Facebook Twitter Email Pinterest

Kauppinen selvitti Tunturirallin haasteet ja ajoi SM-pisteillä maaliin

15.01.2022 / Marko Mäkinen

Ensimmäistä kertaa rallin yleisen luokan SM-sarjan osakilpailuun, kotimaisen rallisarjan pisimpään ja tunnetusti haastavaan Tunturiralliin, osallistunut 15-vuotias Tuukka Kauppinen ja kakkosohjaaja Riikka Hokkanen ylsivät pitkän rallin maaliin. Ensimmäisestä Tunturirallista tuloksena oli SM5-luokan kahdeksas sija, kahdeksan SM-pistettä sekä roppakaupalla erinomaista kokemusta tulevia vuosia varten.

Kaksikon matkaa hidastivat perjantaina kilpailun kolmannella EK:lla tapahtunut ulosajo sekä rallin viimeisellä EK:lla lauantaina sattunut rengasrikko. Hankeen ajossa Kauppinen menetti kymmenen ja renkaanvaihdossa seitsemän minuuttia ylimääräistä aikaa. Ilman murheita laukaalainen olisi taistellut luokkansa kolmannesta sijasta.

- Pitkä kisa ja hieno kokemus. Ajaa sai riittävästi. Hieman harmittaa se perjantainen hankeen ajo. Ajoin mutkaan hieman liian kovaa, pyörät putosivat ajouralta lumen päälle ja siitä se lähti: ajauduimme penkkaan. Emme jääneet kiinni edes isosti, mutta kun väkeä ei ollut niin jatkoon pääsy kesti kymmenisen minuuttia.

- Rallin viimeisen EK:n puolivälissä meiltä meni rengas, joka oli pakko vaihtaa. Tunkki hajosi ja vaihtohommissa meni seitsemän minuuttia. Mutta tärkeintä oli päästä maaliin. Kokemusta saimme paljon, Kauppinen muistutti.

Perjantain ulosajon jälkeen Kauppinen päätti ottaa tavoitteekseen ajaa kilpailua varmasti eteenpäin. Silti Ounasvaaran yleisö-EK:lla hän kirjautti uransa ensimmäisen SM-tason pohja-aikansa.

- Ripeästi, mutta myös varmasti. Pohjat maistuivat, ja muistin EK:n melko hyvin ulkoa. Perjantaina oma nuottini ei ollut kovin hyvä, mutta lauantaina se taas toimi hyvin. Pystyin tulemaan jo ihan hyvää vauhtia, vaikka jälkipään lähtöpaikalla ei aina tiedä, onko ajourassa soraa vain irtolunta. Kokemusta saatiin siitäkin, Kauppinen summaa.

- Tiimimme toimi myös hienosti, joten ihan hyvä viikonloppu kokonaisuudessaan. Pääsimme maaliin emmekä jääneet tien varteen, ja ajokilometrejä saimme paljon. Sen huomasi, että jos täällä ilman murheita maaliin selviää niin on hyvillä sijoilla aina. Seuraavaksi helmikuussa SM-pisteiden jahtiin Riihimäelle, Kauppinen sanoo. 

Kuva: Toni Ollikainen

Pisteet top 5

1. Mikko Heikkilä / Samu Vaaleri 130 pistettä MäntsMK (R5)
2. Emil Lindholm / Reeta Hämäläinen 129 pistettä NHD (R5)
3. Egon Kaur / Silver Simm 105 pistettä Viro (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 97 pistettä Alavuden UA (R5)
5. Aleksi Röyhkiö / Antti Haapala 58 pistettä PR-Racing (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2022

1) 14.-15.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 4.-5.2. Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
3) 4.-5.3. SM Ralli ABC Pitkälahti, Kuopio
4) 13.-14.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 17.-18.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki (FIA ERT)
6) 26.-27.8. SM Ralli, Mikkeli
7) 30.9.-1.10. SM O.K. Auto-Ralli, Kouvola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa