Facebook Twitter Email Pinterest

Asunmaan ja Halttusen huikea nousu lauantaina toi Tunturirallin voiton

29.01.2017 / Jari Hotti

Rallin SM-sarjan kauden 2017 avausosakilpailu Tunturiralli päättyi Hannu's Rally Teamin Teemu Asunmaan ja kartanlukija Jonne Halttusen voitonjuhliin. Ensimmäistä kisaansa Skoda Fabia R5:llä SM1-luokassa ajanut kaksikko lähti toiseen ajopäivään yleiskilpailun neljänneltä sijalta, mutta huikea nousu lauantaina toi lopulta komean voiton.

Perjantain jälkeen Teemu Asunmaan ja Jonne Halttusen ero yleiskilpailun johdossa ajaneesen Juha Saloon nähden oli 19,9 sekuntia. Lauantai käynnistyi 42-kilometrisellä Siikakämän erikoiskokeella ja siellä Asunmaa onnistui heti hyvin, kun pohja-aika löi Salon suorituksen yhdeksällä sekunnilla. Kokonaistilanteessa ero kaventui näin ollen 10,9 sekuntiin.

- Ajateltiin, että Siikakämässä on heti tehtävä jotain. Ajettiin se mikä päästiin ja saatiin pohja-aika, Asunmaa kommentoi aamunavausta.

Seuraava erikoiskoe, 28-kilometrinen Kaihuavaara, oli kuitenkin Salon heiniä, joka oli kuusi sekuntia Asunmaata nopeampi.

- Seuraavalla Juha otti vähän takaisin, se pätkä ei tullut meiltä hyvin. Samoin Mäntyvaarassa hävittiin aivan liikaa, Asunmaa viittasi päivän kolmantena ajettuun lyhyeen raviradan yleisöerikoiskokeeseen, missä alavutelainen hävisi Salolle kuusi sekuntia.

Kahdeksan ajetun erikoiskokeen jälkeen Salon ja Asunmaan välinen ero oli 23,1 sekuntia, kun ajamatta oli kaksi erikoiskoetta ja yhteensä 75 ek-kilometriä.

- Heinunkiertoon (EK9) kun lähdettiin niin ajateltiin, että koitetaan vielä.

Mäntyvaaran huoltotauolla ennen Heinunkierron erikoiskoetta autoon ei tehty mitään muutoksia, eli selitys kahden viimeisen erikoiskokeen hurjalle vauhdille ei löydy sieltä.

- Ei tehty mitään. Uudet renkaat alle ja baanalle, Asunmaa hymyili.

Heinunkierrossa Asunmaa löi Salon 6,4 sekunnilla ja ero ennen viimeistä erikoiskoetta oli 16,7 sekuntia. Viimeinen erikoiskoe oli yksi Tunturirallin ehdottomista klassikoista, 52-kilometrinen Ristilampi, josta Asunmaa sanoi jo ennen rallia, että viihtyy siellä hyvin ja on usein onnistunut hyvin juuri kyseisellä erikoiskokeella. Ja niin onnistui myös nyt. Asunmaa ajoi hurjan pohja-ajan ollen peräti 24,4 sekuntia Saloa nopeampi, nousten rallin voittoon 7,7 sekunnin marginaalilla.

- Ennen viimeistä erikoiskoetta ajateltiin, että se on teoriassa mahdollista, mutta kaiken pitää onnistua ihan nappiin. Ja kyllähän se aika lailla nappiin meni koko pätkä. Se oli siinä, hieno fiilis, Asunmaa kertasi viimeisen erikoiskokeen kulkua.

"Ei sitä voi lähteä heti maksimia tulemaan"

Asunmaa ajoi Tunturirallissa tänä vuonna neljälle erikoiskokeelle nopeimman ajan, joista lauantain erikoiskokeilla kolme. Vauhti oli perjantainakin hyvällä tasolla, mutta todellinen huippuvauhti tuli esiin vasta lauantaina. Tosin eipä se poljin vielä perjantaina ollutkaan aivan siellä "lattiassa" asti.

- Uusi auto ja kaikki on uutta, niin ei sitä voi lähteä heti maksimia tulemaan. Virhe on kuitenkin niin helppo tehdä. Tänä aamuna kun lähdettiin liikkeelle, niin kilometrejä oli paljon enemmän takana ja tottakai se siinä vaiheessa osuu käteen ihan toisella tavalla. Joka kilometri näin alku vaiheessa auttaa eteenpäin, Asunmaa muistutti.

Vuonna 2012 Asunmaa voitti Tunturirallissa Suomi Cupin ja viime vuonna tuli voitto SM2-luokasta. Nyt tullut SM-rallin yleiskilpailun voitto ei ollut Asunmaalle ensimmäinen, sillä vuonna 2015 hän juhli ykkössijaa SM2-luokan Subarulla Pohjanmaa-rallissa. Kahden SM2-luokan Suomen mestaruuden jälkeen voitto heti luokkavaihdon jälkeen rallin SM-sarjan kuninkuusluokassa on Asunmaalle iso asia ja varsinkin, kun se tuli Tunturirallin tasoisesta legendaarisesta kilpailusta.

- Kyllä tämä hienolta tuntuu. Tunturiralli on aina ollut yksi Suomen ykköskisoista ja pitkä kisa, niin onhan se hienoa voittaa yleiskilpailu, Asunmaa hehkutti ja lähetti myös kiitosterveiset niin yhteistyökumppaneille, kuin tiimillekin.

- Niin kuin ennen rallia sanoin, että kun niin iso työ on tämän projektin eteen tehty, yhteistyökumppaneiden ja tiimin mekaanikkojen toimesta, niin halusin arvoisensa kiitoksen heille antaa. Ja se saatiin.

Rallin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Mikkelissä 17.-18. helmikuuta.

Tunturirallin yleiskilpailun epäviralliset lopputulokset

1) Teemu Asunmaa - Jonne Halttunen 2.06.54,4
2) Juha Salo + 7,7
3) Jussi Vainionpää + 3.03,1
4) Jarkko Nikara + 3.21,6
5) Tomi Tukiainen + 3.31,3
6) Ville Ruokanen + 3.41,2

Teksti: Jari Hotti, Asunmaa Racingin tiedottaja
Kuva: Jari Nurminen

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa