Facebook Twitter Email Pinterest

Niko Mäkisen viikonloppu oli SM-rallia kotinurkilla ja Tulevaisuuden Tähti -kilpailua Kuortaneella

19.06.2018 / Toni Lönnroos

Rallin SM-sarjan neljäs osakilpailu oli perinteikäs Pohjanmaa Ralli, historian saatossa rallin pääpaikkana on ollut vuorovuosin Vaasa ja Seinäjoki, nykyisin kilpailun lähtöpaikaksi on vakiintunut Seinäjoki. Laihialainen, Ford Motorcraft Rally Teamissa ajava Niko Mäkinen lähti kotikisaansa voittamaan, mutta tulos ei tyydyttänyt, Jarno Ottmanin kartturoima kaksikko saapui yskähtelevällä autollaan maaliin erittäin tasaisen sekuntitaistelun jälkeen kuudentena. SM3-luokassa sijalla kaksi ennen rallia ollut Mäkinen putosi neljänneksi, kahden pisteen päähän kolmannesta sijasta. Sitä 21-vuotias Mäkinen ei pitkään ehtinyt miettimään, heti rallia seuraavana päivänä alkoi Tulevaisuuden Tähti –kilpailun valintakoe Kuortaneella.

- Reitti kiertelee tuttuja teitä, pikkupoikana isän kanssa oltiin katsojana, sittemmin oltu itse mukana ajamassa, joten odotuksia oli. Perjantain surullisen onnettomuuden vuoksi kaksi ensimmäistä eekoota mitätöitiin, joten lauantaina lähdettiin uusin eväin liikkeelle erikoiskokeesta kolme.

Lauantaina oli edessä kuusi erikoiskoetta, joista yksi, kahteen kertaan ajettava kilpailun pisin erikoiskoe kierteli Laihialla. Maastosta alkoi päivällä tihkua tiimin huoltoon huolestuttavia tietoja auton käyntiäänestä, mutta niitä ei heti uskottu. Tiimissä tosin ihmeteltiin, kun vauhti ei ollut aivan odotettua. Seitsemännellä erikoiskokeella Mäkinen oli jo huomannut auton tehojen katoavan, moottori oli alkanut ”huohottamaan”.

-Neljä ensimmäistä pätkää tultiin ihan miehekkäästi ja koitettiin pitää itsemme mahdollisimman korkealla, että olisimme iskuetäisyydellä podiumpaikasta kahdelle viimeiselle eekoolle lähtiessä. 
Suunnitelma onnistui siihen saakka, kun huomasin seiskapätkän lähdössä, että konepellin alta nousee höyryä. Avasin kuljettajan oven, koska huohotinsäiliön letku tulee siihen alle, ja huomasin että auto huohottaa öljynkatkuista savua aika voimakkaasti. Jarnolle (Ottman) en puhunut mitään, vaan päätin että nyt mennään sen mitä vehkeistä lähtee, niin kauan kun pelit liikkuu. Seiska tuli virheettömästi läpi ja maalissa totesin että, kovempaa tällä en pääse. Jarno oli myös sitä mieltä, että ajamisesta ei nyt jäänyt kyllä kiinni. Kaikki tehtiin mitä voitiin ja silti jäätiin. Viimeisellä erikoiskokeella auto sitten alkoi muuttua ”kuminauhamaiseksi”, eikä vastannut enää kaasuun. Riskillä, mutta virheettömästi tultiin sekin läpi ja sijoitus kuudes. Kone on ilmeisesti nyt sökö, että sellainen kotikisa.

Kilpailun pettymys oli nieltävä heti, sillä Mäkinen matkusti Seinäjoelta suoraan Kuortaneen urheiluopistolle, jossa sunnuntaina alkoi Tulevaisuuden Tähti –kilpailun valintakoe SM3-luokan viidelle eniten pisteitä keräännelle kuljettajalle. Kokeessa mitattiin kuljettajien psyykkisiä ominaisuuksia, nuotitustaitoja, fyysistä kuntoa ja päätteeksi heidät haastateltiin M-Sport Puolan johtajan Maciej Wodan toimesta. Voittaja saa palkinnoksi AKK Sports Oy:n ja sen yhteistyökumppaneiden kustantaman ajopaketin Suomen MM-ralliin.

Viisi nuorta jo rallipoluilla taitonsa näyttänyttä kuljettajaa kävi läpi kovan testin. Mukana olivat Samuli Vuorisalo, Jussi Lindberg, Henri Hokkala, Lauri Joona sekä Niko Mäkinen. Juryn pohdittua pitkään, kuljettajat sekä median edustajat kutsuttiin kuulemaan päätös, Henri Hokkala on palkinnon saaja. 

 - Oli hienoa saada olla mukana noin kovassa ryhmässä joka valintatilaisuuteen asti selvisi. On myönnettävä,  että petyin kun emme tulleet valituksi. Olemme tehneet Jarnon kanssa kovasti työtä tuota varten ja koitettu antaa parastamme. Nämä kaksi päivää Kuortaneella olivat kuitenkin hieno ja ikimuistoinen kokemus, testin jokaisessa vaiheessa pystyin antamaan parastani, fysiikkatestissäkin lensi laatta kolmesti, eli kaikki oli pelissä. 
Onnittelut Henrille valinnasta, nyt keskitymme SM-sarjaan, laitetaan auto kuntoon ja aletaan samalla suunnittelemaan ensi kautta, Mäkinen summaa. 

Rallin SM-sarja viettää nyt kesätauon, seuraavan kerran Mäkinen ja Ottman ovat kilpailemassa SM-pisteistä elo-syyskuun vaihteessa Sastamalan ja Huittisten ympäristössä ajettavassa Enset SM-rallissa.

Tilanne SM3-luokassa 4/7

1) Jaro Kinnunen 106,0p
2) Samuli Vuorisalo 69,0p
3) Henri Hokkala 65,0p
4) Niko Mäkinen 63,0p
5) Jussi Lindberg 56,0p

Kuva: AKK/Pertti Kangasniemi

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 122 pistettä Alavuden UA (Rally2)
2. Jari Huttunen / Antti Haapala 120 pistettä KiuUA (R5)
3. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 119 pistettä SAU (Rally2)
4. Juha Salo / Kristian Temonen 119 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
5. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 51 pistettä LMM (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa