Facebook Twitter Email Pinterest

Toni Herranen ottaa uuden askeleen ralliurallaan - SM3-luokan debyytti Rovaniemellä

08.01.2021 / Taneli Niinimäki / Toni Herrasen tiedotus

Rallin SM-kauden 2021 alku lähestyy kovaa vauhtia, kun kauden avaava legendaarinen Arctic Lapland Rally polkaistaan käyntiin ensi viikolla Rovaniemellä.

Rallin osallistujalistalta löytyy monia ennakkoon mielenkiintoisia nimiä, ja yksi heistä SM3-luokan debyyttinsä tekevä Flying Finn Academyn valmennusohjelmaan kuuluva 17-vuotias Toni Herranen. 

Viime kaudella SM4-luokassa SM-hopealle ajanut Herranen ottaa selkeän stepin urallaan, kun V1600-luokan kilpuri vaihtuu täysiveriseen R2-luokan Ford Fiestaan.

- Nyt on ensimmäistä kertaa alla kunnon ralliauto. On ollut hieno vetää testeissä, kun on voimaa ja suorituskykyä, Herranen toteaa tyytyväisenä.

Valinta Marcus Grönholmin tukiohjelmaan

Rallin kaksinkertainen maailmanmestari Marcus Grönholm perusti tulevalle kaudelle uuden tukiohjelman, GRX Hautomon, jonka tarkoituksena on auttaa lupaavia nuoria kuljettajia eteenpäin urallaan. Ohjelmaan valittiin kaksi lahjakasta kuljettajaa, joista toinen valinta osui isoja tavoitteita urallensa asettaneeseen Herraseen. Tiimikaverikseen hän saa niin ikään 17-vuotiaan Benjamin Korholan.

- Tämä on tulevaisuutta ajatellen todella iso juttu ja erittäin tärkeä tuki näin uran alkuvaiheessa. Saadaan tiimiltä myös täysin tuliterä auto SM-sarjaan, joten senkään puolesta ei tarvitse antaa tasoitusta, Herranen selvittää.

SM3-debyytti Rovaniemellä

Rallin SM-kausi käynnistyy Rovaniemellä poikkeuksellisesti ilman yleisöä. Itse kilpailuun poikkeusoloilla ei kuitenkaan ole suurempaa vaikutusta, ja kolmea yleisöerikoiskoetta lukuunottamatta päästään viemään läpi lähes normaaliin tapaan.

Herranen on valmistautunut jyväskyläläisen kartanlukijansa Sebastian Virtasen kanssa kauden avaukseen huolellisesti. Testikilometrejä uudella autolla on kertynyt varsin hyvä määrä ja nuottia kaksikko on hionut vähäisen kokemuksen vuoksi parempaan kuntoon.

- Syksyllä jo päästiin ajamaan erilaisilla sorapinnoilla kesäkautta ajatellen. Nyt talvella on testattu totta kai lumella ja tuntuma uuteen autoon on hyvä.

- Viimeisimmät treenikilometrit saatiin Flying Finn Academyn kolmen päivän ajoleiriltä Hyrynsalmelta. Ajettiin sekä teknisempää että nopeampaa tietä, pimeällä ja päiväsaikaan, juuri sitä mitä Tunturirallissa on luvassa, Herranen kertoo.

Mitään suurempia tulostavoitteita Herranen ei vasta uransa toiselle SM-kaudelle aio asettaa, mutta ihan pelkästään oppimismielessä jääliläinen ei kauteen starttaa.

- Kyllä uskon että pystytään ajamaan korkeistakin sijoituksista. Rovaniemellä toki sitten näkee sen vauhdin, mutta uskon että päästään jo ihan hyviin suorituksiin ensimmäisellä kaudella. Kunhan tulee vielä enemmän kilometrejä ja kokemusta alle, niin varsinkin loppukaudesta saadaan jo varmasti hyvä vauhti päälle.

Herraselle paikka nimekkäässä R-kioskin joukkueessa

R-kioski on valinnut uuteen joukkueeseensa kymmenen omissa lajeissaan menestynyttä urheilijaa, joita se tukee ensi vuoden aikana rahallisesti. Tämän lisäksi R-kioski tarjoaa urheilijoille näkyvyyttä, sillä yhtiö seuraa heidän matkaa läpi vuoden eri kanavissaan.

Herranen valikoitui mukaan yli tuhannen hakemuksen joukosta ainoana moottoriurheilijana. Nuorukainen pääsi osaksi erittäin kovaa porukkaa, sillä joukkueeseen valittiin muun muassa vuoden urheilijaksi ehdolla oleva uimari Ida Hulkko, kultamitaliin Pariisiin paralympialaisissa tähtäävä pöytätennispelaaja Aino Tapola, Suomen mäkimaajoukkueen kärkinimi Antti Aalto ja maailmancupia kiertävä maastohiihtäjä Katri Lylynperä.

- Onhan se hienoa kuulua tämän tason porukkaan mukaan. Rahallinen tuki on aina tervetullutta, mutta myös näkyvyys on todella tärkeää ja sitä tarvitaan aina. Kuitenkin jokainen suomalainen varmasti tuntee R-kioskin brändin, Herranen iloitsee.

Kuva Taneli Niinimäki

Pisteet top 5

1. Mikko Heikkilä / Topi Luhtinen 86 pistettä MäntsMK (R5)
2. Emil Lindholm / Reeta Hämäläinen 85 pistettä NHD (R5)
3. Teemu Asunmaa / Marko Salminen 79 pistettä Alavuden UA (R5)
4. Juha Salo / Mikko Markkula 63 pistettä Karkkilan UA (R5)
5. Aleksi Röyhkiö / Ville Mannisenmäki 43 pistettä PR-Racing (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2021

1) 15.-16.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 5.-6.3. SM O.K. Auto-ralli, Kouvola
3) 28.-29.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Lieto
4) 18.-19.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
5) 13.-14.8. Top Building Ralli, Lahti
6) 25.-26.9. SM KokUA 60-v Juhlaralli, Kokkola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa