Facebook Twitter Email Pinterest

Pajarille historiallinen voitto junioreiden MM-sarjassa

18.07.2021 / Sami Pajarin tiedotus / Jani Seppälä & Patrick Rupponen

Rallilupaus Sami Pajari palautti Suomen voittokantaan rallin junioreiden MM-sarjassa. Edellinen suomalaisvoitto JWRC-sarjassa on Anders Ambergin nimissä vuoden 2013 Suomen MM-rallista. Pajari hallitsi kilpailua alusta loppuun ja ajoi torstain ja perjantain erikoiskokeille vakuuttavan johdon, jonka jälkeen tilannetta pystyi jo varmistelemaan. 

Suomalaispari Sami Pajari - Marko Salminen starttasi Viron MM-ralliin hyvistä lähtökohdista JWRC-sarjan kakkostilalta 9 pistettä Latvian Mārtiņš Sesksiä perässä. Torstaina ajetulla lyhyellä yleisöerikoiskokeella syntyi pohja-aika ja samaa tahtia jatkettiin pitkälle perjantaihin. Perjantaina saavuttiin yhdeksän erikoiskokeen jälkeen yötauolle, Pajari oli tässä vaiheessa ajanut kilpailun seitsemälle ensimmäiselle erikoiskokeelle pohja-ajan. Johtomarginaali toisena olleeseen brittikuljettaja Jon Armstrongiin oli 12,9 sekuntia. 

Lauantain taktiikkana oli pitää johtoasema turvallisesti ylimääräisiä riskejä ottamatta. Päivän avauserikoiskokeella Pajari teki eroa takana tuleviin, vaikka ei ollutkaan nopein. Johtoasema oli tämän jälkeen jo 26,9 sekuntia ja tämä mahdollisti tarkkailuasemat loppupäivää ajatellen etenkin huonompikuntoisilla tieosuuksilla. Taktinen ajaminen toimi erinomaisesti ja viimeiseen kilpailupäivään Pajarin autokunta starttasi 38,2 sekunnin erolla Slovakian Martin Kočiin.

Pajari starttasi sunnuntain erikoiskokeille odottavin tunnelmin. 

- Kaikkiaan kaikki on mennyt niin suunnitelmien mukaan ettei ole oikein mitään ihmeellistä kerrottavaa kilpailun kulusta, kun ei ole ollut mitään draamaa. Jatketaan turvallista ja tarkkaa ajoa, kommentoi Pajarin autokunta sunnuntain reitille startatessaan. 

Pajari - Salminen kaksikon sunnuntain kuusi erikoiskoetta sujuivat ilman yllätyksiä, ei sentään sunnuntai-ajeluna, mutta riskejä ja virheitä vältellen. Muista palkintosijoista käytiin kuitenkin tiukkaa taistoa, pistejohtajana startannut Sesks tavoitteli nousua kilpailun toiseksi ohi Armstrongin, mutta jäi lopulta kilpailun kolmanneksi. Slovakian Koči joutui keskeyttämään kilpailun viimeisellä erikoiskokeella. 

Pajari nousi samalla JWRC-sarjan pistejohtoon 71 pisteellä. Toisena kolmen osakilpailun jälkeen on Sesks, joka on neljän pisteen päässä Pajarista. Kolmantena on Armstrong 56 pisteellä. 

- Yksi välitavoite uralla saavutettu, vaikka tietysti mestaruus päätavoite onkin. Valtavat kiitokset kaikille ketkä tässä tavoitteessa ovat tukeneet. Kauaa ei ehditä nautiskella, kun kaikki tiet vievät Roomaan, viittasi Pajari jo seuraavan viikonlopun ohjelmaansa.

Huomionarvoista on se, että Rally Estonia oli Pajarin uran kahdeksas JWRC-ralli, joissa jokaisessa hän on onnistunut ajamaan vähintään yhden pohja-ajan, joten vuoden 2019 Neste Rally Finlandista alkaneen JWRC-uran varrelta ei vauhtia ole puuttunut. Rally Estoniassa Pajari osoitti myös loistavaa taktista kypsyyttä, lauantaina ja sunnuntaina syntyi tarkkailuasemissa varmistellen molemmille päiville vielä yksi pohja-aika.

Pajarin tiivis kilpailukausi jatkuu heti ensi viikolla, kun vuorossa on EM-rallisarjan kolmas osakilpailu, Rally Roma di Capitale 23.-25.7. Pajari johtaa EM-sarjassa ERC3 ja ERC3 Junior-luokkia. Junior WRC-sarja jatkuu elokuun 13.-15. Belgian Ypres-rallilla. 

Tulokset, JWRC Rally Estonia: 

1. Sami Pajari (FIN) 3:19:03.2 
2. Jon Armstrong (GBR) +24,1
3. Mārtiņš Sesks (LAT) +56,4
4. Lauri Joona (FIN) +3:43,7
5. Raul Badiu (ROM) +4:42,3 

Alustava pistetilanne, JWRC 3/5 osakilpailua: 

1. Sami Pajari (FIN) 71
2. Mārtiņš Sesks (LAT) 67
3. Jon Armstrong (GBR) 56
4. Lauri Joona (FIN) 40
5. Martin Koci (SVK) 34

Sami Pajari verkossa: 

Pisteet top 5

1. Emil Lindholm / Reeta Hämäläinen 119 pistettä NHD (R5)
2. Mikko Heikkilä / Topi Luhtinen 106 pistettä MäntsMK (R5)
3. Teemu Asunmaa / Marko Salminen 104 pistettä Alavuden UA (R5)
4. Juha Salo / Mikko Markkula 76 pistettä Karkkilan UA (R5)
5. Riku Tahko / Markus Soininen 53 pistettä PoSUA (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2022

1) 14.-15.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 4.-5.2. Riihimäki-Ralli, Riihimäki
3) 4.-5.3. SM Ralli, Kuopio
4) 13.-14.5. SM Länsirannikon Ralli, Varsinais-Suomi
5) 17.-18.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki (FIA ERT)
6) 26.-27.8. SM Ralli, Mikkeli
7) 30.9.-1.10. SM Ralli, Kouvola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa