Facebook Twitter Email Pinterest

Moottoririkko pilasi Mikko Eskelisen mitalikamppailun Turussa

22.08.2016 / Jani Kekoni

Turun seudun huippunopeilla erikoiskokeilla ajetussa Ralli SM-sarjan viidennessä ja samalla sen toiseksi viimeisessä osakilpailussa jyväskyläläinen Mikko Eskelinen sai kartanlukijansa Arto Kapasen kanssa kylmää vettä niskaansa kun heidän Mitsubishi Lancer WRC Step2 -auton moottori sanoi seitsemännen erikoiskokeen lähtöviivalla sopimuksen irti ja kaksikon matka jäi kesken.
 
Teknisen murheen seurauksena keskeytykseen ja nollapisteiden sekä ennen kaikkea kilpailun yllätysvoittaja Joonas Soilun häkellyttävän suorituksen myötä taistelu SM-hopea ja -pronssimitaleista sai kokonaan uuden käänteen.
 
Keskituntinopeudeltaan jopa 140km/h vauhtiin yltäneisiin yhdeksälle pikataipaleelle ja noin 93 erikoiskoekilometrille tärkeitä SM-pisteitä hakemaan startannut hallitseva kansainvälisen Lamborghini Super Trofeo EM-hopea- ja MM-pronssimitalisti oli kahden ensimmäisen erikoiskokeen jälkeen tiukasti kärjen vauhdissa.
 
Kuitenkin säkkipimeässä ajetun kolmannen pikataipaleen Eskelinen ajoi hieman liian pehmeästi ja välittömästi kanssakilpailijat suhahtivat tuloslistalla ohitse.
 
Yötauon jälkeen Mikko ja kartanlukija Arto Kapanen naputtivat kolme erikoiskoetta jälleen kärkikuljettajien vauhdissa kunnes Mitsubishi Lancer WRC Step2 auton moottori antautui seitsemännen pikataipaleen lähtöviivalle ja kaksikko siirtyi katsomoon seuraamaan kanssakilpailijoiden lähtöjä.
 
Keskeytyksestä huolimatta kaksikko on edelleen SM-pronssisijalla kun kilpailukaudesta on ajamatta enää yhdeksän erikoiskoetta ja noin 120 erikoiskoekilometriä.
 
- Meillä oli alla erinomaiset testit ja niiden myötä ensimmäiset kaksi pikataivalta olimme tiukasti kanssakilpailijoiden vauhdissa mukana. Kuitenkin pilkkopimeässä hölläsin liikaa ja ero yllätysvoittaja Joonas Soiluun sekä sarjajohtaja Juha Saloon pääsi armottomasti hieman venähtämään. Yötauon jälkeen lähdimme tätä eroa kuristamaan ja olimme viidennellä pikataipaleella 0,1 sekuntia Saloa nopeampi. Hyökkäyksemme kuitenkin päättyi surullisesti seitsemännen pikataipaleen lähtöviivalle kun kilpurimme moottori sammui eikä enää suostunut lähtemään käyntiin, Eskelinen kertoo.
 
- Vesipumpusta alkanut ketjureaktio päättyi jakohihnan katkeamiseen, joten edessä on nyt moottoriremontia. Onneksi rikkoutuminen tapahtui tyhjäkäynnillä, joten uskosin, että ihan täystuhoa ei ole tapahtunut. Siitä huolimatta keskeytys suunnattomasti harmittaa, mutta minkäs tekniselle vialle teet. Nyt ei auta kuin mahdollisimman nopeasti nollata tilanne ja alkaa keskittymään viimeiseen osakilpailuun, jossa panoksena on SM-hopea ja -pronssimitaleiden kohtalo. Nuolemme haavat ja tulemme kovempana takaisin, Eskelinen lupaa.
 
Turun SM-rallin voittoon ajanut Joonas Soilu nousi täysien mestaruuspisteiden myötä mukaan mitalitaisteluun Eskelisen ja hallitsevan SM-pronssimitalisti Ari Vihavaisen kanssa. Jaossa on 37½ mestaruuspistettä, joten periaateessa kaikkien mitaleiden kohtalo on vielä ratkaisematta.
 
Kauden päättävä Tampereen SM-ralli ajetaan syyskuun neljäntenä viikonloppuna.

Kuva: Jani Kekoni

Pisteet top 5

1. Emil Lindholm / Mikael Korhonen 95 pistettä NHD (R5)
2. Teemu Asunmaa / Jani Salo 88 pistettä Alavuden UA (R5)
3. Juuso Metsälä / Matti Kangas 37 pistettä KeurUA (R5)
4. Mikko Heikkilä / Henri Arpiainen 37 pistettä MäntsMK (R5)
5. Esa Ruotsalainen / Jukka Ruotsalainen 36 pistettä SaarUA (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2020

1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi 16.-18.1.
2. SM Vaakuna-Ralli Mikkeli 7.-8.2.
3. SM Itäralli, Joensuu 28.-29.2.
4. SM O.K. Auto-ralli, Kouvola 4.-5.9.
5. Pohjanmaa SM-Ralli, Seinäjoki 25.-26.9.

SM-sarja sosiaalisessa mediassa