Facebook Twitter Email Pinterest

15-vuotias rallimestari Tuukka Kauppinen ensi kertaa Arctic Lapland -ralliin

11.01.2022 / Marko Mäkinen

Rallihistoriamme nuorin Suomen mestari, 15-vuotias Tuukka Kauppinen, aloittaa yleisen luokan SM-uransa viikonloppuna Rovaniemeltä. Viime vuonna Ralli Suomen Juniorimestaruuden (RSJM) ainoastaan 14-vuotiaana voittanut Kauppinen kilpailee rallin SM-pisteistä SM5-luokassa.

Nuorten SM-luokkaa (entistä Nuorten Cup) on ajettu vuodesta 2014 ja Kauppinen on lajihistorian nuorin mestari. Lisäksi kukaan ei ollut ennen Kauppista debyyttikaudellaan voittanut sarjan mestaruutta.

Tänä vuonna Kauppinen ottaa nuorella ajajauralla askeleen eteenpäin. Autourheilun lajiliitto AKK Motorsportin tekemän sääntömuutoksen ansiosta Kauppinen pääsee kilpailemaan ensimmäistä kertaa yleisen luokan SM-pisteistä SM5-luokassa. Laukaalaisen kalusto pysyy samana. Pistejahtiin hän lähtee V1600-luokan etuvetoisella Honda Civicillä. Kauppiselle nuotteja lukee ja siirtymäosuuksilla autonkuljettajana toimii Riikka Hokkanen. Huollosta vastaa isä Mikko Kauppinen ja nuottikoulutuksesta rallin kaksinkertainen Suomen mestarikartturi Jani Salo.

Merkittävin muutos viime kauteen verrattuna on tapahtunut Kauppisen taustaryhmässä TTK Racingissä, kun nuoren kuljettajalupauksen managerina kauden alusta aloitti Jukka Suvisalmi.

Perjantaina Rovaniemeltä käynnistyvä SM-rallikauden avaus Arctic Lapland-ralli on Kauppiselle uran ensimmäinen. Nuotituksesta tavoitettu laukaalainen on erittäin tyytyväinen valmistautumiseensa sekä taustaryhmänsä kokoonpanoon.

-Se on äärimmäisen hieno asia, että ei tarvitse joka asiaa miettiä vaan voin keskittyä ajamiseen ja kilpailemiseen. Rovaniemeltä alkaen tässä sarjassa kaikki on uutta ja jokainen asia tulee ensimmäistä kertaa eteen. Reitti näyttää hyvältä. Välillä on tosi pientä ja röykkyistä tietä, ja jossain kohtaa taas todella nopeaa. Tykkään ajaa teknistä ja kovavauhtista tietä. Hieno reitti, Kauppinen kehuu.

Kauppinen ajaa ajokortin vasta puolentoista vuoden kuluttua, kun hän täyttää 17 vuotta. Viikonloppuna vastaan asettuu huomattavasti kokeneempia kuljettajia, joita vastaan nuori rallilupaus kilpailee mielellään. Kauppinen ei ole asettanut kaudelle tulostavoitteita. Reitille hän starttaa lähtönumerolla 61.

- Teemme aina parhaamme, ajamme ja keräämme kokemusta. Kaikki tulokset otetaan vastaan. Meidän osaltamme aika lailla urissa tätä rallia ajetaan, mutta ei se mitään. Aikaisemmissa ralleissa olen joutunut jo niin perällä ajelemaan, että olen jo tottunut siihen, ja ei ne urat menoa haittaa, Kauppinen hymyilee.

- Nuottimme on toiminut hyvin. Niillä pystyy ajamaan jo melko kovaa. Nuottiharjoitukset ovat sujuneet myös hyvin ja automme on iskussa. Siitä se menestyminen ei jää kiinni.

- Olin mukana, kun purimme automme viime kauden jälkeen osiin ja huolsimme kaiken. Aika paljon huoltohommia tuli itsekin tehtyä. Auton rakentaminen kiinnostaa minua, koska siinä oppii ja sitten tietää, että mitä tehdä, jos ongelmia tulee eteen, Kauppinen muistuttaa.

Ralli SM-kauden avaavan kaksipäiväisen Arctic Lapland -rallin kokonaispituus on 799,99 km. Reitti sisältää 10 erikoiskoetta, joiden yhteispituus on 223,70 km. Ralli käynnistyy perjantaina 14. tammikuuta kello 11:00 Rovaniemen Lordiaukiolta. Ensimmäisen kilpailupäivän ohjelmassa on viisi erikoiskoetta (88,48 km). Yötauolle ensimmäiset autokunnat saapuvat klo 20:05.

Ralli jatkuu lauantaina klo 7:00 alkaen. Päivän aikana ajetaan toiset viisi erikoiskoetta, joiden yhteispituus on 135,22 km. Ralli päättyy Rovaniemen Lordiaukiolle klo 19:50. 

Kuva: Merita Mäkinen

Pisteet top 5

1. Mikko Heikkilä / Samu Vaaleri 130 pistettä MäntsMK (R5)
2. Emil Lindholm / Reeta Hämäläinen 129 pistettä NHD (R5)
3. Egon Kaur / Silver Simm 105 pistettä Viro (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 97 pistettä Alavuden UA (R5)
5. Aleksi Röyhkiö / Antti Haapala 58 pistettä PR-Racing (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2022

1) 14.-15.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 4.-5.2. Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
3) 4.-5.3. SM Ralli ABC Pitkälahti, Kuopio
4) 13.-14.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 17.-18.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki (FIA ERT)
6) 26.-27.8. SM Ralli, Mikkeli
7) 30.9.-1.10. SM O.K. Auto-Ralli, Kouvola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa