Facebook Twitter Email Pinterest

Kuuma kilpailu Kymenlaakson herruudesta

06.07.2006 / Kuuma kilpailu Kymenlaakson herruudesta

Tulevana lauantaina Kuusankosken ja Kouvolan ympäristössä ajettava SM O.K. Auto-ralli on kauden kuudes osakilpailu. Kymenlaaksoa halkova rallireitti on viime vuodesta tuttu: haastava ja vaihteleva. Sarjan pistetilanne puolestaan on tiukka, kaikissa kolmessa luokassa, ja luvassa onkin kovaa vääntöä ja kuumia tilanteita - niin kuskien kuin säänhaltioidenkin toimesta.

Ryhmä A:ssa johtopaikkaa pitävän Jari-Matti Latvalan saldo tähän mennessä ajetuista osakilpailuista on yksi keskeytys, kaksi kakkossijaa ja kaksi voittoa, pisteitä yhteensä 52. Latvala ajaa Toyota Corolla WRC:llään nyt vasta ensimmäistä kokonaista kautta Ralli SM -sarjassa, eikä hänellä näin ole samaa etua tämän kyseisen kisan "tutusta" reitistä, kuin monilla kilpakumppaneista. Sama "vika" on kuitenkin myös nuorukaisen pahimmalla uhkaajalla, kokeneella Sebastian Lindholmilla - "Basti" nimittäin piti viime vuoden taukoa SM-sarjasta. Tällä kaudella tämä seitsenkertainen suomenmestari aloitti kisailun vasta sarjan kolmannesta osakilpailusta, joten kirittävää Peugeot 206 WRC -autolla ajavalla Lindholmilla on riittänyt. Edellisessä osakilpailussa, eli Valkeakosken Waltikka-Rallissa, irtosi kuitenkin jo kauden ensimmäinen voitto, joten Bastilta on lupa odottaa vauhdikkaita otteita myös jatkossa. Eroa ykkösenä olevaan Latvalaan on kurottavana vielä 13 pisteen verran.

Latvalan ja Lindholmin jälkeen kolmantena on Jarmo Mikkonen ja neljäntenä majailee hienoinen yllätysnimi Kari Ali-Rantala. Viidenneltä sijalta löytyy sarjan kovin ulkomaalaisvahvistus, Venäjää edustava Alexander Dorosinsky. Lisäksi O.K. Auto-rallissa nähdään SM-sarjan vakiokiertäjien haastajina mielenkiintoisia "vierailevia tähtiä" hakemassa tuntumaa suomalaisiin sorateihin. Reitille starttaa mm. kauden kahdesta ensimmäisestä kilpailusta kelpo pisteet kerännyt Jussi Välimäki, tällä kertaa täysiverisellä WRC Mitsubishillä; Ryhmä A:n hallitseva suomenmestari Kosti Katajamäki Ford Focus WRC -autolla ja N-ryhmän MM-sarjaa ajava Aki Teiskonen, joka kilpailee lauantaina A-ryhmän Mitsubishillä.

Kannattaa myös kiinnittää huomiota Citroën C2 -autolla ajavaan, Junioreiden MM-sarjasta tuttuun, brittikuski Kris Meekeen. Vaikka Meeke ei Kuusankoskella taistelekaan yleiskilpailun kärkisijoista, niin huipputasoisen S1600 -auton meno on taatusti näyttävää ja kuuluvaa.

Ison N-ryhmän kiivas valtataistelu

Isossa N:ssä kausi on kulunut tähän asti äärimmäisen jännittävissä merkeissä: luokan hallitseva suomenmestari Juha Salo ja viime vuonna SM-pronssia napannut Jari Ketomaa ajavat nykyään molemmat Mitsubishin maahantuojatiimissä, samanlaisilla Evo 9 -autoilla. Herrat ovatkin vieneet nimiinsä kaikki tähän asti ajettujen osakilpailujen voitot. Salolla on pisteitä koossa 51, ja hän johtaa ennen Kuusankosken kisaa Ketomaata yhdellä pisteellä. Viime kautta dominoineen Salon tämänvuotiset kolme ykkössijaa ovat kaikki talvelta. "Tiimikaveri" Ketomaa puolestaan voitti O.K. Auto-rallia edeltäneen osakilpailun, kesäkauden avauskisan Valkeakoskella, ja sen lisäksi hänellä on plakkarissaan helmikuussa ajetun Vaakuna-rallin voitto.

SM-hopeaa viime vuonna ajanut Juho Hänninen, joka muuten Jussi Välimäen tapaan saa elokuiseen Neste Oil Ralliin alleen Mitsubishin WRC -auton, luottaa Mitsun vauhtiin myös N-ryhmässä. Vaikka nuorella Hännisellä ei olekaan tältä kaudelta yhtään Ralli SM -ykkössijaa, on hän ajanut kauden mittaan niin varmasti, että oli luokkansa pistejohdossa vielä ennen kesäkauden alkua. Nyt O.K. Auto-ralliin lähdettäessä Hänninen on kolmantena, kahden pisteen päässä Ketomaasta. Ison N-ryhmän kärkikolmikko mahtuu siis kolmen pisteen sisään! Neljäntenä kärkkyy luokan paras Subaru-kuski Jukka Ketomäki ja viidentenä Mitsusta kesken kauden Subaruun vaihtanut Anton Alén.

Viime vuonna pikku N:ssä mestaruuden voittanut Marko Mänty sai uuden autonsa kuntoon juuri kesän kynnyksellä ja mies haastaakin Kuusankoskella nyt näitä isomman luokan menijöitä. Kovaa tulosta Kymenlaakson rallipoluilta odotetaan myös mm. edellisessä kisassa luokan kärkimiehet haastaneelta Janne Vähämikolta ja kotikisaansa ajavalta Jouni Ampujalta.

Pikku N:ssä mestarin paikka vapaana

Kuten edellä ilmeni, on pienen N-ryhmän hallitseva suomenmestari Marko Mänty siirtynyt kisaamaan ison N:n puolelle, joten luokassa on nyt mestarin paikka avoinna. Tuota paikkaa tavoittelee tällä kaudella äärimmäisen kova joukko kuljettajia, sillä mukana ovat mm. SM-kakkoseksi 2005 ajanut Ville Hautamäki sekä viime vuoden Nuorten Ralli SM -mitalisteista hopeamies Matti Rantanen. Myös viime vuoden Nuorten SM-sarjan voittaja Kalle Pinomäki on O.K.Auto-rallissa mukana, vaikka hänen kilpailuohjelmansa pääpaino onkin tänä vuonna Junioreiden MM-sarjassa.

Lauantaina reitille lähdettäessä luokan SM-pistekärjessä ovat kuitenkin hienoiset "yllätysnimet": johdossa majailee hyvän ja tasaisen talvikauden ajanut Ailu Magga, jolla on koossa 40 pistettä. Vain pisteen päässä Maggasta on niin ikään talvella loistanut Jarno Kinnunen. Kolmantena kärkkyy nuori ja nälkäinen Joonas Lindroos ja Ville Hautamäki löytyy sijalta neljä. Edellisen osakilpailun nimiinsä vienyt Matti Rantanen nousi voittonsa ansiosta, ei-niin-hyvän talvikauden jälkeen, jo sijalle kuusi.

Jos näytti iso N Mitsu-voittoiselta, niin pikku N:n puolella jyllää Honda. Luokkaan on ilmoittautunut 26 kilpailijaparia ajamaan SM-pisteistä ja heistä vain viidellä on allaan jonkin muunmerkkinen auto kuin Honda: Kalle Pinomäen ja Joni Mäkelän ajokkina on Renault; Joonas Lindroosin, Joni Arpiaisen, Tuomas Hurskaisen ja Jouni Sieväsen alla nähdään Ford Fiesta ST.


Online -tulospalvelu osoitteessa:
www.mantta.fi/yritykset/tenab/online.htm

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 45 pistettä LMM (Rally2)
2. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 34 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 26 pistettä KoMoKe (R5)
5. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 25 pistettä AlavUA (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa