Facebook Twitter Email Pinterest

Urheiluministeri on ylpeä suomalaisesta autourheiluosaamisesta 'Merkittävä osa meidän maabrändiä'

17.04.2018 / Joni Pakarinen ja Sami Kolsi

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho on nähnyt ja kokenut aitiopaikalta suomalaisen huippu-urheilun osaamista mainioine tuloksineen. Ministeri myös myöntää, ettei moottoriurheilun arvostus Suomessa ole ehkä niin korkealla kuin sen pitäisi.
 
Viime kaudella suomalaiset kuljettajat keräsivät Formula 1:n ja rallin MM-sarjoissa enemmän pisteitä kuin yksikään muu kansallisuus. Pienestä viisimiljoonaisesta kansasta on vuosi vuoden jälkeen noussut uusia kuljettajia täyttämään edellisen menestyksen jälkeen vapaaksi jätetyt saappaat. Tälläkin kaudella kuninkuusluokkien MM-sarjojen huipulla kiertää viisi kuljettajaa, jotka kaikki ovat saaneet kannuksensa laadukkaan osaamisen ja valmennuksen parissa.
 
- On suorastaan hämmästyttävää, että näin pienestä kansakunnasta sellaisia maailman huippuja on tullut sekä rallin että formuloiden puolelle jatkuvalla syötöllä ja aivan sinne huipputalleihin. Se kertoo siitä, että meillä Suomessa on todella vahva moottoriurheilukulttuuri ja täältä löytyy sekä omistautumista että osaamista pärjätä äärimmäisen kilpailullisissa lajeissa, hehkuttaa urheiluministeri Sampo Terho.
 
Terho näkee autourheilun roolin laajana kansainvälisenä ilmiönä, jossa oma tärkeä paikkansa kansallisesta näkökulmasta on myös Suomi-kuvan edistämisellä.
 
- Moottoriurheilu kun sinänsä ei ole olympialaji, se saattaa joskus jäädä joissain yhteyksissä vähäpätöisemmäksi kuin onkaan. Mutta kun tarkastellaan mitä ihmiset seuraavat, niin onhan moottoriurheilu F1:n, rallin ja MotoGP:n puolesta aivan kärjessä maailmalla seurattavien lajien parissa. On merkittävä asia, että Suomi oli rallin ja Formula 1:n MM-sarjojen eniten pisteitä kerännyt maa vuonna 2017. Se on merkittävä osa paitsi meidän urheiluelämää niin myös meidän maabrändiä, että menestystä tulee.
 
Mielikuvien ja suomalaisen autourheilun laadun välittämisessä maailmalle ministeri näkee tärkeänä Suomen MM-rallin.
 
- Neste Ralli on vakiintunut osa suomalaista autourheilukulttuuria. Sillä on pitkät ja hienot perinteet. Neste Rallia tulee seuraamaan vieraita ympäri maan ja maailman. On merkittävää, että säilymme merkittävänä moottoriurheilumaana ja, että mielikuva siitä leviää ympäri maailman, Terho kehuu.

Suomalainen autourheilu askeleen eteenpäin uuden radan myötä?

 Huolimatta aiemmasta menestyksestä, urheiluministerikin näkee, että tulevaisuuteen on panostettava. Hän nostaa esiin KymiRing-hankkeen, jonka tavoitteena on rakentaa Suomeen nykyisten kansainvälisten standardien moottorirata. Terhon suhtautuminen radan investointeihin on myönteinen.
 
- Radanrakennuskysymys etenee tällä hetkellä aika hyvin. Se on selvä, että rata vaatii investointeja, mutta on tärkeää, että Suomessa päästään eteenpäin pitkästä aikaa, kun ollaan saamassa näillä näkymin uusi rata. Tärkeää, että tähän tehdään investointeja, vaikka ne ovatkin suuria.
 
Hektisessä politiikan arjessa irtiotto yhteiskunnallisista asioista on onnistunut ainakin ralliauton penkillä.
 
- Ralliauton kyydissä oleminen oli uskomaton kokemus. Ainut hetki ministeriksi tulon jälkeen, kun en huolehtinut SOTE-uudistuksesta ollenkaan.

Kuva: Janita Lehtonen

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 59 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 53 pistettä KoMoKe (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 50 pistettä AlavUA (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa