Facebook Twitter Email Pinterest

Junioreiden MM-rallikausi käyntiin Ruotsista - Pajari valmiina puolustamaan mestaruutta

23.02.2022 / Jani Seppälä / Sami Pajari Media

Hallitseva junioreiden maailmanmestari Sami Pajari kartturinaan Enni Mälkönen ovat valmiina tulevana perjantaina alkavaan Ruotsin MM-ralliin, joka avaa samalla uuden junioreiden MM-kauden. 
 
Suomalaiskaksikko tavoittelee tällä kaudella menestystä kahdessa sarjassa, kun tammikuussa Pajari avasi MM-kautensa WRC3 Open-luokan voitolla Monte Carlosta. Pisteistä näissä kahdessa sarjassa voi taistella samoissa osakilpailuissa, jos on ilmoittautunut molempiin sarjoihin. Molemmissa lasketaan kuljettajien loppupisteisiin neljä parasta sijoitusta viidestä osakilpailusta.

Viime vuonna Ruotsin MM-ralli peruuntui ja korvaava osakilpailu ajettiin Suomessa Rovaniemellä. Tänä vuonna Ruotsissa ajetaan ensi kertaa Uumajan ympäristössä Västerbottenin läänissä, kun aiemmin kilpailu sijaitsi maanteitse yli 700 kilometriä etelämpänä Värmlannin läänissä lähellä Norjan rajaa. 

Tänä vuonna kilpailu ei kärsi lumipulasta eivätkä koronarajoituksetkaan ole kilpailulle este. Pieni este ennen kilpailua kuitenkin tuli alueella runsaan lumen vuoksi liikkuvista poroista, jonka myötä yksi kahdesti ajettava erikoiskoe lauantain lenkiltä peruttiin kokonaan. Erikoiskokeiden kilometrimäärä putosi näin vajaasta 304:stä vajaaseen 265:een. Lukumäärällisesti ajettavia erikoiskokeita jäi kilpailuun 17 kappaletta. Menestyjät silläkin määrällä saadaan ratkottua, mutta JWRC-sarjassa erikoiskokeen pohja-ajan ajamalla saa yhden lisäpisteen, joten jos kauden lopussa pistemäärät ovat tasaiset, voi parikin pistettä olla ratkaisevia. 

- Aika nopealta vaikuttaa reitti, kuten monessa paikkaa on jo taidettu mainitakin. Mukana on kuitenkin syheröisempiäkin osuuksia. Niillä eroja varmaan saadaan tehtyä enemmän kuin niissä joissa käytännössä mennään kierrosrajoitinta vasten. Perjantaina on heti aluksi pitkiä pätkiä ja eniten kilometrejäkin, joten alusta asti olisi oltava hyvin hereillä, mutta ei oteta siitä paineita, koitetaan mennä rennon rempseästi, kertoo Pajari.

Aiempina vuosina on totuttu Ruotsin osakilpailun yhteydessä puhumaan paljonkin sääolosuhteista ja teiden jää-, lumi- tai soratilanteesta. Nuotituksen perusteella näyttäisi, että lunta ainakin penkoissa riittää. 

- Nuotitussäät ovat olleet oikein mukavat ja kilpailun ajallekin on hyvää keliä luvassa, yöpakkasia lupaavat kaikki ennusteet, mutta päiväennusteissa on hajontaa nollan asteen molemmin puolin. 

- Tiet vaikuttavat hyväkuntoisilta, eikä soraa ole juurikaan ollut näkyvissä kuten aiempina vuosina Ruotsissa monesti on ollut. Torstain shakedownilla se ehkä sitten vasta todellisuudessa nähdään että missä kunnossa tie on meidän numerolla, kuinka rajua keli on renkaille ja mikä on luokan muiden kuljettajien vauhti. 

- Hieno kisa on varmasti tulossa ja innolla sitä odotamme, tiivistää hyväntuulinen suomalaiskaksikko tulevan rallin antia.

Kilpailun shakedown ajetaan torstaina aamulla ja illalla on ohjelmassa kilpailun seremoniallinen startti. Perjantaina seremoniamestareina toimivat kuljettajat päästetään vihdoin tositoimiin klo 9:42 Suomen aikaa. 

Ohjelmassa on perjantaina kaikkiaan 7 erikoiskoetta, joille mittaa kertyy 125,67 kilometriä. Lauantai startataan klo 9:57 ja päivän aikana ajetaan 6 erikoiskoetta, joilla mittaa on yhteensä 82,30 kilometriä. 

Sunnuntaina matkaan lähdetään hyvissä ajoin, kun ensimmäinen erikoiskoe käynnistyy aamulla klo 8:00. Kaikkiaan sunnuntaina ajetaan 4 erikoiskoetta, yhteismitaltaan 56,84 kilometriä ja kilpailun päätöserikoiskoe starttaa klo 13:18.

Livetulokset: https://www.wrc.com/en/wrcplus/live-timing/

Sami Pajari verkossa: 

WWW: https://www.samipajari.com/ 
Facebook: https://www.facebook.com/samipajariofficial 
Instagram: https://www.instagram.com/samipajariofficial/ 
Twitter: https://twitter.com/samipajari 

Kuva: Hannu Rainamo

Pisteet top 5

1. Mikko Heikkilä / Samu Vaaleri 130 pistettä MäntsMK (R5)
2. Emil Lindholm / Reeta Hämäläinen 129 pistettä NHD (R5)
3. Egon Kaur / Silver Simm 105 pistettä Viro (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 97 pistettä Alavuden UA (R5)
5. Aleksi Röyhkiö / Antti Haapala 58 pistettä PR-Racing (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2022

1) 14.-15.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 4.-5.2. Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
3) 4.-5.3. SM Ralli ABC Pitkälahti, Kuopio
4) 13.-14.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 17.-18.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki (FIA ERT)
6) 26.-27.8. SM Ralli, Mikkeli
7) 30.9.-1.10. SM O.K. Auto-Ralli, Kouvola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa