Facebook Twitter Email Pinterest

Kolme kultaa vielä jaossa - maailman kovin kansallinen rallisarja huipentuu Tampereelle

07.09.2016 / Sami Kolsi

Rallin SM-sarja kauden 2016 osalta on tulossa päätökseen Tampereella ajettavan Pirelli Rallin myötä.

23.-24. syyskuuta ajettavassa sarjan kuudennessa ja viimeisessä osakilpailussa ratkaistaan viimeisetkin Suomen mestaruudet.

SM2-luokassa mestaruuden on jo varmistanut Teemu Asunmaa, mutta kolme muuta mestaruutta saavat lopullisen varmistuksensa Tampereella. Pistetaisteluun oman mielenkiintonsa tuo Tampereella jaettavat puolitoistakertaiset SM-pisteet.

SM1-luokassa kestomenestyjä Juha Salo jahtaa jo uransa kymmenettä suomenmestaruutta. Salo johtaa luokkaa 102,5 pisteen potilla. Pahin uhkaaja on luokassa toisena oleva norjalainen Ole Christian Veiby, jonka osallistuminen Tampereelle ei kuitenkaan ole vielä aivan varmaa. Salon ero Veibyyn on kuitenkin jo 34,5 pistettä. Kolmantena pisteissä on Mikko Eskelinen, jonka ero kärkeen on 43 pistettä.

- Luokan tilanne on sillä lailla erittäin hyvä, että mitään suurta hätää ei ole, vaikka Veiby tulisikin ajamaan Tampereelle. Joka tapauksessa lähden sinne tekemään hyvää suoritusta ja normaalia ajoa. Luulen myös, että tiet sopivat Peugoetille nyt paljon paremmin ja ennen Pirelli Rallia keskitymme vielä muun muassa voimansiirron säätämiseen. Jos tuo uran kymmenes suomenmestaruus varmistuu, niin onhan se hieno saavutus. Herättää ajattelemaan, että aika pitkä ura on takana ja paljon nähty ja koettu. Ensiksi täytyy kuitenkin keskittyä täysillä ralliin, Salo tunnelmoi.

SM2-luokassa Teemu Asunmaa on jo siis varmistanut suomenmestaruuden itselleen, mutta muut mitalisijat ovat vielä jaossa. Hopeassa on kiinni tällä hetkellä tiukimmin Juha Koljonen 83 pisteellä ja pronssissa Ville Hautamäki 73,5 pisteellä.

Selkeästä tilanteesta huolimatta Asunmaa lähtee ajamaan ehjää kisaa Tampereelle. Asunmaan automerkki pysyy samana, mutta malli vaihtuu.

- Kaikista hölmöintä olisi lähteä ajamaan ihan hampaat irvessä kisaa ja sitten rikkoa auto. Ihan pelkkiä terveisiäkään en toki halua lähteä ajamaan, eikä se edes kannata, koska rytmistä ei silloin oikein saa kiinni. Meille tulee Tampereelle vähän vanhempi Subaru alle, sillä Antti Selivaara osti sen R4-luokitellun Subarun itselleen. Hyvät fiilikset on ja ensi kaudesta voin jo sen verran kertoa, että töitä on tehty sen eteen, että ajettaisiin SM1-luokassa. Ajetaan toki kuitenkin tämä kausi ensiksi pois alta, Asunmaa kertoo.

SM3-luokassa mestaruustaistelu on luokista selvästi tasaisin. Tulevaisuuden Tähti –palkinnon voittanut Juuso Nordgren on tiukimmin kullassa kiinni, mutta Anssi Rytkönen vaanii vain 3,5 pisteen päässä, eikä kolmantena olevalla Jukka Korhosellakaan ole kultasijaan matkaa kuin kuusi pistettä. 

Nordgrenin tavoite Tampereelle on kristallinkirkas.

- Ainoa tavoite on voittaa suomenmestaruus ja tietysti kilpailunkin voitosta lähdetään Tampereelle ajamaan. Kulunut vuosi on ollut todella hieno ja Tulevaisuuden Tähti -projekti oli upea kokemus. Se toi hyvin näkyvyyttä ja muutenkin paljon eväitä tulevaisuuteen. Kokonaisen MM-rallin ajaminen toi todella hyvän ajorutiinin ja siitä on varmasti hyötyä Tampereella, Nordgren ennakoi.

SM4-luokassa Jesse Turunen on poiminut tähän mennessä kautta eniten mestaruuspisteitä, yhteensä 105,5. Toisena luokassa oleva Esa Ruotsalainen on 22 pisteen päässä pahin uhkaaja. Kolmantena oleva Joonas Lindroos ja neljäntenä oleva Petri Itkonen ovat jäänet jo 62,5 pisteen päähän, mutta pronssikamppailu on vielä varmasti kiihkeääkin kiihkeämpi. 

- Sarjatilanne on meidän kannalta hyvä ennen Pirelli Rallia ja mitään pakkoa ei ole puristaa riskirajoilla. Terveisiä ei kuitenkaan lähdetä ajamaan, vaan ihan kunnon suoritusta. Tampereen kääntyilevämpi ja luonteikkaampi tiestö on enemmän mieleen kuin Turun tosi nopeat tiet, joten silläkin odotan innolla kilpailua. Kausi on muutenkin mennyt aivan yli odotusten. Vuoden alussa vähän mietittiin, jos mitaleille yritettäisiin, mutta ei siitäkään juuri uskaltanut kuin kuiskailla. Nyt taistellaan vahvasti Suomen mestaruudesta, joten onhan tämä ihan uskomatonta, Turunen hehkutti. 

SM-luokkien pistetilanteen ennen Pirelli Rallia näet tästä.

Kuva: Taneli Niinimäki

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 45 pistettä LMM (Rally2)
2. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 34 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 26 pistettä KoMoKe (R5)
5. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 25 pistettä AlavUA (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa