Facebook Twitter Email Pinterest

Katajamäki ison N:n autolla Arctic Lapland Rallyn avauspäivän voittoon

26.01.2007 / Katajamäki ison N:n autolla Arctic Lapland Rallyn avauspäivän voittoon

Ralli SM -sarja käynnistyi yllättävissä merkeissä

Katajamäki ison N:n autolla Arctic Lapland Rallyn avauspäivän voittoon

kostiRalli SM -sarjan kausi 2007 alkoi perinteiseen tapaan Rovaniemellä ajetun Arctic Lapland Rallyn myötä. Keli perjantaina oli upean talvinen. Rallireitin tiet olivat hyvässä jäässä ja sitä myöten myös hyvin nopeita. Siihen ne perinteet sitten loppuivatkin, sillä ensimmäisen ajopäivän ja kauden ensimmäisen SM-osakilpailun voittoon ajoi yllättäen Kosti Katajamäki, joka taittoi matkaa ison N-ryhmän autolla. Ryhmä A:ssa päivän nopein oli Jarmo Mikkonen, joka kuitenkin jäi WRC-autollaan kokonaistuloksissa kolmen ännäläisen taakse neljänneksi.

Ryhmä A:ssa oli kisan alkumetreillä tekeillä jo oikea jymy-yllätys kun Ford Focus WRC:llä ajava kreikkalainen Ioannis Papadimitriou otti heti kättelyssä suomalaiskuskeilta ns. luulot pois kellottamalla luokkansa nopeimman ajan kolmella ensimmäisellä erikoiskokeella. 41-vuotias "Papa" kaasutteli myös yleiskilpailun kärjessä.

Jarmo Mikkonen, joka oli jo etukäteen yksi voittajasuosikeista, kärsi päivän aluksi pienoisesta epäonnesta: viime vuonna yleiskilpailun kakkoseksi ajaneen Mikkosen murheina olivat nyt mm. auton tulpat. Onni kuitenkin kääntyi ja "Jamppa" oli nopein Ryhmä A:n kuski neljännellä EK:lla. Papadimitriou kellotti luokan pohja-ajan EK:lla 5, mutta Mikkonen kuittasi päivän viimeisellä pätkällä ajamalla koko joukon nopeimman ajan.

Mikkoselle siis Ryhmä A:ssa korkeimmat SM-pisteet kauden ensimmäisestä osakilpailusta. Tasaisesti ryhmän kärkikuskeihin pitkin päivää kuulunut Jussi Välimäki oli toinen. Mitsubishi Lancer Evo 7 -autolla matkaa taittanut Välimäki hävisi Mikkoselle lopulta vain 1,4 sekuntia. "Etelämaalainen yllättäjä" Papadimitriou joutui lopulta tyytymään kolmanneksi korkeimpiin SM-pisteisiin.

Ioannis Papadimitriou on seikkaillut Lapissa jo monet kerrat. Tämä 41-vuotias ateenalainen hotellinomistaja osallistui Arctic Lapland Rallyyn ensimmäisen kerran vuonna 2002, mutta tähän mennessä tuloksena on aina ollut keskeytys. Vuodesta 1986 rallia ajelleen miehen paras saavutus on MM-sarjaan kuuluvan Acropolis-rallin 10. sija vuodelta 2000.

Ryhmä A, epäviralliset tulokset:
1. Jarmo Mikkonen, 53.58,4, 2. Jussi Välimäki -01,4, 3. Ioannis Papdimitriou -23,2, 4. Kai Eklund -55,0, 5. Juha Vuorela -1.43,4,

Ryhmä A, epäviralliset SM-pisteet:
1. Jarmo Mikkonen 12, 2. Jussi Välimäki 10, 3. Ioannis Papadimitriou 8, 4. Kai Eklund 6,5, 5. Juha Vuorela 5


Katajamäki voitti ison N:n ja peittosi myös A:n kärkimiehet

Hallitseva suomenmestari Jari Ketomaa aloitti mestaruutensa puolustamisen räväkästi. Uudella Mitsubishi Lancer Evo 9:llä ajava Ketomaa oli peräti koko kilpailun nopein päivän ensimmäisellä EK:lla. Toisella erikoiskokeella ison N:n kuskeista kovinta vauhtia piti Ketomaan tiimikaveri Juha Salo ja EK3:lla Subarulla ajava Teemu Arminen.

Tähän saakka luokan johdossa ollut Ketomaa liukasteli auraamattomalla EK3:lla vasta luokan 9. nopeimman ajan jääden 7,5 sekuntia Armisen pohja-ajasta. Hallitseva mestari oli nopein jälleen neljännellä EK:lla, mutta jo edellisellä pätkällä ison N:n kärkeen noussut Kosti Katajamäki piti paikkansa myös Jyrhämäjärvellä ja meni samalla myös yleiskilpailun johtoon.

Marcus Grönholmin suojatti ja vuonna 2005 Ryhmä A:n mestaruuden voittanut Katajamäki jatkoi hyviä otteitaan viidennellä erikoiskokeella päihittäen samassa luokassa, mutta SM-sarjan ulkopuolella ajavan Anton "markunpoika" Alénin 1,1 sekunnilla. Ketomaa puolestaan ulkoili EK5:llä sen verran reippaasti, että hän jäi Katajamäen pohja-ajasta huikeat lähes 15 minuuttia.
-Täysillä lähdettiin vaativalle Siikakämän pätkälle, mutta kova yritys päättyi ulosajoon ja monen minuutin lumitöihin. Jälkeenpäin on tietysti turha jossitella, mutta vähän hiljempaakin olisi voinut tyrkätä. Hyvä sijoitus ja SM-pisteet valuivat käsistä, Ketomaa harmitteli.

Viidennellä EK:lla Katajamäki ja Alén olivat jälleen koko joukon kaksi nopeinta. Kosti ajoi pätkän läpi 1,1 sekuntia Antonia nopeammin, ja kun Katajamäki piti kaikkein kovinta vauhtia myös päivän viimeisellä erikoiskokeella vei hän nimiinsä sekä kokonaiskilpailun että ison N:n voiton kauden ensimmäisessä SM-osakilpailussa.

Subarulla ajava Anton Alén oli ison N:n kakkonen, mutta koska hän ei ole ilmoittautunut sarjaan toiseksi korkeimmat SM-pisteet sai tasaisesti ajanut Juha Salo. Päivän toiseksi paras Subaru-kuljettaja Jukka Ketomäki oli isossa N-ryhmässä neljänneksi nopein ja sai palkkiokseen kolmanneksi suurimman pistepotin.

Ensimmäisen ajopäivän nimekkäimmät keskeyttäjät olivat vuoden 2005 pikku N:n suomenmestari Marko Mänty ja saman tittelin viime vuonna voittanut Matti Rantanen. Männyn matka katkesi toisella erikoiskokeella tekniseen vikaan, Rantasen ulosajoon EK:lla 5.

Iso N, epäviralliset tulokset:
1. Kosti Katajamäki 53.17,5, 2. Anton Alén -07,2 3. Juha Salo -27,4, 4. Jukka Ketomäki 59,2, 5. Toni Klemets -1.03,4,

Iso N, epäviralliset SM-pisteet:
1. Kosti Katajamäki 12, 2. Juha Salo 10, 3. Jukka Ketomäki 8, 4. Toni Klemets 6,5, 5. Marko Kakko 5


Pienessä N:ssä hallitseva nuorten suomenmestari Jarkko Nikara otti myös yleisen puolella heti homman haltuun. Honda Civic Type R:llä ajava Nikara oli luokkansa nopein kolmella ensimmäisellä EK:lla ja vielä erikoiskokeella 5. Kauden ensimmäisen SM-osakilpailun voitto heltisi 34 sekunnin erolla toiseksi ajaneeseen Joonas Lindroosiin. Myöskin Hondalla kaasutteleva Lindroos kellotti pohjat erikoiskokeilla 4 ja 6.

Kolmanneksi ajoi kotikulmillaan Yläkemijoen UA:ta edustava Ailu Magga ja neljänneksi vuoden 2006 SM-hopeaa voittanut Ville Hautamäki. Paras "ei-Honda-mies" oli viidenneksi sijoittunut Petri Vuorenmaa, jonka ajokkina oli Renault Clio Sport.

Pikku N, epäviralliset tulokset:
1. Jarkko Nikara 57.23,2, 2. Joonas Lindroos -34,0, 3. Ailu Magga -40,8, 4. Ville Hautamäki -1.13,4, 5. Petri Vuorenmaa -3.56,3

Pikku N, epäviralliset SM-pisteet:
1. Jarkko Nikara 12, 2. Joonas Lindroos 10, 3. Ailu Magga 8, 4. Ville Hautamäki 6,5, 5. Petri Vuorenmaa 5


Lauantaina ajetaan Arctic Lapland Rallyssä toiset kuusi erikoiskoetta. Perjantailta ja lauantailta jaetaan molemmilta päiviltä omat SM-pisteensä ja lisäksi lauantain päätteeksi kruunataan Arctic Lapland Rallyn 2007 yleiskilpailun voittaja.

Perjantain lopulliset viralliset tulokset osoitteessa:
http://www.lapdatasystem.com/index.php?option=com_content&task=view&id=29&Itemid=86

Motor Forum: Ralli SM -niminen koostelähetys Arctic Lapland Rallystä MTV3:lla sunnuntaina 28.1. klo 18:30

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 88 pistettä LMM (Rally2)
2. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 75 pistettä AlavUA (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 74 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 65 pistettä KoMoKe (R5)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa