Facebook Twitter Email Pinterest

Juuso Metsälä valmiina arktiseen haasteeseen

14.01.2020 / Antti Lahtinen / Metsälän tiedotus

Parivaljakko Metsälä ja Kangas muodostavat tiimin, jossa yhdistyy sekä nuoruuden into että kokemus. Juuso osallistuu Arctic Lapland Ralliin ensimmäistä kertaa, kun taas kartanlukija Kankaalla on takanaan kahdeksan starttia. Kokemus tulee olemaan lapinlumilla valttia, sillä kyseessä on kauden pisin SM-ralli kilometreissä mitattuna. Kansankielellä Tunturirallin tarinat ovat niitä legendaarisimpia puheenaiheita ralliväen keskuudessa. Uutta historiaa aletaan kirjoittaa, kun kilpailijat lähtevät perjantaina reitille Lordinaukiolta kohti Aittajärveä.

Ennen kilpailua Keuruun Urheiluautoilijoiden Juuso Metsälä ajoi testiä Keski-Suomessa. Testirupeama aloitettiin tapaninpäivänä ja pahimmat rattiruosteet ravisteltiin jouhevalla lumibaanalla talvisissa Saarijärven maisemissa. Kesän jäljiltä huollettu auto toimi moitteettomasti ja päivänmittaan ajokin alkoi luonnistua yhä paremmin. Myös pimeällä ajettu testi oli ohjelmassa ennen Rovaniemelle siirtymistä. Tunturissa osa rallin erikoiskokeista ajetaan pimeänaikaan, joten lisävalot on syytä olla suunnattuna ennen reitille lähtöä.

Suomen pohjoisimmassa SM-rallissa nuotitus on vapaampaa verrattuna muihin kilpailuihin. Juuso ja Matti ovat tehneet pitkää päivää jänkhällä raapustaessaan nuotteja kohdilleen. Kyseessä on kuljettajalle täysin uusi ralli, joten nuotit täytyy tehdä tyhjään vihkoon. Mäntyvaaran yleisöerikoiskoetta lukuun ottamatta kaikki erikoiskokeet ajetaan kertaalleen. Erikoiskokeet ovat pitkiä, joten erot tuppaavat venymään isoiksi tässä rallissa.

-Reitti on hienossa kunnossa. En ole täällä aiemmin ajanut niin hieman vaikea arvioida miten lujaa mihinkin pattiin uskaltaa vetää. Onneksi Matilta on tullut hyviä vinkkejä. On leveää ja nopeaa tietä, mutta välillä käydään myös kapeilla ja hitaammilla osuuksilla. Paljon on rytmin vaihdoksia, eli opittavaa riittää. On tehty pieniä muutoksia nuottiin ja yritetty saada nopeusluokat tarkemmiksi, kertoi Kaihuavaaran erikoiskokeelta tavoitettu Juuso.

Nuotituksen jälkeen ohjelmassa on vielä ”shakedown”, jossa haetaan vielä viimeiset säädöt kohdalleen ennen starttia. Vennivaaran testierikoiskoe ajetaan torstaina klo 13.00 alkaen. Testierikoiskokeelle lähdetään vapaassa järjestyksessä ja ajoaikaa on klo 20.00 asti. Erikoiskokeen maali on Mäntyvaaran raviradan välittömässä läheisyydessä.

SM1-luokkaan ilmoittautui määräaikaan mennessä 31 kilpailijaparia. Taso tulee olemaan huima, sillä mukana ovat kaikki viime vuosien voittajat: Teemu Asunmaa, Juha Salo, Emil Lindholm ja Eerik Pietarinen. Myös tämän ryhmän ulkopuolelta löytyy kuljettajia, jotka parhaana päivänään kykenevät kärkitaisteluun.

Suurimman mediahuomion kilpailussa vievät varmasti Kalle Rovanperä sekä formulatähti Valtteri Bottas. Mercedeksen F1-kuljettaja osallistui kilpailuun viime vuonna M-Sportin kalustolla, mutta tänä vuonna alle valikoitui Citroenin edellisen kehitysversion WRC. Toyotan tehdaskuljettaja Kalle Rovanperä hakee WRC-kokemusta Ruotsin rallia varten Lapista ja kukaan tuskin yllättyy, mikäli Rovanperä kiertää reitin koko porukan nopeimmin. Rovanperä starttaa numerolla 1 ja Bottaksen kilpailunumero on F1-sarjasta tuttu 77. Metsälän Skodan oviin liimataan numero 11.

Ralli alkaa perjantaina ja ensimmäisiä kilpailijoita odotetaan maaliin Lordinaukiolle lauantaina klo 19.20.

Kuva: Antti Lahtinen / Metsälän tiedotus

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 49 pistettä Alavuden UA (Rally2)
2. Juha Salo / Kristian Temonen 43 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
3. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 32 pistettä SAU (Rally2)
4. Jari Huttunen / Antti Haapala 25 pistettä KiuUA (R5)
5. Juuso Metsälä / Jaakko Jäntti 23 pistettä KeurUA (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2023

1) 12.-14.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 3.-4.2. IsoValkeinen SM-Ralli Kuopio
3) 3.-4.3. SM Jyväskylän Talviralli, Jyväskylä
4) 19.-20.5. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
5) 16.-17.6. SM Itäralli, Joensuu
6) 11.-12.8. SM-Ralli, Lahti
7) 29.-30.9. SM-Ralli, Kokkola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa