Facebook Twitter Email Pinterest

SM-vauhtia Kuopiossa

26.02.2022 / SM Ralli ABC Pitkälahti viestintä / Arto Ylhävaara

Kuopion Urheiluautoilijat palaa maaliskuun 4.-5. päivä vajaan parin vuosikymmenen jälkeen jälleen rallin järjestäjien joukkoon. Tuolloin ajetaan Kuopiossa kaikkiaan seitsemän osakilpailua käsittään SM-rallisarjan kolmas ja samalla talvikauden viimeinen osakilpailu. Pääjärjestelyissä Kuopion UA:n kanssa touhuaa huomattavasti kokeneempi rallijärjestäjä Koillis-Savon UA, joka on järjestänyt tällä vuosituhannella ralleja joka vuosi.

- Pääjärjestäjien lisäksi rallissa on mukana mm. erikoiskokeiden järjestäjinä kaikki Itä-Suomen alueen seurat. Rallissa ja etenkin SM-tason tapahtumassa on kyse valtavasta työmäärästä. Vaikka tapahtuma on vasta tulossa, se on vaatinut jo nyt muutamalta taustahenkilöltä jo vuoden työn. Tapahtumaviikonloppuna kisakeskuksessa ja erikoiskokeiden varrella touhuaa lähes tuhat talkoolaista. Kyse on siis kaiken kaikkiaan valtavan isosta talkooponnistuksesta itäsuomalaisilla autourheiluseuroilla, kertoo rallin tiedotuspäällikkö Jari Tuhkanen tapahtuman taustaa.

SM Ralli ABC Pitkälahti on melkoinen urakka paitsi järjestäjille, myös kilpaiijoille. Reitin kokonaispituus on noin 400 kilometriä, jonka varrella olevien yhdeksän erikoiskokeen yhteispituus on 110 kilometriä. Kilpailijat kiertävät reittiä jo torstaina ja perjantaina tekemässä nuotteja itse kilpailua varten.

Kilpailukeskus keskitetään Hiltulanlahteen Heinjoen moottoriurheilukeskukseen. Täällä ajetaan myös kaksi ns. yleisöerikoiskoetta. Vajaan kolmen kilometrin mittaiselle reitille starttaa kilpailija numero yksi perjantaina kello 18.03 ja lauantaina kello 14.40.

Perjantain yleisöerikoiskokeen jälkeen ajetaan myös ensimmäinen ns. metsäerikoiskoe. Tämä Palosen erikoiskoe sijaitsee Kuopiosta luoteeseen Lamperilan suuntaan. Ek:n lähtöön on Pitkälahdesta noin 17 kilometriä. Ensimmäinen kilpailija starttaa tälle vajaan 15 kilometrin kokeelle kello 18.50.

Erikoiskoe kahden jälkeen kilpailijat tulevat ensin Heinjoelle huoltoon ja vievät tämän jälkeen kalustonsa yötauolle toriparkkiin.

Lauantaina ensimmäinen starttaa toriparkista kello 8.30 päivän ensimmäiselle kokeelle Kallaveden ja Vaajasalon itäpuolelle Niittylahteen.. Tästä käynnistyy rallin pisin, 35 kilometrin mittainen erikoiskoe Riistakoski. Reitti kulkee Savulahteen josta kääntyy Vehmersalmen suuntaan ja tästä edelleen vasemmalle Riistakoskea kohti. Viitajoen kohdalla reitti käänty vielä tiukasti vasempaan, josta Hiidenlahdessa oikealle kohti parin kilometrin päässä olevan Tuusjärven tuntumaan. Ensimmäinen kilpailija starttaa reitille kello 9.10.

Pitkän erikoiskokeen jälkeen kilpailijat pistäytyvät huollossa jonka jälkeen siirtyvät Joensuuntien yli. Kello 10.35 käynnistyvän Hoikan 13 kilometrin mittainen ek kiertää takaisin kohti Joensuun tietä Hoikkaan.

Hoikasta ajellaan kohti Karviota. 22 kilometrin jälkeen käännytään oikealle Mustinlahteen, josta startataan reilun seitsemän kilometrin mittaiselle Ruskilan ek:lle. Ensimmäisen lähtöaika on kello 11.20.

Ruskilan maalista siirrytään Vehmersalmelle tankkaamaan ja seltä edelleen kohti Kuopiota Puutossalmen lossille. Lossilta ajetaan neljä kilometriä ja käännytään vasemmalle Pellesmäen suuntaan. Tästä onkin vain reilut neljä kilometriä seuraavalle eli Pihlaisen ek:lle. Tämä kello 13.00 käynnistyvä 7,2 kilometrin ek mm. kiertää Pihlaisen järven.

Pihlaista seuraa huoltotauko ja kello 14.40 käynnistyvä yleisöerikoiskoe mottoriurheilukeskuksessa.

Yleisöek:n jälkeen lähdetään perjantai-illan tavoin Lamperilan suuntaan ja ajetaan toistaiseen Palosen ek. Ensimmäisen lähtöaika on kello 15.30.

Rallin viimeiselle ek:lle on Paloselta siirtymää vajaat 20 km. Talluskylän ek 9 käynnistyy kello 16.20. 12,5 kilometrin kiirusajo kaartaa takaisin Lamperilan tielle.

Tiedotuspäällikkö Tuhkanen korostaa, että rallin ajat elävät koko ajan. Mutta ensimmäisiä voi odotella maaliin Kuopion torille kohta kello 17 jälkeen.

Tuhkanen muistuttaa, että kaikilla erikoiskokeilla on lipunmyynti. Hinta on ainoastaan 10 euroa erikoiskoetta kohden. Torstaina, perjantaina ja lauantaina ABC Pitkälahdessa myytävät rallipaketit maksavat 25 euroa. Paketti sisältää mm. reittikartan, lähtöluettelon sekä pääsyn kaikille erikoiskokeille. Tuhkanen kertoo, että parhaista katselupaikoista tulee vinkit rallin nettisivulle ja facebookiin.

Ralliin ilmoittautuneiden noin sadan kilpailijan lista kertoo, että Kuopion SM-ralli kiinnostaa myös maamme kovimpia ja jopa MM-osakilpailuiden reiteillä kilpailleita ajajia. Kahden osakilpailun jälkeen "pääsarjaa" johtaa Mikko Heikkilä, mutta ainoastaan pisteen hänen perässään on Emil Lindholm. Virolainen Egon Kaur antaa tiukan vastuksen Suomen kansallisille ykköskuskeille, sillä Teemu Asunmaa, Juha Salo ja Aleksi Röyhkiökin tulevat jo muutaman pisteen päässä. 

Kuva: Taneli Niinimäki / AKK

Pisteet top 5

1. Mikko Heikkilä / Samu Vaaleri 130 pistettä MäntsMK (R5)
2. Emil Lindholm / Reeta Hämäläinen 129 pistettä NHD (R5)
3. Egon Kaur / Silver Simm 105 pistettä Viro (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 97 pistettä Alavuden UA (R5)
5. Aleksi Röyhkiö / Antti Haapala 58 pistettä PR-Racing (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2022

1) 14.-15.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 4.-5.2. Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
3) 4.-5.3. SM Ralli ABC Pitkälahti, Kuopio
4) 13.-14.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 17.-18.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki (FIA ERT)
6) 26.-27.8. SM Ralli, Mikkeli
7) 30.9.-1.10. SM O.K. Auto-Ralli, Kouvola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa