Facebook Twitter Email Pinterest

Pohja-aikoja ja keskeytyksiä - Lauri Joonalla tapahtumarikas MM-ralli Portugalissa

23.05.2021 / Anu Haapalainen

Lauri Joona koki kauden toisessa junioreiden MM-rallissa lajin hyvät ja ikävät puolet. Sastamalalainen vei nimiinsä neljä erikoiskokeen pohja-aikaa, mutta joutui kahdesti jättämään kisan kesken auton tekniikan petettyä.

Kauden 2021 junioreiden MM-sarjan (JWRC) toisen osakilpailun, Portugalin MM-rallin, tiedettiin jo etukäteen olevan rankka koitos niin autoille kuin kuljettajillekin. Ja näin se todellakin oli, sen voi vahvistaa ensimmäistä kertaa kisaan osallistunut sastamalalainen Lauri Joona. Joona ja kartturi Ari Koponen starttasivat kisaan palkintokorokesijoitus tähtäimessä. Kisa meni kuitenkin mönkään jo rallin avauspäivänä perjantaina, kun neljännellä erikoiskokeella auto jouduttiin jättämään tien varteen vetoakselirikon vuoksi. Päivän ajot olivat siinä.

- Vetari hajosi, kun lähdettiin alamäkitakapiikistä eteenpäin. Jatketaan Rally2-säännön turvin lauantaina, ja mennään hyvällä sykkeellä haastaville baanoille! Totta kai pohja-aikapisteitä tavoitellaan, mutta ne voi vähän kiven takana tässä sakissa, kertoi aina positiivinen Joona.

Lauantai oli kisan pisin ja rankin päivä, ajettiinhan silloin mm. lähes 40 kilometriä pitkä Amaranten erikoiskoe kahdesti. Päivä alkoi mainiosti ja Joona kirjasi nimiinsä aamun ensimmäisen pohja-ajan. Vauhti jatkui aivan kärjen tuntumassa, mutta auton tekniikka alkoi jälleen pettää.

- Aamu alkoi hyvin, saatiin pohja-aika ja toinenkin oli tosi lähellä. Ekan pätkän jälkeen huomasin, että toisen puolen vetarin suojakumi oli irronnut ja sitä sitten yritettiin parsia kasaan. Ajettiin seuraava erikoiskoe eikä patentti ihan näissä rytkyissä pitänyt, joten parempi oli vaan ajaa pätkät läpi ja rauhakseen huoltoon, kertoi Joona huoltotauolla.

Huollon jälkeen Joona kellotti pohja-ajat seuraaville erikoiskokeille. Kaikki näytti hyvältä, kunnes matka katkesi erikoiskokeen 14 varteen.

- Paljon hyvää, mutta totta kai se harmittaa, kun jäädään pätkän varteen. Tiedettiin että jos lähtee ajamaan kovaa saattaa jotain sattua. Koitettiin metsästää pätkävoittoja, kun ei enää oltu kisaamasta luokkavoitosta. Nyt on kolme pohja-aikapistettä plakkarissa. Harmi vaan, että päivä jäi jälleen kesken tekniikkaongelmien vuoksi.

Sunnuntaina kisa jatkui jälleen Rally2-säännön turvin ja Joona vei vielä nimiinsä yhden erikoiskokeen. JWRC-luokassa MM-pisteitä jaetaan loppusijoituksen lisäksi myös erikoiskokeen pohja-ajoista. Joona sijoittui lopputuloksissa kuudenneksi ja ajoi neljä pohja-aikaa. Näiden pisteiden myötä hän on MM-pistetaulukossa kahden ajetun kisan jälkeen viidentenä.

- Ei ehkä ihan sellainen kisa mitä lähdettiin hakemaan, mutta kaiken kaikkiaan hieno seikkailu! Saatiin kuitenkin muutamat pisteet maaliin pääsystä. Pystyttiin ajamaan pätkille pohja-aikoja, joista saatiin muutama lisäpiste ja tiedetään, että vauhti piisaa tässä kovassa porukassa. Sarjan loppupisteissä voi yhden kisan jättää pois laskuista, toivotaan että tämä oli se. 

Seuraavat MM-pisteet ovat jaossa Virossa heinäkuun puolessa välissä. Sitä ennen Joona kisaa kotimaassa SM-pisteistä, seuraavan kerran jo tulevana viikonloppuna Liedossa.

- Koitetaan jatkaa samalla sykkeellä ensi viikonloppuna!

Lopputulokset: Portugalin MM-ralli, JWRC

1. Martins Sesks - Renars Francis (LVA) 4:15:52.7        
2. Sami Pajari - Marko Salminen (FIN) +3:11.8
3. Robert Virves - Sander Pruul (EST) +11:48.1
4. Martin Koci - Petr Tesinsky (SVK) +38:44.8             
5. William Creighton - Liam Regan (IRL) +40:44.9
6. Lauri Joona - Ari Koponen (FIN) +1:11:09.1

JWRC pistetilanne, 2/5 osakilpailua
1. Martins Sesks 46 
2. Sami Pajari 37
3. Jon Armstrong 33
4. Martin Koci 31
5. Lauri Joona 28

Rallin junioreiden MM-sarjan (JWRC) kalenterissa on kaudella 2021 viisi osakilpailua. Kausi alkoi Kroatiasta ja päättyy lokakuussa Espanjaan. Sarjaan on ilmoittautunut 8 autokuntaa. Lisätietoja sarjasta ja kuljettajista: https://www.wrc.com/en/championship/support-championships/junior-wrc/news/  

Kuva: M-Sport

Pisteet top 5

1. Emil Lindholm / Reeta Hämäläinen 119 pistettä NHD (R5)
2. Mikko Heikkilä / Topi Luhtinen 106 pistettä MäntsMK (R5)
3. Teemu Asunmaa / Marko Salminen 104 pistettä Alavuden UA (R5)
4. Juha Salo / Mikko Markkula 76 pistettä Karkkilan UA (R5)
5. Riku Tahko / Markus Soininen 53 pistettä PoSUA (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2021

1) 15.-16.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 5.-6.3. SM O.K. Auto-ralli, Kouvola
3) 28.-29.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Lieto
4) 18.-19.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
5) 13.-14.8. Top Building Ralli, Lahti
6) 25.-26.9. SM KokUA 60-v Juhlaralli, Kokkola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa