Facebook Twitter Email Pinterest

Teemu Asunmaalle kolmas kuninkuusluokan Suomen mestaruus - "Ei ollut helppo viikonloppu"

26.09.2020 / Jari Hotti / Asunmaa Racing tiedotus

Teemu Asunmaa yhdessä kartanlukijansa Jani Salon kanssa ovat rallin SM-sarjan SM1-luokan Suomen mestareita vuosimallia 2020. Kaksikon toinen peräkkäinen kuninkuusluokan Suomen mestaruus ratkesi tänä viikonloppuna Seinäjoella ajetussa kauden viimeisessä osakilpailussa.

Teemu Asunmaalle, 33, nyt tullut Suomen mestaruus on rallin SM-sarjan SM1-luokassa uran kolmas. Alavutelainen kruunattiin ensimmäisen kerran rallin SM-sarjan kuninkuusluokan Suomen mestariksi vuonna 2017, toinen mestaruus tuli viime vuonna ja "hattutemppu" täydentyi siis tänä viikonloppuna Seinäjoella, missä Asunmaa yhdessä kartanlukija Jani Salon, 45, kanssa nousivat mestareiksi yleiskilpailun ja SM1-luokan ylivoimaisen voiton myötä.

- Onhan se aina hieno fiilis, kun homma tulee hoidetuksi. Ei ollut helppo viikonloppu, Asunmaa kuvaili ensimmäisiä ajatuksiaan sen jälkeen, kun TGS Worldwide -tiimin Skoda Fabia Rally2 Evo -auto oli ylittänyt Seinäjoen SM-rallin viimeisen erikoiskokeen maalilinjan.

Asunmaa lähti SM-sarjan kauden viimeiseen osakilpailuun Seinäjoelle haastajana, olihan SM1-luokan pistekärki neljän ajetun osakilpailun jälkeen Emil Lindholm. Perjantaina ajettujen kolmen ensimmäisen erikoiskokeen jälkeen Asunmaan johto Lindholmiin nähden oli 3,2 sekuntia ja tuo johto kasvoi lauantain avauksessa kuuteen sekuntiin. Lindholm kavensi eron kahdella seuraavalla erikoiskokeella 1,5 sekuntiin, kun ajamatta oli vielä huoltotauon jälkeiset kolme erikoiskoetta.

Huikea sekuntitaistelu mestaruudesta päättyi kuitenkin heti huoltotauon jälkeisellä erikoiskokeella, kun Lindholm ajoi ulos ja keskeytti. Kun matkaa maaliin oli kaksi erikoiskoetta, yhteispituudeltaan hieman alle 19 kilometriä, riitti Asunmaalle mestaruuteen maaliin selviytyminen ja sijoitus kahden parhaan joukossa. Ja sen Asunmaa myös teki, kolmas Seinäjoen SM-rallin yleiskilpailun voitto irtosi lopulta 40,9 sekunnin turvin.

- Taistelu jäi hieman kesken, kun Emil ajoi ulos. Kyllähän se helpotti sen jälkeen tilannetta, paine ja kiire loppuivat aika nopeasti siinä kohtaa. Helppojahan ne kaksi viimeistä pätkää oli tulla, kun tosiaan ei ollut kiire mihinkään, eroa kun oli jo niin paljon taakse. Sitten vain ajeltiin auto maaliin, Asunmaa kertasi mestaruusratkaisua.

Asunmaa aloitti ja päätti SM-sarjan tänä vuonna voitokkaasti, kun kauden avaus Rovaniemellä tammikuussa toi SM1-luokasta täyden pistepotin. Kolmessa seuraavassa osakilpailussa, Mikkelissä, Joensuussa ja Kouvolassa, sijoitus oli toinen, mutta ykkössija kauden päätösosakilpailussa Seinäjoella varmisti Asunmaalle kolmannen SM1-luokan Suomen mestaruuteen neljän viimeisen vuoden aikana.

- Hyvä ja tasainen kausi, huonoin sijoitus kun on toinen. Muutama lisävoittokin kauden aikana oli tosi lähellä, mutta nyt pari voittoa riitti mestaruuteen. Todella suuri kiitos kaikille niille, jotka tämän menestyksen ovat mahdollistaneet, eli yhteistyökumppaneille, tiimille, TGS Worldwidelle, sekä kaikille kannattajille, jotka olette tukeneet ja tsempanneet kauden aikana niin pätkillä, varikolla, kuin sosiaalisessa mediassakin, Asunmaa kiitteli.

Rallin junioreiden Suomen mestaruuden vuonna 2011 voittanut Asunmaa on saavuttanut rallin yleisestä SM-sarjasta nyt yhteensä viisi Suomen mestaruutta, löytyyhän palkintokaapista myös SM2-luokan Suomen mestaruudet vuosilta 2015 ja 2016. Kuninkuusluokan kolmea mestaruutta ei Asunmaa halunnut lähteä rankkaamaan, kaikki ne kun ovat hänelle yhtä arvokkaita, mutta yksi asia kauden viimeisen osakilpailun jälkeen oli ainakin varma: kotiin ei lauantaina vielä lähdetä.

- Ei osaa sanoa vielä illan ohjelmasta, ehkä tässä jotain tapahtuu. Seinäjoelle jäädään, Suomen mestari Asunmaa naurahti lopuksi.

Seinäjoen SM-rallin SM1-luokan lopputulokset

1) Teemu Asunmaa (Skoda) 50.45,9
2) Mikko Heikkilä (Skoda) + 40,9
3) Juha Salo (Skoda) + 1.00,3
4) Aleksi Röyhkiö (Skoda) + 1.33,0
5) Esa Ruotsalainen (Skoda) + 2.17,7

SM1-luokan epäviralliset loppupisteet

1) Teemu Asunmaa (AlavUA) 107,5
2) Emil Lindholm (NHD) 95
3) Mikko Heikkilä (MäntsMK) 61
4) Esa Ruotsalainen (SaarUA) 51
5) Juha Salo (KaUA) 49,5 

Kuva: Hannu Rainamo

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 45 pistettä LMM (Rally2)
2. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 34 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 26 pistettä KoMoKe (R5)
5. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 25 pistettä AlavUA (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa