Facebook Twitter Email Pinterest

SM Pohjanmaa Ralli starttaa perjantaina Seinäjoella

14.06.2018 / Kristiina Vaalasmaa

Tulevana perjantaina viritetään nuotistot ja kilpa-autot kuumimmilleen, kun kaksipäiväinen Pohjanmaa Ralli tuo maan kovimmat SM-tason kuljettajat lakeuksien maisemiin. Suurtapahtumaa on järjestämässä lähes 300 vapaaehtoisen joukko.

Pohjanmaa Ralli ajetaan tänä vuonna pitkästä aikaa jälleen SM-arvoisena. Kilpailuun kuuluu yhteensä kahdeksan erikoiskoetta, joista kaksi ajetaan perjantaina 15. kesäkuuta ja loput kuusi lauantaina 16. kesäkuuta. Erikoiskokeiden yhteispituus on noin 115 kilometriä, ja koko kilpailun mitta siirtymineen noin 350 kilometriä. Reitit sijoittuvat Seinäjoen, Vaasan, Lapuan, Isonkyrön ja Laihian kuntien alueelle. Tarkka reittikartta julkaistaan kuitenkin vasta perjantaiaamuna klo 8.00.

Pohjanmaa Rallin kilpailukeskuksena toimii Hotelli Sorsanpesä, missä sijaitsee myös kilpailun lähtö ja maali. Lähdöstä kilpailijat ajavat siirtymän tieliikennesääntöjen mukaisesti ensimmäiselle erikoiskokeelle. 

Kilpailijoita Pohjanmaan SM-ralliin on ilmoittautunut 106, joiden joukossa on mukana hallitseva SM1-luokan johtomies Eerik Pietarinen. Pietarinen on takonut neljästä ensimmäisestä SM-osakilpailusta hurjat 99 pistettä, ja johtaa luokkaa 46 pisteellä ennen Laihian Urheiluautoilijoiden Marko Mäntyä.

SM2-luokan kärkeä pitää niin ikään Pietarinen. Henrik Pietarinen on kerännyt 68 pistettä ennen neljän pisteen päässä lymyävää Esa Ruotsalaista. SM3-luokassa Jaro Kinnusella on tukeva 33 pisteen etumatka ennen Laihian Urheiluautoilijoiden Niko Mäkistä. SM4-luokan johdossa ajaa Erno Kinnunen ennen Jussi Teppoa. SM-pisteiden lisäksi Pohjanmaalla ajetaan Suomi Cup -pisteistä.

Rallipaketteja on kilpailukeskuksen lisäksi myynnissä useissa eri paikoissa: ST 1 Ylistaro, Neste Tervajoki, Neste Jouppi, Neste Mäyry, Neste Puistohulmi, Neste Jalastuuli, Neste Peräseinäjoki, Asema 67 Ilmajoella, Rengastien Autotarvike, Ähtärin Autopirtti ja ABC Lapua. 

Kaikille rallikatsojille on järjestetty ilmainen bussikuljetus perjantaina, jonka reitti kulkee hotelli Sorsanpesän, Seinäjoen Matkakeskuksen, Rengastien Autotarvikkeen sekä ensimmäisen erikoiskokeen ja VIP-alueen kautta. 

Yleisön viihtyvyydestä on pyritty huolehtimaan erityisesti huoltoalueilla, johon on rakennettu kansainvälisen tason markkinameininkiä. Lisäksi perjantaina järjestetään rallireitin varrella VIP-tilaisuus, johon on tänä vuonna ladattu erityisen paljon panoksia.

Pohjanmaa Rallin kilpailunjohtaja Erkki Hemminki odottaa jo innolla tulevan viikonlopun megatapahtumaa.

- Pohjanmaalle on tulossa kovia SM-tason kuljettajia paljon, ja vauhti on kovaa. Huoltoalueilla on lisäksi yleisölle ihan MM-kilpailujen tasoista markkinatunnelmaa ja nähtävää koko perheelle. Itse odotan hyviä ja onnistuneita kisoja sekä paljon yleisöä. Toivon että kovalla työllä tehdyt järjestelyt menisivät putkeen, pohtii Hemminki.

Kova työ SM-tasoisen rallitapahtuman järjestämiseen vaaditaankin, ja sitä työtä on tekemässä useampi sata talkoolaista. Jokaisella erikoiskokeella on 20-50 talkoolaista töissä, jolloin kokonaistyövoima nousee lähes 300 vapaaehtoiseen. Suurimman osan vapaaehtoisista muodostavat järjestävien seurojen jäsenet.

- Talkoolaisten merkitys tapahtumalle on luonnollisesti erittäin suuri, ilman heitä ei pysty järjestämään kilpailua, Hemminki kiittelee.

Hemminki lukeutuu itsekin yhdeksi sadoista vapaaehtoisista, ja se jokin vetää mukaan aina uudestaan vuodesta toiseen.

- Aina sitä kilpailujen alla kaiken järjestämisen keskellä ajattelee, että tämä on sitten viimeinen kerta. Mutta sitten kun se kilpailun jälkeinen aamu tulee, niin miettii, että kääritäänkö hihat ja ruvetaan taas hommiin. Rakkaudesta lajiinhan tätä tehdään, hymyilee Hemminki.

Pohjanmaa Ralli ajetaan tulevana perjantaina ja lauantaina 15.-16.6. Seinäjoen ja lähikuntien alueella. Kilpailukeskus hotelli Sorsanpesällä sekä rallipakettien myynti aukeaa perjantaina klo 8.00 ja ensimmäinen auto lähtee matkaan klo 19.01.

Kuva: AKK/Toni Ollikainen

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 122 pistettä Alavuden UA (Rally2)
2. Jari Huttunen / Antti Haapala 120 pistettä KiuUA (R5)
3. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 119 pistettä SAU (Rally2)
4. Juha Salo / Kristian Temonen 119 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
5. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 51 pistettä LMM (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa