Facebook Twitter Email Pinterest

Henri Toivosen muisto elää Tampereen SM-rallissa

25.04.2016 / Ossi-Veikko Takala

Viime vuosien tapaan rallin SM-sarja päättyy Tampereella syyskuussa ajettavaan Pirelli Ralliin, järjestäjänä Tampereen Urheiluautoilijat ry, parhaillaan 60-vuotista toimintaansa juhliva maan vanhin UA-yhdistys.

Niin ikään tänä vuonna täyttyy kuusikymmentä vuotta tähdenlennon lailla kohti autourheilun huippua kiitäneen Henri ”Henkka” Toivosen syntymästä. Siitä kun tuo tähdenlento sammui, on kolme vuosikymmentä.

Jo vuosi sitten syntyi Tampereen UA:ssa ajatus kunnioittaa juhlarallissaan ”Henkan” muistoa ja saavutuksia. Kun myös omaiset suhtautuivat asiaan myönteisesti, on nyt osapuolten kesken solmittu sopimus, johon pohjautuen syksyn Pirelli Rallissa muistellaan tuota loistavassa nosteessa ollutta uraa.

”Hänen muistonsa tulee olemaan ”läsnä” läpi rallin, mutta lähestymistapamme ei ole markkinahenkinen, vaan nöyrän kunnioittava. Haluamme tarjota rallin seuraajille tilaisuuden palauttaa mieliin tämän uran tähtihetkiä ja ajatuksia siitä mihin se olisi saattanut kantaa, jos olisi saanut jatkua,” linjaa apulaiskilpailunjohtaja Toni Mäkinen.

Voitontahtoisena ja laskelmoivana sekä niin halutessaan suorastaan järkyttävän nopeana tunnettu ”Henkka” oli toisaalta leppoisan miellyttävä persoona, joka jaksoi vastailla myös niihin ”tyhmiin kysymyksiin”. Aikoinaan puhuttiin autourheilun suomalaisesta ”nen-aatelista”, tähän ”aateliin” Henri Toivonen on ehdottomasti paikkansa ansainnut.

Entä miksi Tampereen UA?

Toki ”Henkka” löytyy Tampereen rallien kunniataulusta vuoden 1978 voittajana ja muistetaan myös Tampereen UA:n Vauhtipäiviltä, kun hän v.1984 valloitti Ahveniston ajokkinaan C-ryhmän Le Mans Porsche 962, mutta ehkä kaikki kuitenkin peilautuu tulevaan ralliin.

Tampereen SM-rallien tavaramerkki on ollut ja on reitin tukeutuminen vanhaan ns. ”Jyskälä-tiestöön”, niihin joilla ”Henkka” oli vahvimmillaan.

Jyväskylää ajettaessa Henkka aina suunnitteli missä hän hyökkää, hyvin usein se tapahtui yön pimeydessä juuri Tampereen lenkillä”  muistelee Harri Toivonen veljensä Suurajo-strategiaa.

Kymmenessä Suurajossaan hän ehti tehdä monet jäljet Tampereen seudun erikoiskokeille ja näistä kumpuaa yksi syksyn rallin muistelukohde. Onhan tulevan Pirelli Rallin reitti jälleen vankasti ”Jyskälä-tiestöä”, joskin uudistuksia kokeneena. Kaavailtu, entinen reitti sai yllättäen toisenkin toimijan ja koska emme halunneet alueen asukkaille rallirasitetta vain kahden kuukauden välein, päätimme siirtyä muualle. Onneksi Hämeessä näitä Suurajo-teitä riittää.


Harri Toivonen ja Pirelli Rallin järjestelytoimikunnan puheenjohtaja “Nortti” Lehtinen.

Kuva Henri Toivosesta: Marko Mäkinen

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 59 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 53 pistettä KoMoKe (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 50 pistettä AlavUA (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa