Facebook Twitter Email Pinterest

Patric Öhman hakee parannusta Riihimäen suoritukseensa - "Koko tien leveys käyttöön"

13.06.2019 / Jari Hotti, Go4Speed Motorsportin tiedottaja

Rallin SM-sarjan kauden viides osakilpailu ajetaan tulevana viikonloppuna Seinäjoen ympäristössä perinteisen Pohjanmaa Rallin merkeissä. Go4Speed Motorsport -tiimin Patric Öhmanilla on selkeä suunnitelma millä nostaa vauhtia pettymykseen päättyneen toukokuisen Riihimäen SM-rallin jälkeen.

Patric Öhman ja kartanlukija Aki Sparre ovat tehneet rallin SM-sarjassa tällä kaudella tasaista työtä, kun kolme ajettua osakilpailua ovat tuoneet sijoituksen kovatasoisessa SM3-luokassa kymmenen parhaan joukkoon. Tuo kympin kärki on ollut jokaiseen kisaan lähdettäessä Öhmanin vähimmäistavoite, joten niiltä osin tavoitteet ovat täyttyneet. Öhman haluaa kuitenkin parantaa otteitaan tulevissa kisoissa, Riihimäen suoritukseensa Öhman ei ollut tyytyväinen.

- En ollut tyytyväinen, mutta toki olosuhteilla oli siihen myös vaikutusta, Öhman viittaa sadesäässä Riihimäellä ajettuun kilpailuun.

Öhman toivoi jo ennen Riihimäen kilpailupäivää, että ennakoidut sadepilvet kiertäisivät kilpailualueen, mutta toisin kävi. Käytännössä jokainen erikoiskoe jouduttiin ajamaan sateessa ja osa erikoiskokeista jopa todellisessa rankkasateessa. Öhman on useaan otteesen sanonut sen ääneen, että ei tykkää yhtään ajaa sateella.

- Ei vaan löytynyt luottoa ja koko päivä tultiin aika lailla keskellä tietä. Kyllä nyt on tavoitteena, että Pohjanmaalla pitäisi tulla vähän tienreunaakin pitkin, otetaan koko tien leveys käyttöön. Tarkoitus on nostaa vauhtia ja riskikynnystä, koska varaa siihen on. Ehdottomasti pitää parantaa Riihimäen suoritukseen verrattuna, Öhman suunnittelee.

Kolmen viikon kilpailutauko on kulkenut Go4Speed Motorsport -tiimillä perinteisissä merkeissä, kalusto on huollettu ja tsekattu läpi ja aivan kuten kuljettaja itse asian ilmaisee, "kaikki on taas valmiina seuraavaan koitokseen". Ja kun kesäkautta Suomessa mennään, niin ei tälläkään kertaa kilpailuun valmistautumista ilman sääennusteiden tsekkausta.

- Vähän jo yritin väijyä tuossa niitä, että mitähän tällä kertaa. Nuotituksen aikaan voi tulla vettä, mutta lauantaina pitäisi olla ihan kuivaa. Eli jos nyt lähdettäisiin siitä ajatuksesta liikkeelle, että ei tarvitse tällä kertaa sateessa ajaa, Öhman painottaa.

Siinä mielessä Öhmanin valmistautuminen Seinäjoen SM-ralliin ei ollut kuitenkaan ihan täysin se perinteinen, että niin sanottu kilpailuun valmistava testi jäi tällä kertaa ajamatta. Siihenkin toki löytyi järkisyy, työkiireet kun usein ovat harrasteiden rasitteena, verokortissa kun ei ammatin kohdalla lue "ralliautoilija".

- Työt ollut aika rankasti harrastustoiminnan tiellä tällä kertaa ja nyt ei käyty ajamassa tässä välissä. Siinä mielessä valmistautuminen tulevaan kilpailuun ei ole ollut sitä mitä suunniteltiin, tarkoitus kun oli, että pääsisi ajamaan Riihimäen jälkeen kuivassa kelissä. Onneksi tauko edellisestä kisasta ei kuitenkaan ole nyt niin pitkä, että ei tämä mikään katastrofitilanne ole, Öhman sanoo.

Aivan kuten Riihimäellä, niin myös Seinäjoella SM-sarjan luokista SM3-luokka lähtee reitille ensimmäisenä. Öhmanin ja Sparren auton ovissa on numerotarrat 16 ja SM3-luokan pistetilanteessa Öhman on neljän ajetun osakilpailun jälkeen sijalla 10. Pitää tosin muistaa, että Öhman ei ollut mukana tammikuussa Rovaniemellä, missä jaossa oli 1,5-kertaiset SM-pisteet.

Seinäjoen SM-ralli, Pohjanmaa Ralli, ajetaan kaksipäiväisenä kilpailuna perjantaina ja lauantaina. Perjantaina ohjelmassa on reitin nuotitus, sekä illalla kolme erikoiskoetta ja lauantaina puolestaan ajetaan loput kuusi erikoiskoetta, joista Hööpakka ja Kytölä molemmat kahteen kertaan. Yhteensä erikoiskokeille pituutta kertyy reilut 114 kilometriä.

Viime vuonna Pohjanmaa Rallin reitti sai kuljettajilta kehuja ja Öhman toivookin, että myös tänä vuonna reitti noudattelisi viimevuotista kaavaa.

- Toivon todella, että sama teema jatkuu tänä vuonna ja ollaan löydetty samantyyppistä tiestöä tälle vuodelle: ylityksiä, kääntyilevää ja teknistä tietä, erittäin mielelläni ottaisin sellaisen reitin vastaan. Viime vuonna Seinäjoella oli yksi kesäkauden parhaimpia reittejä. Ne odotuksethan oli ennen kilpailua sitä klassista Pohjanmaata, eli "peltosuoraa, ysikymppi, peltosuoraa", mutta toisin kuitenkin kävi, Öhman muistelee.

Seinäjoen SM-rallin aikataulu

Perjantai 14.6.


EK1 - Routakallio (3,14 km) klo 19.19
EK2 - Viitala (10,48 km) klo 20.12
EK3 - Länsiväylä (11,05 km) klo 21.05

Lauantai 15.6.

EK4 - Hööpakka 1 (12,67 km) klo 10.34
EK5 - Kytölä 1 (21,93 km) klo 11.25
EK6 - Kortesluoma (12,58 km) klo 11.54
EK7 - Järviranta (8,03 km) klo 14.40
EK8 - Hööpakka 1 (12,67 km) klo 14.59
EK9 - Kytölä 2 (21,93 km) klo 15.50

Kuva: Hannu Rainamo

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 34 pistettä Alavuden UA (Rally2)
2. Juha Salo / Kristian Temonen 25 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
3. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 20 pistettä SAU (Rally2)
4. Juuso Metsälä / Jaakko Jäntti 16 pistettä KeurUA (R5)
5. Niclas Grönholm / Antti Linnaketo 13 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2023

1) 12.-14.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 3.-4.2. IsoValkeinen SM-Ralli Kuopio
3) 3.-4.3. SM Jyväskylän Talviralli, Jyväskylä
4) 19.-20.5. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
5) 16.-17.6. SM Itäralli, Joensuu
6) 11.-12.8. SM-Ralli, Lahti
7) 29.-30.9. SM-Ralli, Kokkola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa