Facebook Twitter Email Pinterest

Talvikausi huipentuu Tahkolle 150 kilpailijan voimin - Turunen mukaan upouudella Hyundailla

28.02.2017 / Sami Kolsi

Ralli SM -sarjan kolmas osakilpailu ajetaan Tahkolla Nilsiän maisemissa maaliskuun toisena viikonloppuna. Samalla kilpailu huipentaa erittäin paljon mielenkiintoa herättäneen sarjan talvikauden ja mittaa kuljettajien taidot vielä kertaalleen lumiolosuhteissa.

Kauden toinen osakilpailu Mikkelissä löi ennätyksiä rikki oikein kunnolla niin medianäkyvyydessä kuin katsojamäärissäkin. Yksi niin sanotusti kuumista mielenkiinnon kohteista oli erityisesti16-vuotias Kalle Rovanperä, joka pääsi mittaamaan ensimmäistä kertaa kotimaisen rallitason. Rovanperä otti kilpailusta kirjaimellisesti kaiken irti ja ajoi SM Vaakuna-Rallin sensaatiomaiseen voittoon. Tahkolla Rovanperää ei nähdä, mutta kesällä nuori rallin superlupaus nähtäneen jälleen SM-sarjassa mukana.

Tahkolla riittää kuitenkin yllin kyllin jännitettävää ja kiivasta taistelua, sillä arvokkaita SM-pisteitä on jälleen jaossa ja kilpailussa nähdään jälleen kerran upean paljon kuljettajia, yhteensä 150.

SM-sarjassa tehdään jälleen myös historiallinen ensiesiintyminen, sillä Rallybaron-tiimi ja kuljettajapari Jesse Turunen sekä Kari Kallio marssittavat Pohjoismaiden ensimmäisen, upouuden Hyundai i20 R5 -ralliauton ensimmäistä kertaa kilpailuolosuhteisiin. Tahkolla R5-luokan autoja on mukana muutenkin hienosti kaikkiaan yhdeksän kappaletta ja rallin MM-sarjastakin tuttuja WRC-autoja peräti kolme.

SM1-luokan osalta Tahkolle lähdetään kahdesta edellisestä kilpailusta täydet pisteet (59) keränneen Teemu Asunmaan johdossa. Toisena luokassa on luokan hallitseva suomenmestari Juha Salo 43 pisteellä ja kolmantena Jarkko Nikara 31 pisteellä. Pistekärkeä kovimmin haastamaan lähtenevät ainakin Turunen, Jussi Vainionpää ja Marko Mänty.

SM2-luokassa nuori voimaa jyllää, sillä 23-vuotias Eerik Pietarinen johtaa luokkaa niin ikään täysillä pisteillä (59) ja nuori mies on suorastaan häikäissyt otteillaan Mitsubishinsä ratissa. Pietariselle kampoihin Tahkoilla hanakammin laittanevat pisteissä toisena oleva Ville Hautamäki (40 pistettä), Janne Eronen (38) sekä menestystä varmasti kahden hankalan kilpailun jälkeen janoava Kristian Kiviniemi (4).

SM3-luokan osalta Tahkolle lähdetään Emil Lindholmin johdossa. Lindholm on kerännyt kahdesta ensimmäisestä kisasta yhteensä 52 pistettä ja kaulaa on jo mukavasti toisena olevaan Jussi Lindbergiin (27) sekä kolmannen sijan jakavaan kolmikoon Jari Huttunen, Anssi Rytkönen ja Miika Hokkanen. Huttunen tosin kävi Mikkelissä vain vierailemassa ja häntä ei nähdä ainakaan nyt Tahkolla. Samalla tämän luokan alle 25-vuotiaiden kesken jatkuu Tulevaisuuden Tähti -kilpailu ja saalistus paikasta heinäkuun Suomen MM-ralliin, Neste Ralliin. Tällä hetkellä valintakokeeseen pääsyn kriteerit täyttävät Lindholm, Lindberg ja Hokkanen.

SM4-luokassa pakka on ollut ihastuttavan sekaisin tällä kaudella, sillä uusi nimiä on kiilannut aivan pistekärjen huipulle. Tahkolle lähdetään Janne Seluskan johtaessa 40 pisteellä. Toisena onkin sitten Rovaniemeltä yllätysvoiton napannut, mutta Mikkelissä keskeyttämään joutunut Erno Kinnunen 34 pisteellä ja kolmantena myös uudempi tuttavuus Joni Toivanen 32 pisteellä. Kokeneet konkarit Joonas Lindroos ja Esa Ruotsalainen olivat katastrofaalisen Arctic Lapland Rallyn jälkeen niin sanotusti omassa vauhdissaan Mikkelissä. Lindroos otti voiton ja Ruotsalainen oli toinen, joskin eroa kertyi reilusti yli minuutin. On kuitenkin odotettavissa, että tämä kaksikko heiluttanee tahtipuikkoa Tahkolla.

KUUMAT NIMET

Jesse Turunen, SM1-luokka, Hyundai i20 R5, Rallybaron (kuva: AKK/Sami Kolsi)- Uutta autoa ollaan päästy testaamaan tässä jo jonkin verran ja ihan tyytyväinen täytyy olla. Viime lauantaina saatiin jo oikean levyiset renkaatkin autoon. Pienillä muutoksilla ollaan saatu auto yllättävänkin hyvän tuntuiseksi ja alustan osalta meillä oli ehkä eniten kysymysmerkkejä, mutta senkin pitäisi olla nyt aikalailla kohdillaan. On tätä mahdollisuutta tullut kyllä odotettua pitkään. Puoli vuotta sitten ei tämmöistä olisi arvannut. Sitä katseli vaan, että muilla on hienoja R5-autoja. Kiitos tästä mahdollisuudesta tiimille ja tehdään kyllä kaikkemme, että menestystä tulisi.

Jarkko Nikara, SM1-luokka, Subaru Impreza WRX Sti, Tommi Mäkinen Racing (kuva: AKK/Taneli Niinimäki)- Fiilikset ovat ihan hyvät tässä vaiheessa kautta. Vauhti on ollut sinänsä ihan kohdallaan alkukautena, mutta ilman tekniikkamurheita olisi voitu olla ehkä yhden sijan paremmilla paikoilla Rovaniemellä ja Mikkelissä. Japanilainen naiskartturini Sayaka Adachi on kehittynyt isoin harppauksin, kun otetaan huomioon se lähtökohta, että meistä ei kumpikaan ollut ennen tätä kautta käyttänyt englantia nuottikielenä. Toki haasteita siinä vielä riittää, mutta eteenpäin mennään koko ajan. Tahkolta tavoittelen palkintopallisijaa ja kolmas paikka olisi ehkä se meidän maksimi. Kärkeä en pysty varmaan ihan haastamaan.

Joonas Lindroos, SM4-luokka, Honda Civic Type-R, Prinstport (kuva: AKK/Hannu Rainamo)- Kauden aloitus Rovaniemellä oli selkeä pettymys meille. Lähdettiin sinne tietysti täysillä ja satsattiin paljon siihen kisaan. Ennen tätä vuotta ollaan startattu sinne 10 kertaa ja aina päästy maallin ja nyt keskeytettiin sitten heti ensimmäiselle erikoiskokeelle. Mikkelissä oli Ruotsalaisen kanssa hieno kisa, mutta Esalla taisi siinä olla vähän ongelmia sitten. Esa antanee varmasti kuitenkin Tahkolla taas kovan vastuksen ja päästään ajamaan kunnolla kilpaa. Täydellä iskulla lähdetään Tahkolle ajamaan ja voitto on tietysti kiikarissa.

TAHKO SM-Ralli 2017: Viimeinen hetki olla lumikuningas tai -kuningatar

Viime vuonna SM-sarjaan tauon jälkeen palannut TAHKO SM-Ralli näyttelee tärkeää jälleen tärkeää roolia talvikauden päätösnäyttämönä. Kisakeskuksena toimiva Tahko Spa Hotel tarjoaa upeat puitteet kilpailunjärjestämiselle ja reitinkin osalta jokaiselle on varmasti tarjolla monenmoisia herkkuja.

Tahkolla perjantai 10. maaliskuuta vietetään ennakkotutustumisen merkeissä, kun kuljettajat nuotittavat erikoiskokeet varsinaista kilpailua varten. Lauantain laitetaankin sitten täysi sirkus päälle, sillä edessä on kuusi erikoiskoetta ja yhteensä 106 EK-kilometriä.

Kilpailun huoltoalue sijaitsee aivan kilpailukeskuksen vieressä Tahko Event Parkissa, joten erikoiskokeiden lisäksi katsojat pääsevät nauttimaan rallihuumasta myös aivan muiden palveluiden ytimessä. Kilpailijat käyvät huollossa kaksi kertaa kisan aikana ja maaliin tulijoita odotellaan saapuvaksi Tahkolle lauantaina kello 17.00 alkaen.

Erikoiskokeiden määrä: 6
Erikoiskoekilometrejä: 106 km
Kilpailun kokonaispituus: 295 km

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa