Facebook Twitter Email Pinterest

Alaikäinen Röyhkiö tavoittelee rallin Tulevaisuuden Tähti -voittoa

25.01.2018 / Sami Kolsi

Tuskin oli syntymäparkaisu päässyt Aleksi Röyhkiön suusta, kun ralli tuli vuoden 2000 kesäkuussa syntyneen ylöjärveläisen elämään. Laji on vuosien mittaan vienyt mennessään niin voimakkaasti, että nyt 17-vuotias Röyhkiö on yksi mielenkiintoisimmista nuorista rallinimistä maassamme.
 
Jo lapsesta asti Röyhkiö kiersi kymmenien kilpailujen kokemuksen lajista omaavan isä-Teron vanavedessä varikoilla ja eli sekä hengitti moottoriurheilua. Nyt toisen polven autourheilija, vuonna 2014 rallisprinteillä ajouransa aloittanut Aleksi valmistautuu uransa ensimmäiseen SM-ralliin, ja hyppää alaikäisenä aikuisten maailmaan.
 
Nuorukaisella on hyvinkin tuttu tausta mitä tulee urheilemiseen. Jalkapallo oli päälaji vielä viime vuoteen asti, mutta sitten oli tehtävä päätös: pyöriikö nahkapallo nurmella vai kumirenkaat ralliteillä.
 
- Viisivuotiaasta lähtien futis oli mulle ykköshommaa, joten päättyihän siihen ikään kuin yksi aikakausi, kun valinta piti lähinnä ajanpuutteen vuoksi tehdä. Siitä jäi kuitenkin tosi hyvä pohja treenaamiseen ja siitä on ollut autourheilussa todella paljon hyötyä, Röyhkiö kertoo.
 

Yksi päätähtäimistä Tulevaisuuden Tähti -kilpailu

 
Tulevaisuuden Tähti -kilpailun pääpalkintona voittajalle tarjotaan osallistuminen heinäkuussa ajettavaan Neste Ralliin. Valintaprosessissa otetaan huomioon Ralli SM -sarjan viisi ensimmäistä osakilpailua. Nuoren tulee ajaa luokassa SM3 ja olla iältään syntynyt 1.1.1993 tai sitä myöhemmin.
 
Nuoret kuljettajat, jotka sijoittuvat luokkansa SM-pisteissä viiden parhaan joukkoon, kutsutaan erilliseen valintatilaisuuteen, jossa arvioidaan kuskien fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia, sekä PR- ja mediasuhteissa suoriutumista. Tuohon joukkoon myös Röyhkiö haluaa kuulua.
 
- En halua kuitenkaan ottaa mitään ylimääräisiä paineita siitä, että heti pitäisi olla kärkivauhdissa. Ajetaan järkevästi ja koitetaan kerätä tärkeitä pisteitä SM-sarjaa ja Tulevaisuuden Tähti -kilpailua varten sekä tietysti kokemusta. Olisihan se toki älyttömän hienoa päästä ajamaan Suomen MM-ralliin, Röyhkiö sanoo.
 

Autourheilun juniorimaajoukkue vie maailman huipulle

 
Aleksi Röyhkiö on nyt toista vuotta autourheilun kansallisen lajiliiton AKK:n juniorimaajoukkueen AKK Driver Academyn valmennuksessa.
 
Maajoukkueen tasosta kertoo se, että tällä hetkellä sekä F1-sarjassa (Kimi Räikkönen ja Valtteri Bottas) että rallin MM-sarjassa (Esapekka Lappi ja Jari Huttunen) on kaksi maajoukkueen käynyttä kuljettajaa.
 
Myös Röyhkiö on nyt tiellä tähtiin.
 
- Parasta maajoukkueessa on se, että siellä ei panosteta pelkästään ajamiseen, vaan kokonaisvaltaisesti myös fyysiseen, psyykkiseen sekä ravinnolliseen valmennukseen. Lisäksi kun esimerkiksi Huttunen kuuluu myös vielä porukkaan, niin hänestä ainakin haluan ottaa oppia.
 
Nuoresta iästä huolimatta Röyhkiö on valmis antamaan näyttönsä kansallisen ralliautoilun huipulla tulevasta viikonlopusta alkaen.
 
- Pelkoa ei ole minkäänlaista, mutta jännitys varmaan tässä ainakin vähän kohoaa kohti perjantain starttia. Sitten kun kytkin nousee ja painetaan kaasu pohjaan, niin eiköhän se siitä vaihdu aika nopeasti kilpailufiilikseen, Röyhkiö uskoo.

Tulevaisuuden Tähti -kuljettajat Arctic Lapland Rallyssa
47 Niko Mäkinen / Laihia
48 Jussi Lindberg / Porvoo
54 Jani Luhtaniemi / Tuusula
55 Heikki Koski-Lammi / Jalasjärvi
57 Henri Hokkala / Tikkakoski
59 Antton Laurén / Pusula
60 Aleksi Röyhkiö / Ylöjärvi
61 Arttu Lähdeniemi / Oriniemi
67 Lauri Joona / Sastamala
68 Heikki Leinonen / Otanmäki
 
Ralli SM -sarjan kauden 2018 avausosakilpailu Arctic Lapland Rally ajetaan Rovaniemellä 26.-27.1. Lisätietoja ja kattavat seurantapalvelut löydät osoitteesta www.rallism.fi.

Kuva: Jarno Saari

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 122 pistettä Alavuden UA (Rally2)
2. Jari Huttunen / Antti Haapala 120 pistettä KiuUA (R5)
3. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 119 pistettä SAU (Rally2)
4. Juha Salo / Kristian Temonen 119 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
5. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 51 pistettä LMM (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa