Facebook Twitter Email Pinterest

Hengenvaarallisesti sijoittunut katsoja iski kapuloita Jani Luhtaniemen MM-rallirattaisiin

27.04.2018 / Joni Pakarinen ja Sami Kolsi

Rallin SM-sarjassa alkukauden ongelmien kanssa taistellut Jani Luhtaniemi lähtee takamatkalta jahtaamaan MM-ralliunelmaa. Tuusulalainen nuori mies ei ole varsin hankalasta alkukaudesta huolimatta lyömässä hanskoja tiskiin Tulevaisuuden Tähti -kilpailussa.
 
Toista täyttä kauttaan rallin SM-sarjassa ajava 20-vuotias Luhtaniemi lähti kauteen tavoitteenaan rallin suomenmestaruus. Kauden avaus Rovaniemellä tuotti kuitenkin heti keskeytyksen molempina ajopäivinä ja myös toisessa osakilpailussa Mikkelissä harmittomalta näyttänyt tilanne päättyi ulosajoon Luhtaniemen väistettyä varaallisesti sijoittunutta katsojaa.
 
- Tunturi oli pettymys, koska alla oli hyvät testit. Se lataus auttoi hyvin Siikakämän loppuun asti, mutta jokin pieni nuottivirhe aiheutti kaiteeseen osumisen. Lauantai lähti kulkemaan ihan hyvin, mutta kolmosvaihde ei enää tahtonut mennä päälle. Olisimme toki voineet yrittää maaliin, mutta katsoimme viisaaksi olla rikkomatta autoa enempää, Luhtaniemi kertaa kauden aloitusta.
 
- Mikkelissä tiedettiin, että vauhti riittää, kun ajetaan omaa ajoa vaikkei yhtään pohja-aikaa vielä ollut tullut. Meillä meni kuitenkin jarrutus siellä pitkäksi yhdellä ja jouduttiin väistämään ojaan katsojaa, joka oli vaarallisella paikalla. Kalliiksi se kyllä kävi, koska autoon tuli runsaasti vaurioita, Luhtaniemi harmittelee.
 
Pettymysten jälkeen kausi jatkui melko nopeasti vaativilla pohjoiskarjalaisilla teillä Joensuun SM-Itärallin merkeissä. Luhtaniemi sai kilpailuun varovaisen, mutta ehjän alun. Ennen kahta viimeistä erikoiskoetta hän löytyi SM3-luokan neljänneltä sijalta, mutta taipui lopulta viidenneksi. Arvokkaat kauden ensimmäiset 10 SM-pistettä lämmittivät kuitenkin mieltä.
 
- Meidän tavoite oli saada kilpailusta pisteitä ja siinä onnistuttiin, vaikka lopussa liikakin varovaisuus vei meiltä neljännen sijan. Se ei silti haittaa, sillä saimme SM-pistetilin auki.
 

Kesän soraränneihin uuden kartanlukijan kanssa

 
Toukokuun 19. päivänä ajettava Kouvolan SM O.K. Auto-ralli on Luhtaniemelle hyvä paikka näyttää osaamisensa ratin takana. Töitä on kevättauolla paiskittu hartiavoimin ja kesäkaudella kartanlukijaksi hyppää Ari Koponen, joka korvaa kartanlukijan töistä estyneen Juha-Pekka Jauhiaisen.
 
- Arin kanssa ajettiin jo yksi kisa aiemmin ja silloin jo hämmästelin, miten hyvin kemiat kohtasivat lyhyellä tuntemisella. Ari on kokenut ja hyvä kartanlukija, jonka kanssa pääsemme varmasti kovaa. Tällä hetkellä teemme nuottitreenejä, kuten aiemminkin. Tässä vaiheessa lähinnä tutustumme yhteisiin työtapoihimme. Muutos ei siten ole suuri, vaikka mies vierellä vaihtuukin, Luhtaniemi toteaa.
 
Tulevaisuuden Tähti -kilpailun loppukarsintaan pääsee SM3-luokan pisteissä kuuden parhaan joukkoon sijoittuneet 1.1.1993 jälkeen syntyneet kuljettajat. Luhtaniemellä matkaa SM3-luokan kuuden parhaan joukkoon on 16 pistettä ennen Kouvolan osakilpailua. Taistelu kuitenkin jatkuu ja MM-rallin tallipaikka olisi upea väylä kokeilla vauhtia isolla ja yhdellä maailman tunnetuimmalla ralliareenalla.
 
- Tallipaikka on iso juttu ihan jokaiselle. Jo se, että saisi ajaa Suomen suurimmassa tapahtumassa olisi upeaa. Kesäkausi  sopii minulle talvea paremmin, joten lähdemme ehdottomasti tavoittelemaan palkintopallisijoituksia seuraaviin SM-ralleihin, Luhtaniemi naulaa.
 
Tulevaisuuden Tähti -kilpailussa on jäljellä vielä Kouvolan (18.-19.5.) ja Seinäjoen (15.-16.6.) osakilpailut. Kilpailun valintakokeet järjestetään 17.-18. kesäkuuta Kuortaneen Urheiluopistolla.
 
SM3-luokan pistetilanne kolmen osakilpailun jälkeen
1. Jaro Kinnunen 84
2. Niko Mäkinen 55 *
3. Samuli Vuorisalo 36 *
4. Jussi Lindberg 36 *
5. Henri Hokkala 28 *
6. Lauri Joona 26 *
---
11. Jani Luhtaniemi 10 *
 
* osallistuu Tulevaisuuden Tähti -kilpailuun. Lisää tietoa kilpailusta löydät tästä.
 
Jani Luhtaniemi
Syntymäaika: 26.8.1997
Kotipaikka: Tuusula
Seura: RDT
Aktiiviura: Ensimmäinen kilpailu 2012
Parhaat saavutukset:
2015: Future Cup Rallisprintin nuorten luokan hopeaa
2014: Future Cup Rallisprintin nuorten luokan mestaruus

Kuva: Mikko Kuokkanen

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 88 pistettä LMM (Rally2)
2. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 75 pistettä AlavUA (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 74 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 65 pistettä KoMoKe (R5)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. Fixus SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa