Facebook Twitter Email Pinterest

Jesse Turunen maltilla Mikkeliin

13.02.2017 / Jani Salonen

Jesse Turunen starttaa rallin SM-sarjan toiseen osakilpailuun "pari napsua" pienemmällä syötöllä, sillä napapiirin valloituksesta muodostui kilpailu miestä itseään vastaan. SM4-luokassa edellisellä kaudella menestystä nauttinut joensuulainen koki Arctic Lapland Rallissa paluun maan tasalle ja mies ilmaisi suorin sanoin asettaneensa odotukset aivan liian korkealle.

Toki tiedossa oli, ettei jo vanhentunutta kalustoa edustava Subaru Impreza tarjoa voittovauhtia, mutta sijoitus "kympin sakin" ulkopuolella oli pettymys.

- Se oli sellainen lumipalloefekti, lisäät syöttöä ja virheet kertautuivat astetta suurempina. Koko napapiirin valloitus oli yhtä pyörähtelyä, peruuttelua ja yltiöpäistä rämpimistä. Ehkä nauran niille sitten muutaman vuoden kuluttua. Kiitollinen joka tapauksessa olen ja täytyy kuitenkin muistaa, että ilman autoa käyttöömme tarjonnutta Juha Mantsista olisimme ilman arvokasta nelivetokokemusta edelleen.

Turusen näkemys omasta vauhdista on selvästi saanut kolauksen, mutta laajempi analyysi miehen nopeudesta on helppoa matematiikkaa.

Kun asettaa samalle viivalle reilusti yli kymmenen vuoden takaisen ralliohjuksen ja tämän päivän R5-luokitellun auton, niin laskentakaavoja on turha tehdä. Asiat ovat muuttuneet, paljon.

- Peruuttamalla maalin tultaessa on pakostakin katsottava peiliin.

Kilpailuvietti Turusella on joka tapauksessa kohdallaan ja peiliin on katsottu ihan konkreettisesti. Napapiirin sysimusta ilta ja Subarun hangesta loistava pakkivalo antoivat tähän mahdollisuuden. Kyseisessä hetkessä realisoituivat kaikki odotukset tunteineen, mitä mies oli itseensä ladannut.

Se ei kuitenkaan menestymisen tahtoa pienentänyt, enemmänkin vain kasvatti. Huolimatta epäedullisesta asetelmasta, mies pyrkii nostamaan itsensä pisteille Mikkelissä. Kytätään muiden virheitä ja katsotaan, onko mitään tehtävissä. Taktinen muutos, jolla on historiassa pärjätty aiemminkin. Sitä ennen miehen tulee kuitenkin rauhoittaa omaa ajoaan, napapiirin toisintoon ei ole varaa.

Kuva: Jani Salonen

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa