Facebook Twitter Email Pinterest

Lauri Joona voitti Ford Motorcraft FST-rallisarjan avauksen - Ford Motorcraft ykkösenä myös tiimien SM-kisassa

21.01.2020 / Lauri Joona voitti Ford Motorcraft FST-rallisarjan avauksen - Ford Motorcraft ykkösenä myös tiimien SM-kisassa

Ford Fiesta -autojen omaa merkkisarjaa, Ford Motorcraft Fiesta Sport Trophyä, ajetaan kaudella 2020 Ralli SM -sarjan yhteydessä. Kauden avauskilpailu, Rovaniemellä ajettu Arctic Lapland Ralli, sujui yli odotusten Ford Fiesta -kuljettajien viedessä peräti viisi ensimmäistä sijaa SM3-luokassa.

Paluun kotimaiseen rallikalenteriin Ford Motorcraft Fiesta Sport Trophy -merkkisarja käynnistyi Rovaniemen Arctic Lapland Rallyssa. Sarjapisteistä oli ilmoittautunut kisaamaan yhdeksän kuljettajaparia, mukana koko viimevuotinen SM-mitalikolmikko. 

- Kasassa on todella nuori ja tulosnälkäinen ryhmä. Odotan erittäin kovaa kilpailua niin SM-kisan osalta kuin omassa sarjassakin, ennusteli tiimipäällikkö Arto Kumpumäki ennen kisan alkua.

Ja näin kävikin. Kisasta muodostuikin viimevuotisen SM-kärkikaksikon Sami Pajarin ja Lauri Joonan tiukka sekuntikamppailu. Kaksikko vei nimiinsä yhtä vaille kaikki erikoiskokeet ja siinä missä Pajari vei kisaa perjantaina, sujui lauantai Joonan hallinnassa. Ennen viimeistä, vajaat 20 kilometriä pitkää erikoiskoetta kaksikon ero oli ainoastaan 1,2 sekuntia. Ford Motorcraft FST- sarjan avauskilpailun ja SM3-luokan voiton onnistui lopulta viemään nimiinsä Lauri Joona.

- Päivä meni yllättävän hyvin. Lähettiin aamulla iskemään, seuraavilla pätkillä ajettiin vanhoja pyöriä pois, loppupätkillä taas uutta kumia ja lopulta saatiin hyvä sijoitus, joten todella tyytyväisiä ollaan. Sai laittaa kaasua ihan sinne pohjimmaiseen asentoon, voitto ei tullut helpolla missään nimessä, Joona tunnelmoi voittoaan Ylen haastattelussa. 

Sami Pajari oli tyytyväinen toiseen sijaansa Arctic Lapland Rallyssa, vaikka voiton avaimetkin olivat välillä käsissä.

- Kaiken kaikkiaan ajo kulki hyvin, mutta olosuhteet olivat mielenkiintoiset jälleen kerran. Laurille kyllä ihan ansaittu voitto, kertoili Pajari maalissa.

Kolmanneksi sekä SM3-luokassa että Ford Motorcraft FST-sarjassa ajoi Aleksi Röyhkiö, jolle rouva Fortuna näytti nurjan puolensa jo ennen kisan alkua, kun kilpuriin jouduttiin vaihtamaan uusi vaihdelaatikko. Tekniikkamurheet iskivät myös lauantaiaamuna, kun iskunvaimentimiin tuli ongelmia. Tästä huolimatta Röyhkiö piti tiukasti kolmossijan hallussaan perjantai-illasta lauantain maaliin saakka.

- Pitää olla tosi tyytyväinen tähän sijoitukseen. Perjantai meni hyvin ja lauantai tosi huonosti, onneksi tulos oli positiivinen, totesi Röyhkiö kisan jälkeen.

Neljänneksi nopein oli uransa ensimmäisen nuottirallin ajanut Sami-Matti Trogen ja viidenneksi sijoittui vuoden ajotauon armeijan vuoksi pitänyt Jani Luhtaniemi.

Ensimmäistä Tunturiralliaan ajanut Joni Oksanen sijoittui SM3-luokassa yhdeksänneksi ja keräsi Fiesta-sarjasta kuudenneksi eniten sarjapisteitä. Perjantaina keskeyttänyt Kristian Nieminen jatkoi kisaansa lauantaina, ja sai näin arvokasta kisakokemusta sekä seitsemännen sijan Fiesta-sarjassa.

Kauden avaus jäi harmittavasti lauantaina kesken Juho Koski-Lammilta ja Nico Valkoselta.

- Kyllähän tämä avauskisa sujui yli odotusten SM-sarjan osalta. Pajari ja Joona kävivät tiukkaa kisaa ykköspaikasta, eikä voi kuin ihmetellä Trogenin kypsyyttä ensimmäisessä nuottirallissaan. Ensikertalaiset saivat arvokasta oppia ja nuottikokemusta, odotan mielenkiinnolla mitä FST-kausi tuo tullessaan, kertoo Kumpumäki.

Ford Motorcraft FST -sarjan paluun myötä myös Ford Motorcraft palasi tiimien väliseen SM-taistoon. Ja ryminällä saapuikin, avauskilpailun jälkeen tämä sarjan ainoa 2-vetokuskeja ajattava tiimi on piikkipaikalla Joonan ja Röyhkiön hyvien suoritusten myötä.

-  Sarjamenestys ei siis ole ensisijainen tavoitteemme, mutta kyllähän se hienolta tuntuu nähdä Ford Motorcraft listan kärjessä. Sehän tietää sitä, että nuoret kuljettajamme ovat onnistuneet, myhäilee Kumpumäki.

Ford Motorcraft Fiesta Sport Trophyn pistetilanne 1/6 osakilpailua:

1) Lauri Joona 39
2) Sami Pajari 29
3) Aleksi Röyhkiö 20
4) Sami-Matti Trogen 16
5) Jani Luhtaniemi 13
6) Joni Oksanen 11
7) Kristian Nieminen 9
Juho Koski-Lammi 0
Nico Valkonen 0

Ford Motorcraft Fiesta Sport Trophy -sarjan pisteistä ajetaan Ralli SM -sarjan yhteydessä. Kausi alkoi viime viikonloppuna Rovaniemeltä Arctic Lapland Rallystä ja päättyy syyskuun lopulla ajettavaan Pohjanmaa SM-Ralliin. Yhteensä osakilpailuita on kuusi.

Lisätietoja: KMS Racing Oy/Arto Kumpumäki, akumpumaki@fiestar2.fi, 0400 831 193

Kuva: Taneli Niinimäki

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 45 pistettä LMM (Rally2)
2. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 34 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 26 pistettä KoMoKe (R5)
5. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 25 pistettä AlavUA (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa