Facebook Twitter Email Pinterest

SM-mitalit ratkotaan Hyvinkäällä

28.09.2006 / SM-mitalit ratkotaan Hyvinkäällä

Sebastian Lindholm matkalla kohti kahdeksatta mestaruuttaan

Tulevana viikonloppuna ajetaan kauden 2006 päättävä SM Finnsco-ralli Hyvinkään ympäristön nopeilla teillä. Vasta kaksipäiväisen osakilpailun päätyttyä tiedetään ketkä vievät mestaruudet ja muut mitalit, sillä "peli" on kaikissa luokissa vielä auki. Edessä on yli 200 jännittävää EK-kilometriä, pimeällä ajoa, mies-miestä vastaan ajettavia yleisöerikoiskokeita ja tietysti maalissa komeat mestaruusjuhlat.

Ryhmä A:ssa seitsenkertainen suomenmestari Sebastian "Basti" Lindholm on jo hyvin lähellä kahdeksatta täysosumaansa, sillä hänen jälkeensä kakkosena SM-pisteissä oleva Jari-Matti Latvala ei osallistu Hyvinkään kisaan, ja näin ollen pahin uhkaaja on poissa pelistä. Kolmantena majailevalla Jarmo Mikkosella on toki teoreettiset mahdollisuudet nousta jopa mestariksi saakka, mutta se edellyttäisi Mikkosen voittoa ja Lindholmin lähes täydellistä epäonnistumista. Peugeot 206 WRC:llä kaasuttelevalla Bastilla on koossa 69 pistettä ja Ford Focus WRC:llä ajavalla Mikkosella 50. Väliin jää siis vielä Latvala Toyota Corolla WRC:llään ja 64 pisteellä. Kakkossijaan Mikkosella onkin onnistuessaan paljon realistisemmat mahdollisuudet.

Lindholmin ei siis ole pakkovoiton edessä, mutta se ei välttämättä ole niin positiivinen asia kun äkkiä luulisi:
- Vaikea kisa tämä tulee olemaan. Maaliin on pakko päästä, varovasti ja virheitä vältellen, ja se on aika vaikea tyyli ajaa. Reitti on haastava ja nopea. Täytyy vain toivoa, että tekniikka kestää loppuun saakka. Auto tosin on nyt toiminut hyvin, alkukauden murheiden jälkeen, Basti tuumaili ja jatkoi:

- Lähdemme ajamaan ihan normaalia kilpailua, vaikka mestaruuteen ei tarvitsisi puristaa ihan kaikkea. Ajamisen kannalta on kuitenkin parempi ajaa niin kovaa kuin mahdollista. Monesti kun alkaa varmistella, niin sattuu virheitä.

Neljäntenä Ryhmä A:ssa on Kari Ali-Rantala ja viidentenä Pekka Keski-Korsu, joilla on molemmilla vielä periaatteessa mahdollisuus napata himmeämpiä mitaleja.

Saadaanko isoon N:ään uusi mestari?

Ison N:n hallitseva ja kolminkertainen suomenmestari Juha Salo on hieman oudon tilanteen edessä: tämän vuoden mestaruus ei ole enää hänen omissa käsissään. Pistejohdossa on nimittäin Salon kanssa samassa Mitsubishin maahantuojan tiimissä ajava Jari Ketomaa, jolle mestaruuden varmistamiseen riittää sijoittuminen Hyvinkäällä kolmen parhaan joukkoon. Ketomaalla on pisteitä 75, mikä on viisi enemmän kuin toisena olevalla Juho Hännisellä. Salo on pisteissä kolmantena, neljä pistettä Hännistä jäljessä.
- Ikinä ennen ei ole ollut niin, että kilpailua edeltävänä tiistaina jo miettisi tulevaa rallia - mutta nyt kyllä ajoin jo mielessäni, eli kai sitä vähän jännittää! Tilannehan on toki hyvä. Testit on ajettu ja kaikki toimii hyvin. Iltapätkät varmaan ratkaisevat paljon, joten jännä lauantai-ilta on tulossa. Voitosta koitetaan ajaa, muttei ihan kaasupohjassa. Nuotit kuitenkin tehdään kovaa ajamista varten, eli ajetaan tämä kilpailu maaliin ja katsotaan sitten missä ollaan, ensimmäistä mestaruuttaan hakeva Ketomaa kertoi.

Juha Salo kertoi taktiikastaan seuraavaa:
- Parhaamme tehdään, kaasu pohjassa. Olen itse asiassa ihan tyytyväinen tähän tilanteeseen, ja viime vuoden kokemusten perusteella tiedän, että mitä tahansa voi pitkän kilpailun aikana tapahtua. En siis ota ylimääräistä stressiä - kaikkemme tehdään, kävi miten kävi.

Mestaruus ratkotaan siis Mitsubishi Lancer Evo 9 -autoilla ajavien Jarin, Juhon ja Juhan kesken, mutta mitaleille on teoriassa mahdollisuudet myös neljäntenä olevalla Jukka Ketomäellä, joka on eniten SM-pisteitä tänä vuonna kerännyt Subaru-kuljettaja.

Pikku N:ssä monta mestariehdokasta

Hallitseva suomenmestari Marko Mänty siirtyi tällä kaudella kisaamaan ison N:n puolelle, joten pienemmässä luokassa saadaan takuuvarmasti uusi mestari. Tilanne on päätöskisaan lähdettäessä äärimmäisen tasainen, sillä mahdollisuudet kirkkaimman SM-mitalin saavuttamiseen on teoriassa peräti kuudella kuljettajalla. Todennäköisimmin mestari vuosimallia 2006 löytyy kolmikosta Matti Rantanen, Ville Hautamäki, Jarno Kinnunen. Miehet mahtuvat kaikki kolmen pisteen sisään!

Pistejohdossa Hyvinkään reitille starttaa Rantanen, jolla on pisteitä 55 ja allaan hyvä voittoputki.
- On vaan lähdettävä täysillä, niin kuin kaikkiin muihinkin kilpailuihin, ei auta hidastella, sillä Ville ja Jarno eivät varmasti päästä helpolla. Kahteen kertaan ajettavilla pätkillä on kyllä pakko vähän katsoa mihin voi ajaa kovaa, koska niillä nousee kiviä esiin. Virheisiin - isoihin ainakaan - ei ole varaa, kaikki kolme kesäkauden rallia voittanut Rantanen kaavaili.

Puolitoista pistettä Rantasen perässä kärkkyvä Ville Hautamäki on kilpakumppaninsa kanssa samoilla linjoilla:
- Pitäisi ymmärtää ajaa niin ettei riko autoa, sillä nämä kahdesti ajettavat pätkät ovat pikku ännäläisille aika vaikeita. Toisaalta täysillä on mentävä. Sen varaan ei voi laskea että muut himmailisivat, haastaja mietti.

Hautamäen etumatka kolmantena olevaan Kinnuseen on vaivaiset puoli pistettä. Neljäntenä on Joonas Lindroos, viidentenä Ailu Magga ja kuudentena Joni Nikko.


Online -tulospalvelu SM Finnsco-rallin aikana osoitteessa:
www.mantta.fi/yritykset/tenab/online.htm

Motor Forum Extra Ralli SM -lähetys MTV3-kanavalla:
SM Finnsco Ralli su 1.10. klo 17:00 - 17:30

(Tarkka lähetysaika on hyvä tarkistaa päivän tv-ohjelmasta!)

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 59 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 53 pistettä KoMoKe (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 50 pistettä AlavUA (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa