Facebook Twitter Email Pinterest

Mikko Eskeliselle viidenneksi korkeimmat SM-pisteet Enset Oy SM-rallista

12.06.2016 / Jani Kekoni

Kuluvalla kilpailukaudella niin Ralli SM-sarjaa ns. Superautojen luokassa sekä kansainvälistä Lamborghini Super Trofeo Europe ratasarjaa urakoiva, jyväskyläläinen Mikko Eskelinen ja kartanlukija Arto Kapanen nappasivat, dramaattisen jännitysnäytelmän päätteeksi, kymmenen SM-pistettä Sastamalan ja Huittisten ympäristössä ajetusta ralli SM-sarjan neljännestä ja samalla kesäkauden ensimmäisestä SM-rallista; Kahden viimeisen pikataipaleen puristuksella kaksikko nousi 0,8 sekunnin marginaalilla yhdeksänneltä sijalta viidenneksi.
 
Mitsubishi Lancer WRC Step2 autolla SM-sarjan hopeasijalta matkaan startannut, hallitseva Lamborghini Super Trofeo EM-sarjan hopeamitalisti ja MM-pronssimitalisti oli totaalisesti pilata kilpailunsa jo sen ensimmäisellä erikoiskokeella, kun yllättävän tilanteen seurauksena, auton etupyörä osui voimalla ojanrumpuun ja sen myötä auton pyöränkulmat menivät sekaisin Vikuroivalla autolla Eskelinen teki sen mitä pystyi, mutta huippunopeilla erikoiskokeilla auton huonon ohjattavuus kostautui aikahukkana eivätkä he pystyneet vastaamaan kärkikuljettajien vauhtiin.
 
Yhdeksän pikataipaleen ja 119 erikoiskoekilometrin mittaisen rallin huoltotauolla Riku Sepän luotsaama Dynamo -tiimi laittoi pyöränkulmat kuntoon ja se näkyi heti kilpailukykyisinä erikoiskoeaikoina joiden myötä SM-mitalitaistelussa jatkava Eskelinen teki huikean nousun viidenneksi korkeimmille SM-pisteille. Silti voittoon ajanut norjalainen Ole Christian Veiby pyyhkäisi SM-pistetilanteessa ohitse ja vuoden 2010 Suomi Cup mestari tipahti himmeimmälle SM-mitalisijalle kun ajaamtta on vielä kaksi SM-osakilpailua.
 
- Strategian mukaisesti täysillä lähdimme ajamaan, mutta se nopeasti muuttui selviytymiskamppailuksi kun ensimmäisen erikoiskokeen alussa yksi mutka pääsi yllättämään ja, nopeiden liikkeiden seurauksena, tien reunalla vaaninut ojanrumpu iski autoon sillä voimalla, että kilpuri käy jälleen oikottavana robotissa. Voimakkaan iskun myötä pyöränkumat heittivät häränpyllyä ja tuulilasi hajosi haitaten näkyvyyttä. Käärmemäisellä autolla ajettiin huoltoon saakka jossa huoltotiimi laastaroi auton sellaiseksi, että pääsimme aloittamaan kanssakilpailijoiden takaa-ajon niin viimeisellä hetkellä kuin vain se oli mahdollista tehdä, Eskelinen kertoo.
 
- Hyökkäyksemme palkinto tuli viimeisen erikoiskokeen maalissa kun saimme huomata nousseen neljästä kanssakilpailijasta ohitse ja pistepussi karttui kymmenellä todella tärkeällä SM-pisteellä. Vaikka emme tavoitteeseemme eli palkintokorokesijoitukseen yltäneet niin silti viidennen sijan tarjoamat SM-pisteet pitävät SM-mitalitoiveet elossa. Lisäksi kun olin viimeisillä pikataipaleilla pakotettu ajamaan mukavuusalueeni ulkopuolella ja huomasin silti hallitsevani tilanteen niin uskon sillä olevan positiivinen vaikutus seuraavassa SM-rallissa, Eskelinen jatkaa.
 
Rallin suvereeniseen voitton ajoi norjalainen Ole Christian Veiby, joka samalla nousi vakavaksi uhaksi hopeasijan ajaneelle, SM1-luokan sarjajohtaja Juha Salolle. Kilpailun todellinen yllättäjä oli Joonas Soilu, joka myöskin viimeisellä erikoiskokeella nousi upeasti palkintokorokkeen alimmalle sijalle jättäen Eskelisen tallitoveri Ari Vihavaisen neljänneksi vain 0,1 sekunnin marginaalilla.
 
Ralli SM-sarjan viides osakilpailu ajetaan Turun ympäristössä elokuun puolivälissä. Sitä ennen Eskelinen käy kaasuttelemassa Lamborghini Super Trofeo EM-sarjan Ranskan ja Belgian osakilpailuviikonloput.

Kuva: Jani Kekoni

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa