Facebook Twitter Email Pinterest

Ralli SM -uutisia 3

22.01.2007 / Ralli SM -uutisia 3

Hard Rally Hallelujah!

Ralli SM -sarja käynnistyy Rovaniemen keskustan Lordi-aukiolta perjantaina 26. tammikuuta klo 12.01 alkaen. Rallin SM-avaus keräsi kansainväliseen luokkaan 89 ilmoittautunutta, joista ulkomailta Rovaniemelle saapuu 24 autokuntaa. Lisäksi rallin kansalliseen luokkaan osallistuu 19, Historic-luokkaan 10 ja A-junioreihin 26 autokuntaa.

Kaksipäiväisen SM Arctic Lapland Rallyn ohjelmassa kilpailun avauspäivänä perjantaina on kuusi erikoiskoetta, yhteispituudeltaan 100,16 km. Ralli jatkuu lauantaina klo 7.00, jolloin kilpailijoilla on edessä toiset kuusi erikoiskoetta, yhteispituudeltaan 119,53 km. Voittajaa juhlitaan Rovaniemen Lordi-aukiolla klo 16.13.

SM Arctic Lapland Rallyssa SM-pisteitä jaetaan molempina kilpailupäivinä erikseen.

Joko on Mikkosen vuoro?

Vuosi sitten Jarmo Mikkonen ajoi Rovaniemen SM-avauksessa Ford Focus WRC:lla yleiskilpailun toiseksi. Mikkosen Focus WRC on nyt paremmassa kunnossa kuin koskaan ja kuljettajakin uhkuu menohaluja, joten joko on Mikkosen vuoro voittaa tänä vuonna?

- Joka vuosi Rovaniemelle on lähdetty voittamaan, mutta kohdalleni ei ole vielä sattunut sitä ensimmäistä ehjää kisaa; joko kuski on hölmöillyt tai sitten auto ei ole toiminut. Monta kertaa on yritetty, mutta kolme kertaa maalikin on vasta nähty.

Mikkonen, 52, vakuuttaa, ettei ainakaan ikä ole voiton esteenä.

- Minulle vauhti on ainoa mittari, ei ikä. Paras palkinto on pohja-aika. Niin kauan kun pystyn ajamaan kärkivauhtia, niin kauan olen myös mukana. Kyllä älyän lopettaa, jos vauhti ei yksinkertaisesti riitä, Mikkonen vakuuttaa.

Ketomaalle uusi kartanlukija

Ison N-ryhmän hallitseva suomenmestari Jari Ketomaa starttaa uuteen kauteen uudella autolla ja uuden kartanlukijan luotsaamana. Ketomaan ison N-ryhmän Mitsubishi Lancer Evo9:n kyytiin istuu Aki Teiskosen vierestä tuttu Miika Teiskonen.

- Tuomon (Hannonen) siviilikiireet estivät häneltä täysipainoisen paneutumisen kartanlukijan tehtäviin. Koska SM-sarjan lisäksi ajan todennäköisesti myös muutamia kansainvälisiä ralleja, joihin Tuomon olisi ollut mahdoton osallistua, siksi päädyimme yhdessä tähän ratkaisuun.

- Miika asuu myös Mikkelissä ja on kokenut kartanlukija. Uskon, että meidän yhteistyömme sujuu hyvin jo SM-avauksessa, Ketomaa kertoo.

Hautamäki pienen N-ryhmän kultajahtiin

Pienen N-ryhmän SM-hopeamitalisti Ville Hautamäki aikoo kirkastaa tutussa ryhmässä ja tutulla kalustolla SM-hopeansa SM-kullaksi.

- Auto Honda Civic on sama kuin viime vuonna. Se on toki läpikäynyt täydellisen huollon. Ajoin samalla moottorilla 28 rallia, muutaman rallisprintin ja kaikki testit. Ei ihme, että koneen tehot olivat jo melko täydellisesti kaiteissa, mutta ei ole enää.

- Vuonna 2004 voitin nuorten rallimestaruuden ja kahtena seuraavana vuonna pienessä N-ryhmässä SM-hopeaa, joten eikö nyt olisi taas sen mestaruuden vuoro, Hautamäki kysyy.

Salo metsästämään neljättä mestaruutta

Ison N-ryhmän kolminkertainen suomenmestari Juha Salo voitti vuosi sitten N-ryhmän SM-avauksen Rovaniemellä, mutta joutui tyytymään kauden päätteeksi SM-pronssimitaliin. Tulos ei karkkilalaista tyydyttänyt. Uuteen kauteen hän starttaa uudella autolla, uudella rengasmerkillä ja mestaruus mielessä.

- Uusi N-ryhmän Mitsubishi Lancer Evo9 valmistuu kilpailua edeltävänä viikonloppuna. Voiton nälkää riittää, sillä viime vuoden SM-pronssi ei todellakaan tyydyttänyt. Uskon, että minulla on mestaruuteen hyvät edellytykset ja SM-kullasta lähden ajamaan.

- Uuden auton myötä myös rengasmerkki vaihtuu tänä vuonna Pirellistä Micheliniin. Vaihto tuo muutaman vuoden tauon jälkeen lisää mielenkiintoa ja ajateltavaa myös rengasrintamalla, Salo toteaa.

Keskitetty huolto Mäntyvaarassa

SM Arctic Lapland Rallyn perjantain ja osin myös lauantain reitin keskitetty huoltoparkki sijaitsee Mäntyvaaran raviradalla Rovaniemellä. Lauantain lenkin toinen huoltoalue sijaitsee Kemijärvellä Salcomp Oy:n tehdasalueella.

Yleisölle Mäntyvaarassa on nähtävää koko rahan edestä. Viikonlopun aikana kilpailijat ajavat Mäntyvaaran yleisöerikoiskokeen kolme eri kertaa ja huollattavat autojaan samalla alueella yhteensä viidesti.

SM Arctic Lapland Rallyn rallipaketti maksaa 26 euroa ja se sisältää rallipassin, joka oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikille 42. Arctic Lapland Rallyn erikoiskokeille ja huoltoalueille, Vauhdin Maailman 1/2007, rallilehden, reittikartan ja aikataulun sekä rallitarran. Rallipaketteja voi ostaa rallishopista Hotelli Rantasipi Pohjanhovista. Lippuja voi ostaa myös yksittäisille erikoiskokeille 8 euron hintaan. Alle 12-vuotiaat pääsevät vanhempien kanssa ilmaiseksi.

Lindroos haastaa mestarisuosikit

Pienen N-ryhmän yksi suurimmista ennakkosuosikeista on Jämsän Joonas Lindroos, joka puolustaa Rovaniemellä pienen N-ryhmän voittoa. Lindroos osoitti viime vuoden SM-sarjassa kuuluvansa luokan kärkikuljettajien joukkoon, vaikka putosikin niukasti mitaleilta viimeisessä SM-rallista tapahtuneen keskeytyksen takia.

- Ajan tänä vuonna SM-sarjan läpi yhdellä ja samalla autolla eli Honda Civicillä. Vuosi sitten vaihtelin Hondan ja Ford Fiestan välillä, eikä se tuonut toivottua tulosta - päinvastoin.

- Pienen N-ryhmän mestaruus mielessä kauteen lähdetään. Viime kauden perusteella tiedän, että vauhtini riittää mestaruudesta ajamiseen. Toivotaan vain, ettei tule teknisiä vastoin käymisiä, Lindroos toteaa.

Ketomäki sittenkin isoon N-ryhmään

Rallin SM-sarjaan ison A-ryhmän Skoda Octavia WRC:lla ilmoittautunut Jukka Ketomäki osallistuu sittenkin ison N-ryhmän pistetaisteluun tutulla Subaru Imprezalla.

- Mietin pitkään WRC:n ja ännäläisen välillä ja lopulta päädyin tällaiseen vaihtoehtoon. Haluan ajaa kisoja myös WRC-kalustolla, mutta toisaalta uudesta yhdistetystä Super 2000/N-ryhmästä näyttäisi tulevan pääluokka monessa maassa, kuten Suomessa.

Ketomäki sanoo, että WRC Skodalle haetaan ohjelmaa SM-sarjan ulkopuolisista kilpailuista.

- Ruotsin MM-rallin ajan myös Subarulla, mutta esimerkiksi toukokuussa ajettava Etelä-Ruotsin rallin voisi tulla kyseeseen Skoda Octavia WRC:lla, Ketomäki toteaa.

Alén, Aava ja Araujo SM-avauksen kovimmat kansainväliset nimet

Suomen ja Walesin MM-ralleissa N-ryhmän ykköseksi ajanut toisen polven rallikuljettaja Anton Alén, juniorien rallin MM-sarjasta tuttu Viron ja Suzukin Urmo Aava ja viisinkertainen Portugalin rallimestari Mitsubishin Armindo Araujo ovat SM Arctic Lapland Rallyn nimekkäimmät kansainvälisiin sarjoihin keskittyvät vieraat. Kolmikko hakee Rovaniemeltä lumikokemusta helmikuussa ajettaviin Ruotsin ja Norjan MM-ralleihin.

Hyvää tulosta SM-avauksessa voi ehdottomasti odottaa myös Kreikan Ioannis Papadimitrioulta, joka on jo parin vuoden ajan haastanut Ford Focus WRC:lla kotimaisen SM-kärjen. Lumi ei pelota kreikkalaista - päinvastoin. Mies nauttii talviralleista, siksi Papadimitriou on ilmoittautunut SM-sarjaan ja hän kilpailee Rovaniemellä myös rallin SM-pisteistä.

Rallivalmennettavat leireilivät Kemissä

AKK-Motorsportin rallivalmennustiimin kilpailukausi käynnistyy SM-sarjan tavoin Rovaniemeltä. Rallin kaksinkertaisen maailmanmestarin Risto Mannisenmäen valmentamaan tiimiin kaudella 2007 kuuluvat Juho Hänninen, Jarkko Nikara, Kalle Pinomäki ja Matti Rantanen. Nelikosta tuotantoautojen MM-sarjaan keskittyvä Juho Hänninen aloittaa kautensa Ruotsin MM-rallista, Kalle Pinomäki hieman myöhemmin. Nikara (pieni N) ja Rantanen (iso N) aloittavat kautensa SM Arctic Lapland Rallysta.

- Heikosta lumitilanteesta huolimatta pystyimme järjestämään jo yhden ajoleirin, joka siirtyi olosuhteiden takia Tuupovaarasta Kemiin. Kaikki on kunnossa poikien suhteen. Nikara ja Rantanen aloittavat kautensa Rovaniemeltä. Koko tiimillä on ajofiilis korkealla, valmentaja Mannisenmäki kertoo.

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 88 pistettä LMM (Rally2)
2. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 75 pistettä AlavUA (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 74 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 65 pistettä KoMoKe (R5)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa