Facebook Twitter Email Pinterest

Männyn ja Mäkelän rallifinaalissa kokoillan elokuvan ainekset

06.10.2017 / JiiVee Korpela

Rallin SM-sarjan päättäneessä Lake City Rallyssä riitti tapahtumia monella rintamalla. Kauhajoen Marko Männyn ja hänen kartturinsa Joni Mäkelän seikkailusta SM1 -luokassa olisi tavaraa vaikka pitkään rainafilmiin. Kerran Skoda Fabia R5 -laite katolleen ja sitä rataa pinnistellen JTR Racingin kilpailupari oli lopulta luokkansa seitsemäs.

- Ensimmäinen pätkä oli lyhyt yleisöpätkä asfaltilla. Jotenkin nuo pyöritykset eivät ole koskaan minua sytyttäneet. Ei vain oikein asfaltilla ajolinja osunut. Täräytin kanttikiveen ja aikaa paloi. Toisella pätkällä oli sitten kaamea sumu. Se oli tietenkin kaikille sama, mutta meillä ei edes rengas toiminut. Kolmannella eli perjantain viimeisellä pätkällä osuttiin tien reunan sisäpattiin ja taas oli rytmi sekaisin, kuvaili Mänty avauspäivän tuonutta luokan kuudetta sijaa.

- Lauantain ensimmäiselle pätkälle mennessä ajattelin, että nyt pitää ajaa kilpaa. Ei päästy sitä rallin neljättä pätkää kovinkaan pitkälle kun hitaassa paikassa auton perä lähti alta. Tein korjausliikettä ja jarrutin, mutta auto kaatui katolleen. Yleisö kävi punnertamassa auton takaisin pyörilleen ja matka jatkui, mutta haaveet kärkisijoista saatiin unohtaa.

Mänty tiesi tilanteen, että muillakin oli ollut ohjelmaa, eikä luopunut suosiolla pistejahdista. Viidennellä kiirustaipaleella Männyllä ja Mäkelällä oli vielä kova jahti päällä, mutta taas sattui ja tapahtui. 

- Tultiin hypylle ylikovaa ja kun autossa ei kaadon jälkeen ollut enää takaspoileria, Skoda tuli hypystä alas rajusti nokalleen. Auto kesti, mutta Joni loukkasi rytäkässä niskaansa. Sitä vammaa hoidettiin loppupäivä Buranalla.

- Kuudes pätkä meni mukavasti, mutta seuraava pätkällä hajosi rengas ja jouduimme köröttelemään neljä kilometriä tussulla renkaalla. Kun siihen vielä lisättiin seuraavan pätkän, eli sen yleisöpyörityksen auton sammuttaminen, niin sitten kaksi viimeistä pätkää vain ajeltiin alta pois, yritti Mänty muistella kaikki rallin kokkareet.

Lake City Rallyn SM1 -luokan seitsemäs sija toi Männylle ja Mäkelälle sen verran lisäpisteitä, että jo ennen finaalirallia haarukassa ollut neljäs sija SM-sarjassa säilyy myös kauden loppusaldona.

- Kokonaisuutena olen tyytyväinen kauteen. Kesäkaudella teimme virheitä rengasvalinnoissa ja ne aiheuttivat epätasaisuutta suorituksiin. Ensi vuodelle teemme muutamia asioita toisin. Valmistautuminen tulevaan kauteen alkaa heti Skodan katonvaihdon jälkeen, Mänty kirkasti.

Kuva: Jarno Saari

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa