Facebook Twitter Email Pinterest

Kirje suomalaiselle ralliyleisölle

22.01.2016 / Sami Kolsi

Rallikausi 2016 saatiin käyntiin Heinolan seudulla ajetussa Jari-Pekka rallissa. Kilpailussa jaettiin kauden ensimmäiset Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan, Rally Trophyn sekä Nuorten Cupin sarjapisteet. Valitettavasti kilpailun urheilullinen anti sekä kilpailijasuoritukset ovat jääneet julkisuudessakin runsaasti esillä olleiden ulosajojen sekä niistä julkaistujen videoiden ja kuvien varjoon.

Viimepäivinä julkisuudessa ja eri medioissa on käyty vilkasta keskustelua kotimaisten rallikilpailujen turvallisuudesta niin kilpailijoille kuin kilpailuja seuraavalle yleisöllekin. Lisäksi on keskusteltu vastuukysymyksistä mahdollisissa ulosajotilanteissa. Kauden avauskilpailun osalta onni onnettomuudessa oli se, että vaikka kilpailussa tapahtuneet ulosajot olivat vakavia ja varsin vauhdikkaita, henkilövahingoilta onneksi tässä kohtaa säästyttiin.

Julkisuudessa esitetyt videot kuitenkin valitettavalla tavalla osoittavat sen, että autokilpailuissa piilee aina oma riskinsä sekä kilpailijoille että yleisöllekin. Kilpailujen järjestäjällä on oma vastuunsa tarjota kilpailijoille mahdollisimman turvallinen ympäristö kilpailun suorittamiselle ja samalla luonnollisesti myös kilpailua seuraamaan saapuneelle yleisölle. Mutta oma vastuunsa turvallisuudesta on myös kilpailua seuraavalla yleisöllä.

Ralli on laji, jonka seuraaminen ”paikan päällä” on parhaimmillaan upea kokemus; siihen kuuluu vauhti, näyttävät ja ammattitaitoiset ajosuoritteet, mutta toki myös kääntöpuolena epäonnistumiset niin tekniikan kuin mahdollisten ajovirheidenkin seurauksena. Tämä saa aikaan vahvoja tunteita niin kilpailijoille kuin katsojillekin - ja tässä toki piilee suurelta osin myös lajimme viehätys ja vetovoima.

Lajin suosio siis aikaansaa ja mahdollistaa sen, että lajia saapuu seuraamaan kilpailusta toiseen suuret määrät katsojia ja nauttimaan lajin vetovoimasta. Suuret katsojamäärät ja katsojien intohimo kuitenkin aikaansaavat sen, että tietyissä, yleisöä paljon keräävissä katselupaikoissa ainekset riskeille ovat aina olemassa.

Eri medioissa nähtävillä olevat videot kauden avauskilpailusta osoittavat huolestuttavalla tavalla sen, kuinka suuret riskit voivat olla, mikäli asiaan ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota. AKK:n rallin lajiryhmä on tehnyt kilpailun jälkeisellä viikolla paljon selvitystyötä Jari-Pekka rallin erikoiskokeen 3 tapahtumista ja selvitystyön perusteella lähestymme myös kotimaisia rallikatsojia tällä kirjeellä.

Rallin lajiryhmä toivoo, että jokainen kotimaisia rallikilpailuja kaudella 2016 seuraamaan saapuva katsoja tuntisi oman vastuunsa kilpailutapahtuman turvallisuudesta ja sujuvasta läpiviennistä niin kilpailunjärjestäjän, kilpailijan, kuin myös oman turvallisuutensa osalta. Suomea pidetään kansainvälisesti ”rallin henkisenä kotimaana”, jonka historia ja juuret lajissa ovat kiistattomat. Lisäksi kotimainen ralliyleisö on saanut vuosien saatossa kiistatonta kunniaa niin lajille omistautumisen, tietotaidon kuin sen historian tuntemisen ja kunnioituksen takia.

Nyt toivommekin, että lajin kunnioitus ja siihen liittyvä turvallisuusajattelu tiedostetaan ja otetaan tosissaan, ja kannetaan yhdessä vastuuta lajimme nykytilasta sekä jatkuvuudesta pitkälle tulevaisuuteen, kunnioittaen lajin vankkoja juuria täällä kotimaassa. Yksikään meistä ei halua kokea lajimme piirissä tilannetta, jossa joudumme todistamaan mahdollisia loukkaantumisia tai vielä vakavampia vahinkoja, jotka johtuvat mahdollisesta turvallisuusajattelun laiminlyönnistä tietoisesti, tai edes tiedostamatta.

Muistutamme siis teitä rallikatsojia seuraavilla asioilla:

-        Tunnista autokilpailuun ja sen seuraamiseen sisältyvät riskit

-        Valitse katselupaikka AINA niin, että seuraat kilpailua mahdollisimman turvallisessa katselupaikassa

-        Kuuntele järjestäjän edustajien ohjeita ja kunnioita niitä

-        Älä aiheuta omalla toiminnallasi riskiä lisäonnettomuuksille, mikäli satut ulosajopaikalle

-        Kunnioita lajia ja sen turvallisuutta!

-        Kanna vastuu yhteisesti kilpailijoiden ja järjestäjän kanssa kilpailun turvallisesta läpiviennistä

Kuten todettua, ralli on hieno urheilumuoto ja se on syvällä kaikkien meidän suomalaisten sydämissä. Jotta lajimme säilyy suosittuna, ja pääsemme nauttimaan niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin vahvasta kotimaisesta rallimenestyksestä ja historian menestyksekkäästä jatkosta, pitää meidän kaikkien tehdä yhdessä töitä sen eteen, että kilpailut pysyvät turvallisina ja urheilullisina.

Toivomme kaikille oikein vauhdikasta ja turvallista rallikautta 2016! Nähdään kilpailuissa!

AKK-Motorsport ry, ralliautoilun lajiryhmä.

 

Lisätiedot:

Lajipäällikkö: Henrik Frank, henrik.frank@autourheilu.fi, 040-5349977

Lajiryhmän puheenjohtaja: Markus Silfvast, markus.silfvast@anvianet.fi, 044-9723805

Kuva: Timo Korkalainen

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa