Facebook Twitter Email Pinterest

Niko Mäkinen tähtää SM-pronssiin kauden päätösrallissa

26.09.2018 / Toni Lönnroos

Laihialaisen Niko Mäkisen kausi rallin SM-sarjassa on ollut kaksijakoinen, talvella tutuksi tuli palkintokoroke, kesän kisoja on värittänyt epäonni. Ford Motorcraft Rally Teamissa kilpaileva Mäkinen on kuitenkin edelleen kiinni SM3-luokan pronssissa, kun kauden viimeinen osakilpailu SM Teijo Talot-ralli ajetaan viikonloppuna Turun ja Salon ympäristössä.

Edellinen osakilpailu Enset SM-Ralli ajettiin syyskuun alussa, sinne Mäkinen ja kartanlukija Jarno Ottman lähtivät luottavaisina, olihan auton moottori uusittu. Kilpailussa autoon iski kuitenkin mystinen vaiva, jonka paikantaminen varikolla ei ollut mahdollista.

- Kaksi pätkää tuli ajollisesti paria pikku virhettä lukuun ottamatta hyvin, mutta jo ykkösellä ihmeteltiin että mikä on kun tuli tukkaan noin paljon. Päivän kuluessa jäätiin koko ajan tasaisesti sekunti kilometrillä. Kisan aikana datasta ei löydetty mitään, eikä mitään selkeää vikaa ollut, paitsi yhdet tulpat auto söi. Ajateltiin että täytyy katsoa peiliin, kun autossa oli aivan tuliuusi moottori, Mäkinen kertaa rallin jälkeisiä tunnelmia.

Ford Fiesta siirrettiin talliin, ja alkoi kuumeinen tutkimus vian paikantamiseksi.

- Lähetin datan Puolaan auton rakentaneelle kaverille, ja sieltä tuli välittömästi vastaus, että autosta on moottorin ajoitus pielessä. Kiikutettiin auto tehopenkkiin, että nähdään onko kaikki voima tallella. Pari vetoa ja huomattiin, että 30 heppaa on karannut ja analyysi oli sama, eli ajoituksessa on vikaa.
Ei kun kotiin ja Heikkilän Villen kanssa jakopää auki, vika löytyi, moottorin ajoitus hampaan pielessä. Se korjattiin ja vietiin auto uudestaan penkkiin. Pari vetoa ja hymy herkässä todettiin , että nyt on taas voima kanssamme.

Kolmen pettymykseen päättyneen kilpailun jälkeen Mäkisellä on tavoitteena päättää kausi palkintokorokkeella. 

- Edellinen kisa on unohdettu ja keskittyminen on kohdistettu kauden finaaliin. Siellä on nyt mitaleja jaossa ja kun ollaan kolmantena pisteissä, ei ole yhtään varaa antaa siimaa kavereille. Täysiä on ajettava ja kaikki laitettava peliin että pystytään tekemään comeback palkintokorokkeelle. SM-pronssi, sitä me lähdetään tavoittelemaan, Mäkinen naulaa.

Kilpailu alkaa perjantaina 28.9 klo 19.01 Turun Metsämäen raviradalla ajettavalla yleisöerikoiskokeella, lauantaina ajetaan viisi erikoiskoetta ja kilpailun maaliin Salon Astrum-keskukseen kuljettajia odotetaan illalla klo 15.59 alkaen. Rallissa ajetaan yhteensä kahdeksan erikoiskoetta, yhteispituudeltaan 107 km. 

Päätöskilpailusta pisteet saa puolitoistakertaisena, tilanne SM3-luokassa:

1) Jaro Kinnunen 112,0p
2) Samuli Vuorisalo 84,0p
3) Niko Mäkinen 69,0p
4) Henri Hokkala 65,0p
5) Jussi Lindberg 57,0p

Kuva: Toni Ollikainen/Tonigraphs

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 59 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 53 pistettä KoMoKe (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 50 pistettä AlavUA (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa