Facebook Twitter Email Pinterest

Ralli SM-sarjan huipennuksessa herkulliset asetelmat - MM-sarjan vierailevia tähtiä lisämausteena!

14.09.2021 / Ralli SM / Viestintä

Rallin SM-sarjan kauden 2021 huipentava osakilpailu ajetaan reilun kahden viikon päästä 25.-26.9. Kokkolan Urheiluautoilijoiden 60-vuotista taivalta juhlistavassa SM Kokkolan UA 60-v Juhlarallissa. Kauden kuudes osakilpailu ajetaan viikkoa ennen Suomen MM-rallia, Secto Automotive Rally Finlandia, joka saattaa houkutella myös MM-sarjan huippunimiä mukaan testausmielessä. 

SM-sarjan kuninkuusluokassa taistelu mestaruudesta on jopa historiallisen tiukka. Tällä kaudella kolme nimeä on ollut ylitse muiden ja koko kolmikko on ennen kauden viimeistä osakilpailua seitsemän pisteen sisällä toisistaan. Luokkaa yhden pisteen marginaalilla johtaa kaksi osakilpailua kuluneella kaudella voittanut Mikko Heikkilä, 29. 

- Kulunut kausi on ollut aikamoinen. Ensimmäisessä osakilpailussa Rovaniemellä ajoin ulos ja jouduttiin keskeyttämään. Siinä kohtaa tuli tunne, että mitalitaiston saa jättää heti ensimmäisen osakilpailun jälkeen, Heikkilä aloitti. 

- Sitten seuraavista kisoista Kouvolassa ja Liedossa tuli voitot ja niin vaan oltiin mukana kärkikahinoissa. Kahdesta edellisestä osakilpailusta saatiin vielä kakkospisteet matkaan tosi tiukkojen taistelujen jälkeen Emilin (Lindholm) kanssa ja nyt ollaan kärkipaikalla, kyllähän siihen pitää olla tyytyväinen. 

Vasta toista täyttä kauttaan SM1-luokassa nelivetoisella Skoda Fabia Rally2 Evolla ajava Heikkilä on noussut raketin lailla Suomen kovimpien rallinimien joukkoon. Viime vuonna debyyttikauden tuloksena oli jo luokan pronssinen mitali ja erittäin suurella todennäköisyydellä vähintään pronssia tulee tältäkin sesongilta. 

- Eteenpäin on menty joka tapauksessa. Viime vuonna ei ihan riittänyt osakilpailuvoittoihin saakka mutta nyt ollaan sekin asia saatu korjattua. Varmasti asiaan on auttanut se, että ollaan saatu kilpailla paljon kuluneen vuoden aikana, Heikkilä arvioi. 

Emil Lindholm jahtaa ensimmäistä SM-kultaansa 

Emil Lindholm, 25, on nuoresta iästään huolimatta ollut jo muutaman vuoden ajan ennakkokaavailuissa monen silmissä SM1-luokan mestarisuosikki. Vielä ovat kuitenkin mestaruudet väistelleet, mutta lähellä se on ollut. Viime vuonna jopa niin lähellä, että vielä kauden päätösosakilpailun loppuhetkillä tilanne oli Lindholmin omissa käsissä ja kausi oli päättymässä mestaruusjuhliin. Näin aina seitsemännen erikoiskokeen alun nopealle osuudelle, kunnes epäonni puuttui peliin ja Lindholmin kilpailu päättyi lopulta rajuun ulosajoon. 

- Viime kausi oli opettavainen, sillä jouduin usein miettimään, että missä kohtaa yritän hyökätä ja missä taas puolustaa asemiani ja ajaa vähän varovaisemmin. Mutta se ei vielä riittänyt meille viime vuonna. 

Kuluvalla kaudella Lindholm on ajanut tasaisesti eikä virheitä tai epäonnea ole sattunut kohdalle. Heikoin tilastomerkintä on Kouvolan SM-rallin neljäs tila ja sekin pyyhitään pois lopullisesta pistesaaliista, kun sarjan pistelaskussa otetaan huomioon viidestä ensimmäisestä osakilpailusta neljä parasta sijoitusta, sekä viimeinen osakilpailu kokonaisuudessaan. Lindholmin saldo on siis kaksi täyttä pistepottia sekä kaksi kolmatta sijaa. 

- Meillä on nyt hyvä momentum päällä, kun kaksi edellistä kisaa on päättynyt meidän nimiin. Kauteen lähdettäessä en rehellisesti sanottuna uskonut, että oltaisiin tässä tilanteessa, mutta lähdetään tekemään taas omaa parasta duunia ja se sitten riittää mihin se riittää. Enempää ei voida tehdä, Lindholm analysoi. 

Asunmaalla tähtäimessä peräti neljäs SM1-luokan mestaruus 

SM-sarjan yksi kovimpia nimiä kautta aikojen on ehdottomasti Teemu Asunmaa, 34, joka jahtaa jo neljättä SM1-luokan mestaruutta. Näiden lisäksi meriittilistalta löytyy myös kaksi SM2-luokan mestaruutta vuosilta 2015 ja 2016, joten kokemusta Asunmaalla riittää vaikka muille jakaa. Asunmaa on napannut luokan kaksi edellistä mestaruutta ja kolmas tuli alavutelaisen debyyttikaudella SM1-luokassa vuonna 2017. Taskussa on lisäksi luokan SM-pronssi vuodelta 2018. 

Edellisessä osakilpailussa Lahdessa Asunmaa ei ottanut riskejä vaan ajoi varmalla ajolla neljännet pisteet tiedostaen, että mestaruutta ei viimeistä edellisessä osakilpailussa jaeta. Tulevassa kisassa ei varmisteluun ole varaa, sillä lähtökohta on se, että nopein kuljettaja Kokkolassa on myös luokan Suomen mestari. 

- Jälleen ollaan mestaruuskamppailussa mukana ja onhan se hienoa, että ratkaisut saadaan vasta kauden viimeisessä kilpailussa. Mikko ja Emil ovat ajaneet molemmat hienon kauden, itsellä se ei ole ollut ihan toivotunlainen, mutta mitään ei olla vielä menetetty. 

Seitsemän pistettä luokkaa johtavan Heikkilän perässä oleva Asunmaa uskoo hyvän ennakkovalmistautumisen tuottavan tulosta. 

- Pari testipäivää on luvassa vielä ennen Kokkolaa, niiden lisäksi ajamme tulevana viikonloppuna jälleen kehitystestimielessä liettualaistiimin R4-Skodalla Rally Elektrėnain, joka on Liettuan mestaruussarjan osakilpailu. Se osuu todella hyvään kohtaan ja varmasti palvelee myös Kokkolaa, vaikka eri auto onkin kyseessä, Asunmaa summaa. 

Ralli SM-sarjan sarjavastaava Henrik Frank odottaa mielenkiinnolla tulevaa Kokkolan kilpailua. 

- Kausi on ollut hyvin vivahteikas, mutta samalla tuonut varsin hienosti esille sen, kuinka korkealla tasolla Ralli SM-sarjassa kilpaillaan. Loppumetreillä sarjan ykkösluokan mestaruudesta kilpailee kolme huippuluokan kuljettajaa, jotka kaikki ovat osoittaneet tämän vuoden aikana tasonsa myös Rallin MM-sarjassa. Toki, myös kolmessa muussa SM-luokassa on käyty kauden aikana tiukkoja taisteluja niin mestaruudesta kuin muistakin mitalisijoista, Frank hehkuttaa. 

Houkutteleeko Suomen MM-ralli huippunimiä mukaan Kokkolaan? 

Yksi mielenkiintoisin asia ennakkoon on se, että nähdäänkö Kokkolan osallistujalistalla Suomen MM-rallia varten testaavia kilpailijoita. Kilpailuilla on kalenterissa eroa vain muutama päivä, sillä Secto Automotive Rally Finland on vuorossa heti seuraavalla viikolla. 

Tällä hetkellä suomalaisten ykkösnimien lisäksi ilmoittautuneiden listalla on jo WRC2-luokassa tällä kaudella kilpaileva Nikolay Gryazin, sekä WRC3-luokassa ajava Egon Kaur. Etelänaapuristamme kotoisin oleva Kaur vieraili SM-sarjan edellisessäkin osakilpailussa Lahdessa, napaten peräti SM1-luokan voiton. 

Kilpailuun ilmoittautuminen päättyy ensi viikon tiistaina 14.9. klo 23:59, joten siihen asti saadaan jännityksellä odottaa, että houkutteleeko kilpailu lisää kovia nimiä lähtölistalle. 

Kokkolan SM-rallin ilmoittautuneiden lista >>
Ralli SM-sarjan osakilpailujen media-akkreditointi >> 

SM-luokkien pistetilanne (5/6 osakilpailua)

Ralli SM -sarja

SM1-luokka
1. Mikko Heikkilä 86p
2. Emil Lindholm 85p 
3. Teemu Asunmaa 79p

SM2-luokka
1. Ville Hautamäki 88p
2. Jaro Kinnunen 74p 
3. Kristian Kiviniemi 59p 

SM3-luokka
1. Roope Korhonen 75p
2. Lauri Joona 74p
3. Tuukka Hallia 64p 

SM4-luokka
1. Oskari Heikkinen 95p 
2. Juho Koski-Lammi 75p 
3. Konsta Saarinen 67p 

Tiimit
1. Porvoon Autopalvelu 176p  
2. TGS ASV Team 170p
3. TGS Skoda Team 148p 

Kaikki SM-sarjan pisteet >> 

Kuva: Toni Ollikainen / AKK

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 45 pistettä LMM (Rally2)
2. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 34 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 26 pistettä KoMoKe (R5)
5. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 25 pistettä AlavUA (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa