Facebook Twitter Email Pinterest

Toni Herranen, 18, avasi kautensa upeasti voitolla Tunturirallissa

16.01.2022 / Taneli Niinimäki / Toni Herranen Sports -tiedotus

Rallin SM-kausi käynnistyi viikonloppuna Rovaniemen Arctic Lapland Rallyssa. Oululainen rallilupaus Toni Herranen ajoi kartanlukijansa Sebastian Virtasen kanssa jännittävien vaiheiden jälkeen upeasti SM4-luokan voittoon.

Kauteen valmistautuminen oli kaksikolla onnistunut. Tämä myös näkyi rallin avauspäivänä perjantaina. Heti kolmelle ensimmäiselle erikoiskokeelle tärähti luokkapohjat.

- Tarkoitus oli jo heti ensimmäisellä pätkällä testata vauhtia. Kisaa olisi mukava ruveta rakentamaan pohja-ajalla, ja sehän onnistuikin. Päivä lähti todella hienosti käyntiin ja ajo luisti hyvin heti alusta. Kaikki toimi ja luotto autoon oli hyvä. Varmalla ajolla vedettiin koko perjantai läpi. Ei tarvinnut ottaa vielä mitään riskejä, Herranen kertasi avauspäivän tapahtumia.

Kilpailun päättävään toiseen ajopäivään Herranen starttasi peräti 44,7 sekunnin johtoasemasta, mutta Rovaniemen vaativissa olosuhteissa tunnetusti mitä vain voi tapahtua.

Lauantain ajopäivän käynnisti kilpailun pisin, lähes 45 kilometriä pitkä Ahmavaaran erikoiskoe.

- Ahmavaarassa koitettiin vähän säästellä rengasta ja siinä tuli väkisinkin tukkaan.

Nuorukaisen johtomarginaali kuihtui yhden erikoiskokeen aikana alle kolmeen sekuntiin, mutta seuraavaksi ajetulla Ounasvaaran yleisöerikoiskokeella ero toisena ajaneeseen Henri Hokkalaan jälleen kasvoi.

Kahden seuraavan erikoiskokeen aikana taistelu oli hurjaa, ja luokan kärkipaikkakin vaihtui. Rallin päättävälle Ristilammen erikoiskokeelle lähdettäessä Herranen oli kuitannut kärkipaikan jälleen itselleen. Ero toisella sijalla olleeseen Hokkalaan kasvoi toiseksi viimeisellä erikoiskokeella peräti 38 sekuntiin.

- Koitettiin EK8:lla ainoastaan minimoida tappio, kun lähdettiin vanhoilla renkailla, mutta seuraavalla saatiin hyvät pohjat uusilla pyörillä. Ristilammessa ei voitu kuitenkaan yhtään varmistella ja oli pakko mennä kaasu pohjassa, kun ei tietenkään tiedetty mitä takana tapahtuu, Herranen selvitti.

Herranen ajoi vaativan Ristilammen erikoiskokeen ilman ongelmia varmasti maaliin, kun perässä startannut Hokkala sekä kolmatta sijaa hallussa pitänyt Oskari Heikkinen rysäyttivät molemmat ulos ja keskeyttivät. Tämä viimeistään takasi Herraselle uran toisen SM-osakilpailuvoiton, ja ensimmäisen Rally4-luokan autolla.

- Oli tiukka ja haastava kisa, varsinkin rengastaktiikoiden suhteen, se oli nyt isossa roolissa. Tiesin kyllä ennen rallia, että me pystytään tämä voittamaan. Valmistauduttiin huolellisesti ja saatiin hyvät säädöt autoon. Olihan se todella hieno fiilis ajaa maalilavalle voittajana, erityisesti vielä täällä Tunturirallissa, Herranen iloitsi.

Kausi käynnistyi parhaimmalla mahdollisella tavalla. Luokkavoitto sekä avauskisassa jaettavat korotetut sarjapisteet antavat erinomaiset lähtökohdat vajaan kolmen viikon päästä ajettavaan Riihimäen SM-ralliin.

- Joo eihän paremmin kautta voi avata. Nyt nähtiin, että vauhti riittää voittoon myös talvella. Vauhti oli viime kaudella hyvä kesäkisoissa, mutta näköjään nyt myös talvella pystytään taistelemaan voitosta, Herranen toteaa lopuksi tyytyväisenä.

SM4-luokan pistetilanne 1/7 osakilpailun jälkeen

1. Toni Herranen 34p
2. Kristian Nieminen 25p
3. Benjamin Korhola 20p
4. Konsta Saarinen 16p
5. Jesse Kallio 13p

SM4-luokan lopputulokset, Arctic Lapland Rally

1. Toni Herranen 2:09:57,9
2. Kristian Nieminen +1:08,8
3. Benjamin Korhola +2:29,8
4. Konsta Saarinen +3:31,8
5. Jesse Kallio +5:09,9

Kuva: Taneli Niinimäki

Pisteet top 5

1. Mikko Heikkilä / Samu Vaaleri 130 pistettä MäntsMK (R5)
2. Emil Lindholm / Reeta Hämäläinen 129 pistettä NHD (R5)
3. Egon Kaur / Silver Simm 105 pistettä Viro (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 97 pistettä Alavuden UA (R5)
5. Aleksi Röyhkiö / Antti Haapala 58 pistettä PR-Racing (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2022

1) 14.-15.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 4.-5.2. Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
3) 4.-5.3. SM Ralli ABC Pitkälahti, Kuopio
4) 13.-14.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 17.-18.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki (FIA ERT)
6) 26.-27.8. SM Ralli, Mikkeli
7) 30.9.-1.10. SM O.K. Auto-Ralli, Kouvola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa