Facebook Twitter Email Pinterest

Lumitöitä Tunturissa - Huovisella vaihteleva SM-avaus

23.01.2020 / Joonas Huovinen Rallying tiedotus / Timo Louhelainen

SM3-luokassa kilpailevat Joonas Huovinen ja Arto Romppanen joutuivat keskeyttämään Rallin SM-sarjan avauksessa Rovaniemellä. Alkukilpailun vaikeuksien jälkeen kaksikko sai ajettua kohtuullisia aikoja viiden nippuun, mutta ihan ruutulipulle asti tahti ei kestänyt. 

Torstain testierikoiskokeella tälle kaudella hankitussa Peugeot 208 R2-autossa oli vielä teknisiä ongelmia ohjaustehostimen kanssa, joten ranteiden lämmittely jäi hyvin vähäiseksi tunturin lumilla.

Perjantai kilpailupäivän avasi Aittajärven 23 kilometrinen erikoiskoe. Siellä hieman ennen puolta väliä suoran päässä ollut risteys yllätti Huovisen. Moni oli nojaillut ja levittänyt penkkaa jo ennen heidän tuloaan, joten Peugeot sujahti valmiiseen reikään ja jäi kiinni.

- Hölmö ajovirhe heti kilpailun alkuun. Aikaa tuhraantui reilu kolme minuuttia, mutta onneksi oli katsojia paikalla, jotka nostivat meidät takaisin tielle, Huovinen kiittelee.

Tässä vaiheessa edessä oli vielä pitkä kilpailu, jossa mitä vaan voi tapahtua. Sijoitus kahden erikoiskokeen jälkeen oli 15. Vauhti alkoi kuitenkin löytymään iltaa kohti vähän paremmin ja yö tauolle tultaessa Huovinen nosti sijoituksensa kahdeksanneksi.

- Olisi voinut tulla vielä paremminkin iltapäivän erikoiskokeet, mutta torstain ja perjantaiaamun ongelmat vähän latistivat tunnelmaa. Saatiin siinä pari hyvää aikaa viiden nippuun, mikä toi luottoa taas takaisin.

Lauantaipäivänä oli edessä viisi erikoiskoetta. Päivään lisähaastetta toi paikoitellen sakeakin lumisade. Lauantain ensimmäinen erikoiskoe oli koko kilpailun pisin, noin 43 kilometriä, jonne Huovinen kellotti viidenneksi nopeimman ajan. Suurin piirtein sama meno jatkui koko päivän, mutta kokonaiskilpailun sijoitus ei noussut kahdeksatta sijaa paremmaksi, sillä erot molempiin suuntiin olivat useamman minuutin. 

Kilpailu sai lopulta karun lopun, kun viimeisellä Niskavaaran erikoiskokeella auton sähköt alkoivat temppuilla ja sen seurauksena auto meni kevyesti penkan puolelle, jonka jälkeen oli lapio hommat edessä.

- Autoon tuli sähkövika, mikä katkoi virtoja, valoja ja kypäräpuhelimia vähän väliä. Noin kahdeksan kilometriä ennen erikoiskokeen maalia tuli monen mutkan yhdistelmä ja yhden nypyn ylityksessä en ollenkaan kuullut enää Arton nuottia, jonka jälkeen mentiin penkkaan ja peli oli siinä. Onneksi ylimääräisiltä vaurioilta vältyttiin.

Haastavasta viikonlopusta jäi käteen joka tapauksessa muutamia kohtuullisia erikoiskoe aikoja ja lopulta ilman Aittajärven lumitöitä sekä viimeiselle erikoiskokeelle keskeytystä sijoitus olisi ollut SM3-luokan viides, mikä oli ensisijaisena tavoitteenakin.

- Jossittelu ei kuitenkaan auta ja on suunnattava katse vaan eteenpäin. Vaikka viikonloppu oli vaikea, saatiin tästä hyvää kokemusta ja paljon kilometrejä uudella autolla. Peugeot autona tuntuu hyvälle ja on varmasti kilpailukykyinen, kunhan vaan saadaan kaikki palaset loksahtamaan paikalleen, Huovinen päättää.

Ralli SM-sarja jatkuu helmikuun 7.-8. päivä ajettavalla SM Vaakuna-Rallilla, Mikkelissä, jos vaan sääolosuhteet sen sallivat.

Kuva: Merita Mäkinen

 

 

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 49 pistettä Alavuden UA (Rally2)
2. Juha Salo / Kristian Temonen 43 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
3. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 32 pistettä SAU (Rally2)
4. Jari Huttunen / Antti Haapala 25 pistettä KiuUA (R5)
5. Juuso Metsälä / Jaakko Jäntti 23 pistettä KeurUA (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2023

1) 12.-14.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 3.-4.2. IsoValkeinen SM-Ralli Kuopio
3) 3.-4.3. SM Jyväskylän Talviralli, Jyväskylä
4) 19.-20.5. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
5) 16.-17.6. SM Itäralli, Joensuu
6) 11.-12.8. SM-Ralli, Lahti
7) 29.-30.9. SM-Ralli, Kokkola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa