Facebook Twitter Email Pinterest

Lauri Joona ennakoi kuumaa ja vaativaa kisaa Portugalissa – ”Haastava kilpailu niin autolle kuin miehistöllekin”

19.05.2022 / Anu Haapalainen

Rallin junioreiden MM-sarjassa siirrytään Ruotsin lumien ja Kroatian asfaltin jälkeen Portugalin vaativille sorateille. MM-sarjan johdossa oleva Lauri Joona ennustaa hikistä ja haastavaa kisaa.

Lauri Joonalla riittää rallikiireitä. Lauantaina hän ajoi luokkavoittoon Turun SM-rallissa ja sunnuntaiaamuna hän lensi jo kohti Portugalia ja kauden kolmatta junioreiden MM-osakilpailua. Alkuviikon ohjelma oli tuttu: tutustuttiin reittiin ja tehtiin nuotit torstai-iltana alkavaan kilpailuun.

Portugalin MM-rallin ohjelmassa on 21 erikoiskoetta, yhteispituudeltaan hieman alle 340 km. Torstaina ajetaan testierikoiskoe ja illalla kisan avauksena tämän vuoden ainoa uusi erikoiskoe. Perjantaina ohjelmassa on kahdeksan ja lauantaina seitsemän erikoiskoetta. Sunnuntaille jää vielä ajettavaksi viisi erikoiskoetta, mukana myös legendaarinen Fafe.

- Odotan kyllä haastavaa kilpailua niin autolle kuin miehistöllekin. Kun on luvattu 30 astetta lämmintä ja täyttä auringonpaistetta, niin auton sisälämpötila tulee olemaan varmaan lähempänä kuuttakymmentä, ennakoi Joona tulevaa viikonloppua.

Nyt alkava Portugalin MM-ralli on Lauri Joonalle uran toinen. Viime vuonna tapahtumia riitti kerrakseen, kun kisa sisälsi sekä neljä pohja-aikaa että kaksi tekniikkamurheiden aiheuttamaa keskeytystä. Vaikka kyseessä on soraralli, eroaa sen haastavat tiet kotimaisista vastaavista suuresti.

- Portugalissa on hienot tiet ja ne on mukavan luonnikkaita, mutta pätkät oli aika rajussa kunnossa. Siellä oli aika paljon sellaista kivenmurikkaa ja kallionreunamaa, mikä tulee yhtäkkiä vastaan ja kaikkea ei millään voi laittaa nuottiin. Siinä voi äkkiä rikkoa auton tai renkaan, joten tarkkana saa olla. Tuuriakin tarvitaan, että pystyy ajamaan kilpailun ilman yhtään rengasrikkoa, kertoo Joona tulevasta haasteesta.

Rallin junioreiden MM-sarja (JWRC) käynnistyi helmikuussa Ruotsin lumilta, missä Joona ajoi kartturinsa Mikael Korhosen kanssa toiseksi. Kroatian asfalttikisasta tulikin sitten uran ensimmäinen MM-osakilpailuvoitto. Näiden tulosten myötä Joona pitää hallussaan junioreiden MM-sarjan piikkipaikkaa tasapistein brittikuljettaja Jon Armstrongin kanssa.

Portugalissa ajetaan soralla, mikä on sastamalalaiselle tutumpi alusta. Helpolla MM-pisteitä ei kuitenkaan heru, siitä pitävät huolen vaativa reitti ja kovat kilpakumppanit.

- Maaliin pääsy ja nimi mahdollisimman korkealla tuloslistalla on realistinen tavoite. Ja pohja-aikapisteitä pitäisi saada jonkun verran, ne on tärkeitä mestaruustaistossa. Pitää sitten katsoa, miten kilpailu lähtee etenemään. Niin kuin viime vuonna huomattiin, tilanteet voi muuttua äkkiä.

Rallin junioreiden MM-sarjan (JWRC) kalenterissa on kaudella 2022 viisi osakilpailua. Kausi alkoi Ruotsista helmikuussa ja päättyy syyskuussa Kreikkaan. Portugalin MM-ralli on junioreiden MM-sarjan kolmas osakilpailu.

Kilpailun aikataulu ja tulosseuranta: https://www.wrc.com/en/wrcplus/live-timing/ 

Kuva: Jani Salonen

Pisteet top 5

1. Mikko Heikkilä / Samu Vaaleri 130 pistettä MäntsMK (R5)
2. Emil Lindholm / Reeta Hämäläinen 129 pistettä NHD (R5)
3. Egon Kaur / Silver Simm 105 pistettä Viro (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 97 pistettä Alavuden UA (R5)
5. Aleksi Röyhkiö / Antti Haapala 58 pistettä PR-Racing (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2022

1) 14.-15.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 4.-5.2. Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
3) 4.-5.3. SM Ralli ABC Pitkälahti, Kuopio
4) 13.-14.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 17.-18.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki (FIA ERT)
6) 26.-27.8. SM Ralli, Mikkeli
7) 30.9.-1.10. SM O.K. Auto-Ralli, Kouvola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa