Facebook Twitter Email Pinterest

Ralli SM -sarja jatkuu Mikkelissä - 16-vuotias Rovanperä mittaa kotimaan tason ensi kertaa

07.02.2017 / Sami Kolsi

Kalle Rovanperä ajaa Mikkelissä ensimmäisen rallinsa Suomessa. Kuva: Kalle Rovanperä Racing

Kotimainen ralliautoilun SM-sarja jatkuu puolentoista viikon päästä kauden toisella osakilpailulla Mikkelin maisemissa perinteikkäällä SM Vaakuna-Rallilla. Mikkelissä nähdään reitillä yhteensä 147 autokuntaa ja mukana on myös kansainvälistä väriä kansainvälisen autoliiton FIA:n Baltic Rally Trophy -kilpailun myötä.

Kausi 2017 sai sykähdyttävän startin tammikuun lopussa Rovaniemellä, kun Arctic Lapland Rallyn voitto ratkesi viimeisellä erikoiskokeella Teemu Asunmaan hyväksi. Asunmaa löi toiseksi tulleen, hallitsevan SM1-luokan Suomen mestarin Juha Salon lopulta 7,7 sekunnilla.

Tämä asetelma tullee sähköistämään tilannetta myös Mikkelissä ja taistelu kilpailun voitosta on varmasti tälläkin kertaa kuuma. Asunmaan ja Salon lisäksi nyt jännitetään Marko Männyn otteita, sillä vauhti oli kohdallaan jo Arctic Lapland Rallyssa Rovaniemellä, mutta ulosajo vesitti menestystoiveet. Nyt nälkää varmasti riittää niin Männyllä kuin esimerkiksi myös R5-ralliautoon siirtyneellä nuorella Alex Forsströmillä. Jussi Vainionpäästä ja Mikko Lehessaaresta puhumattakaan.

SM2-luokassa Eerik Pietarinen löi Arctic Lapland Rallyssa päälle semmoisen näytöksen, että moni hieroo vieläkin silmiään ihmetyksestä. 23-vuotias Pietarinen latasi Mitsubishinsä semmoiseen iskuun, että seuraavien kuljettajien ajat voitiin tarkistaa jo melkein kalenterista. Helpolla ei tule Pietarinen Mikkelissä pääsemään, sillä Ville Hautamäki, Tommi Järvinen ja Kristian Kiviniemi muiden muassa hamuavat tietysti myös jättipottia.

Kaksivetoisten SM3-luokassa toisen polven kilpa-autoilija Emil Lindholm otti käskynjaon tanakasti haltuunsa Rovaniemellä ja nuorelta kuljettajalupaukselta on lupa odottaa hyviä otteita myös Mikkelissä. Samalla tämän luokan alle 25-vuotiaiden kesken jatkuu Tulevaisuuden Tähti -kilpailu ja saalistus paikasta heinäkuun Suomen MM-ralliin, Neste Ralliin. Lindholmin kovimpia haastajia ovat ainakin Anssi Rytkönen, Jussi Lindberg ja Miki Lindbolm.

Niin ikään kaksivetoisia ralliautoja käsittävässä SM4-luokassa vasta jännitettävää Mikkeliin riittääkin. Rovaniemellä nimittäin peräti kolme kovaa suosikkia joutui jättämään leikin kesken, kun Esa Ruotsalainen, Joonas Lindroos ja Jarno Kinnunen eivät päässeet maaliin asti. Kaikki kunnia toki menestyksestä Rovaniemen kärkikolmikolle Erno Kinnunen, Janne Seluska ja Joni Toivanen. Nyt tilanne on kuitenkin jälleen uusi, mutta toki lainalaisuudet edelleen samat - maaliin on päästävä menestyäkseen.

SM Vaakuna-Rallissa kuumimpien nimien rinnalla kannattaa ehdottomasti seurata myös hallitsevan Latvian rallisarjan mestarin, vasta 16-vuotiaan Kalle Rovanperän otteita. Skoda Fabia R5 -autolla ajava Rovanperä pistänee jopa aivan kärjen tiukille. Laajasti jo maailmallakin tunnettu Rovanperä ajaa nyt historiallisesti ensimmäisen rallikilpailunsa Suomessa.

Kuumat nimetMarko Mänty, SM1-luokka, Skoda Fabia R5, Printsport (kuva: JiiVee Korpela)


"Arctic Lapland Rallyn vauhti oli ehkä itsellekin pieni yllätys, mutta toki positiivinen sellainen. Ei lähdetty sinne väkisin ajamaan, mikä näkyi varmasti hyvällä tavalla suorituksessa. Nyt ennen SM Vaakuna-Rallia käydään ajamassa Skodalla testiä ja siitä saa yleensä aina hyvän fiiliksen päälle. Mikkeliin lupaillaan kelpo talviolosuhteita, joten varmasti hieno ralli tulee ja luulen, että erot kuljettajien välillä ovat nyt pienempiä kuin Rovaniemellä."
 Eerik Pietarinen, SM2-luokka, Mitsubishi Lancer E9 (kuva: AKK/Taneli Niinimäki)

"Arctic Lapland Rallysta jäi ihan hyvä maku luokkavoiton myötä, mutta toki aika jännäksihän se meni, kun viimeisellä erikoiskokeella oli enää vain kakkosvaihde käytössä. Auto saadaan kyllä tässä ennen Mikkelin SM Vaakuna-Rallia kuntoon ja käydään sen kanssa vielä tietysti muutenkin perushuoltotoimenpiteet läpi. Mikkelistä haetaan luokkavoittoa, joskin varmasti muutkin menevät siellä kovaa ja Kiviniemi varmaan tulee olemaan kova vastus. Samalla linjalla on tarkoitus jatkaa kuin Rovaniemellä."

SM Vaakuna-Ralli 2017: Saako huima kausi jatkoa myös Mikkelissä?

Sääennusteiden perusteella Mikkelissä päästään ajamaan kunnon talviralli, mikä tietää mahtavaa elämystä niin kuljettajille, tiimeille, toimitsijoille kuin yleisöllekin. Ralli on lajina siitä hieno, että upean urheiluelämyksen lisäksi varsinkin katsojien on mahdollista päästä nauttimaan myös luonnossa liikkumisesta ja parhaimmillaan hyvinkin yhteisöllisestä tunnelmasta.

SM Vaakuna-Ralli alkaa perjantaina 17. helmikuuta, kun vuorossa on kaksi erikoiskoetta. Ensimmäiseksi ruosteet ravistellaan ranteista Mikkelin raviradan yleisöerikoiskokeella, jonka jälkeen siirrytään toiselle erikoiskokeelle metsän siimekseen. Yhteensä EK-kilometrejä kertyy perjantaina 16,49.

Lauantaina ralli jatkuu kolmannella erikoiskokeella kello 11.15 ja yhteensä päivän aikana taivalletaan seitsemän erikoiskoetta sekä 110,74 EK-kilometriä. Voittajia ja menestyjiä juhlitaan Mikkelin Torilla kilpailun maalissa noin kello 18.37 alkaen.

Erikoiskokeiden määrä: 9
Erikoiskoekilometrejä: 127,23 km
Kilpailun kokonaispituus: 340,98 km

Akkreditointi
Median edustajat voivat hakea akkreditointia kilpailuun tästä. Akkreditointi päättyy perjantaina 10.2. ja akkreditointipäätöksistä tiedotetaan tiistaina 13.2.

Lehdistöpäällikkö, Ralli SM -sarja
Sami Kolsi
050-5607293
sami.kolsi@autourheilu.fi

Tiedotuspäällikkö, SM Vaakuna-Ralli
Minna Hänninen
0400-138304
minna.hanninen@vaakunaralli.fi

Lehdistökeskus
Kasarmin Kampu, rakennus D (Patteristonkatu 3, 50100 Mikkeli)
Aukioloajat:
Pe 17.2. 12.00-22.00
La 18.2. 09.00-21.00

Medialiivit
Medialiivit ovat noudettavissa lehdistökeskuksesta sen aukioloaikoina.

Kilpailun kotisivuille tästä
Kilpailun reittiaikatauluun tästä
Kilpailuun ilmoittautuneiden listaan tästä
SM-pistetilanteeseen tästä

Kuvagalleria
Rallin SM-sarja tarjoaa maksutta runsaasti kuvamateriaalia lehdistön käyttöön. Voit siirtyä kuvagalleriaan tästä.

Rallin SM-sarjan kanavat tarjoavat autourheilun kansallista huippuviihdettä pitkin kautta:
rallism.fi
facebook.com/rallism
twitter.com/rallism
instagram.com/rallinsmsarja
#rallism

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa