Facebook Twitter Email Pinterest

Uusi SKODA FABIA R5 luokiteltu ja valmiina kilpailuihin

03.05.2019 / Skoda Suomi

Auto on luokiteltu kansainvälisen autoliitto FIA:n toimesta. Tuhansien kilometrien testien jälkeen ŠKODA FABIA R5 tulee pian näyttäytymään myös erikoiskokeilla.

- Uusi auto on jatkoa menestyksekkäälle R5projektillemme. Pysyimme kehitysohjelmassa koko ajan aikataulussa. Luokittelussa tarkistettiin, että auto täyttää FIA:n turvallisuusmääräykset. Nyt keskitymme auton julkistukseen, ja alamme myös rakentaa ensimmäisiä asiakkaille meneviä yksilöitä, tiimipäällikkö Michal Hrabánek kertoo.

ŠKODA FABIA R5 esiteltiin suurelle yleisölle ensimmäistä kertaa viime vuoden joulukuussa. Sittemmin auton testejä on jatkettu soralla, asfaltilla sekä lumella ja jäällä – yhteensä useita tuhansia kilometrejä.

Uutta autossa on päällepäin erityisesti keulan erilainen ilme ja uusiutuneet ajovalot. FABIA R5:n moottori tuottaa entistä enemmän suorituskykyä, vaikka autossa edelleen tuttu, 1,6-litrainen turbomoottori onkin. Huipputehoa ja ajettavuutta on tullut lisää aiempaan versioon verrattuna. 

Öljypumppu on uusi, samoin sähköinen vesipumppu ja aiempaa tehokkaampi jäähdytysjärjestelmä. Nyt myös turbon hukkaportti toimii sähköllä. Kampiakselin ja laturin välistä yhteyttä on niin ikään parannettu, mikä takaa suuremman moottoritehon kiihdytettäessä.

Uutta on myös auton sähköjärjestelmä, jota kontrolloidaan Magneti Marellin ratkaisuin. Vaihdevälityksiä on myös muutettu, mikä moottorin muutosten ja voimansiirron ratkaisujen myötä takaa myös pidemmän käyttöiän autolle.

Koria on vahvistettu ja sisään asennettu vuoden 2019 normit täyttävä turvakehikko. Uudessa ohjauksessa on erilainen välityssuhde, ja pidempi joustomatka vastaavasti takaa myös paremman pidon.

Tähän mennessä asiakkaille ympäri maailman on toimitettu jo 269  ŠKODA FABIA R5 –autoa. Pelkästään vuonna 2018 autoja myytiin jopa 80 kappaletta.

ŠKODA Motorsport ajattaa rallin MM-sarjassa hallitsevaa WRC2 –luokan maailmanmestaria Jan Kopeckýa, joka kilpailee myös Tshekin kansallisessa rallisarjassa. Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen tavoittelevat mestaruutta WRC2 Pro –luokassa.

Kuva: Škoda Suomi

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 34 pistettä Alavuden UA (Rally2)
2. Juha Salo / Kristian Temonen 25 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
3. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 20 pistettä SAU (Rally2)
4. Juuso Metsälä / Jaakko Jäntti 16 pistettä KeurUA (R5)
5. Niclas Grönholm / Antti Linnaketo 13 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2023

1) 12.-14.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 3.-4.2. IsoValkeinen SM-Ralli Kuopio
3) 3.-4.3. SM Jyväskylän Talviralli, Jyväskylä
4) 19.-20.5. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
5) 16.-17.6. SM Itäralli, Joensuu
6) 11.-12.8. SM-Ralli, Lahti
7) 29.-30.9. SM-Ralli, Kokkola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa