmoselle ja neloselle. Vielä viitospätkä oli ajettava ennen huoltoon pääsyä, ja pitkä siirtymä huoltoon. Valitettavasti auton akku ei riittänyt huoltoon asti, ja peli oli heitettävä kesken.

Huollossa Vuorisalon autoa saatiin paikattua, ja miehen kommentit alkoivat olla jo hieman valoisampia.
"Muutama pieni virhe tuli, mutta muuten tuntui tulevan ihan hyvin. Tukivarren pultti oli hajalla, mutta saatiin se korjattua, joten nyt on hyvä ajaa."

Henri Haapamäki (oikealla) ei aivan alusta asti päässyt odotettuun vauhtiin, mutta päivän edetessä vauhti parantui. Kun seitsemän erikoiskoetta oli takana, alkoi meno maittaa. haapamaki.jpg
"Tämä oli eka pätkä, joka tuli hyvin. Tehtiin vähän erilainen rengasvalinta ja pito on paljon parempi. Mun puolesta voitaisiin aloittaa kisa uudestaan, nyt on nimittäin luottokin kohillaan", jutteli sastamalainen.

Lindroosilla oli jälleen koko kauden aikana vaivannutta ongelmaa auton moottorin kanssa.
"Auto röpöttää taas, vaikka vaihdettiin uusi kaasuläppäkin. Yli 6000 kierroksen ei pelaa yhtään eikä jaksa mennä. Olisi se mukavampi ehjälläkin joskus ajaa."

Vuorisalo oli huoltoon tultaessa luokassa puolen minuutin erolla kärjessä, ja päivän neljällä viimeisellä erikoiskokeella ero vain kasvoi. Viimeisen erikoiskokeen jälkeen sinne vielä pohjat ajanut Haapamäki oli kakkosena yli minuutin perässä.

Lähes sensaatiomainen ajo sen sijaan kaikkien näiden SM-konkareiden joukossa nähtiin kuitenkin Kiuruveden Jari Huttuselta, joka tämän vuoden junioreiden SM-osakisojen jälkeen siirtyi yleisen SM-sarjan puolelle Turussa. Sieltäkin jo tuli kohtalainen tulos, mutta Tampereen Pirelli Rallissa Huttunen onnistui yllättämään kaikki. Ensimmäisen erikoiskokeen tulos oli vasta luokan 10:nneksi nopein, mutta muilla nuorukainen sijoittui viitospätkää lukuun ottamatta kolmen sakkiin, yleisimmin kakkoseksi. Ja se on suoritus, jos mikä, kun esimerkiksi Savon kovavauhtisella ja korkeuserojakin sisältävällä pikataipaleella Huttunen jäi Sunisen pohjista vain kuusi sekuntia jättäen kaikki muut taakseen.
"Aika on ihan OK, mutta nuotti oli aika rohkea. Alussa tultiin aika leveetä liippiä ja lopussa vähän rauhoiteltiin", kuului Huttusen kommentti Savon maalissa.

Huttunen sijoittui Pirelli Rallissa lopulta luokan kolmanneksi, puolisen minuuttia Henri Haapamäkeä hitaampana. SM-mitaleille ei tällä kertaa vielä ollut asiaa, sillä miehellä on tulos vain kahdesta kisasta.

Joonas Lindroosille saatiin puskakellon avustuksella jonkinmoinen aika viimeiseltä erikoiskokeelta. Sijoitus vielä ennen tuomariston kokousta oli neljäs, minkä piti riittää SM3-luokan suomenmestaruuteen. Tuomaristo kuitenkin hylkäsi Lindroosin suorituksen, joten kultamitali himmeni pronssiseksi. Samuli Vuorisalo on vuoden 2014 SM3-luokan suomenmestari ja Henri Haapamäki sijoittui hopealle. SM-pronssi meni siis Lindroosille.

SM3-luokka:
1. Samuli Vuorisalo 111 pistettä
2. Henri Haapamäki 110 pistettä
3. Joonas Lindroos 198,5 pistettä

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Jani Salo 107.5 pistettä Alavuden UA (R5)
2. Emil Lindholm / Mikael Korhonen 95 pistettä NHD (R5)
3. Mikko Heikkilä / Henri Arpiainen 61 pistettä MäntsMK (R5)
4. Esa Ruotsalainen / Jukka Ruotsalainen 51 pistettä SaarUA (R5)
5. Juha Salo / Pasi Kilpeläinen 49.5 pistettä Karkkilan UA (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2020

1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi 16.-18.1.
2. SM Vaakuna-Ralli Mikkeli 7.-8.2.
3. SM Itäralli, Joensuu 28.-29.2.
4. SM O.K. Auto-ralli, Kouvola 4.-5.9.
5. Pohjanmaa SM-Ralli, Seinäjoki 25.-26.9.

SM-sarja sosiaalisessa mediassa