Facebook Twitter Email Pinterest

Teemu Asunmaa SM1-luokan pistejohtajana kesäkauteen - "Lähtökohtaisesti tilanne on hyvä"

18.05.2017 / Jari Hotti

Rallin SM-sarjan parin kuukauden mittainen kilpailutauko päättyy tulevana lauantaina, kun kesäkauden avausosakilpailu ajetaan Riihimäen ympäristössä. SM1-luokassa korkeimmat pisteet jokaisesta talvikauden kolmesta osakilpailusta kerännyt Teemu Asunmaa yhdessä kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa lähtee neljään jäljellä olevaan osakilpailuun 23 pisteen sarjajohdossa Juha Saloon nähden.

Hannu's Rally Teamin Teemu Asunmaa kilpailee ensimmäistä kauttaan SM1-luokassa Skoda Fabia R5 -autolla, joten ensiarvoisen tärkeää lumien sulaessa pois teiltä oli saada ensimmäiset kokemukset uudella autolla ajamisesta sorateillä. Asunmaa pääsi ajamaan toukokuun alkupuolella testiä kolmeen eri otteeseen.

- Hämeenkyrössä ajettiin seurakilpailussa. Numerot oli ovissa, mutta virallista ajanottoa ei ollut. Ajettiin yhtä erikoiskoetta ja sai ajaa niin monta kertaa kuin halusi. Ne oli ensimetrit Skodalla soralla, Asunmaa kertoo.

Heti seuraavana päivänä testit jatkuivat Huittisissa ja yhdessä Hämeenkyrön ajojen kanssa testikilometrejä kertyi kahden päivän aikana yhteensä reilut 60.

- Kyllähän ajo parani paljon päivän mittaan ja se kertoo siitä, että auto on hyvin erilainen ajettava kuin talvella. Talvella on ehkä vähän helpompi ajaa, koska pito on parempi ja pidon vaihtelut eivät ole niin suuria kuin kesällä. Perustekeminen on samanlaista, mutta enemmän joutuu seuraamaan tien pintaa ja "haistelemaan" pitoa, Asunmaa kuvailee tuntojaan uudella kalustolla ajettujen ensimmäisten sorakilometrien jälkeen.

Seuraavan viikon ajan tiimi teki autoon pieniä muutoksia ja viime sunnuntaina testit jatkuivat Uuraisilla, missä kilometrejä kertyi noin 50. Yhteensä soralla ajettua testiä kertyi toukokuussa siis reilut 100 kilometriä.

- Enemmän olisi pitänyt ajaa, mutta aikataulut hieman rajoitti. Mutta saatiin ajaa kolmea erilaista tietä ja se on hyvä, Asunmaa kehuu.

"Kyllä Juha saa ne paineet ottaa"

On selvää, että onnistuneen talvikauden jälkeen muiden kuljettajien katseet kiinnittyvät nyt SM-pistejohtajaan ja Asunmaa on se kuljettaja, jonka muut haluavat kesäkauden osakilpailuissa voittaa.

- En ole sitä noin ajatellut, mutta kyllähän se näin on. Itse pidän kuitenkin Juhaa (Salo) ykkössuosikkina Riihimäen osakilpailuun. Se on hänelle kotikisa ja Juha tekee varmasti ihan kaikkensa sen eteen, Asunmaa uskoo ja heittää kaikki menestyspaineet 10-kertaisen Suomen mestarin harteille, vaikka piste-eroa onkin jo kertynyt 23 pistettä ja lähtötilanne kesäkauteen on hyvä.

- Se on kyllä totta, lähtökohtaisesti tilanne on hyvä. Mutta kyllä Juha saa ne paineet ottaa, Asunmaa naurahtaa.

Asunmaan mukaan SM-sarjan kuljettajien suoritustasossa on eroja talvi- ja kesärallien välillä. Ja kesäkisoissa kärkikymmenikössä erot tulevat myös pienentymään.

- On kuljettajia, jotka ajaa kesällä kovaa, mutta talvella ei. Sitten on kuljettajia jotka ajaa talvella kovempaa kuin kesällä. Ja kympin kärki tiivistyy kesällä, niin se on aina ollut. Talvella ajaminen on teknisempää ja haasteellisempaa, niin siksi silloin erot ovat suuremmat, Asunmaa kuvailee.

Sen lisäksi, että Asunmaalla ei juurikaan ole kokemusta Riihimäen ympäristössä ajetuista ralleista, niin myös lähtöpaikka saattaa tuoda omat haasteensa.

- Ajolinjan suhteen ensimmäisenä nelivetoautona ajaminen pätkällä ei ole aivan se optimitilanne. Ajolinja etuvetoautoilla on hyvin erilainen kuin nelivetoisilla eli voi olla, että joudun putsaamaan tieltä irtosoraa. Ajaminen on hyvin erilaista, kun joutuu ajamaan etuvetoisten urissa ja välillä joutuu tulemaan pois ja hakemaan ajolinjaa eri kohdasta tietä. Se voi olla haasteellista, Asunmaa ennakoi.

Riihimäki-ralli käynnistyy Riihimäen keskustasta Ragnar Granitin aukiolta lauantaina (20.5) kello 11.00 ja maaliintuloseremoniat ovat vuorossa kello 17.15 alkaen. Erikoiskoekilometrejä rallissa ajetaan 88.

SM1-luokan pistetilanne 3/7 osakilpailun jälkeen

1) Teemu Asunmaa-Jonne Halttunen 84
2) Juha Salo 61
3) Jarkko Nikara 46
4) Jussi Vainionpää 30
5) Tomi Tukiainen 28

Kuva: Mika Ojala/RPF

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa