Facebook Twitter Email Pinterest

Toni Herrasella loistava debyytti rallin EM-sarjassa

14.06.2022 / Taneli Niinimäki / Toni Herranen Sports -tiedotus

18-vuotias Toni Herranen teki viikonloppuna ensiesiintymisensä rallin EM-sarjassa. Puolassa ajettu osakilpailu sujui Herraselta ja kartanlukija Mikko Lukalta erinomaisesti. Kaksikko nappasi ERC Junioreiden toiseksi korkeimman EM-pistepotin, eikä voittokaan ollut kaukana.

Ralli käynnistyi Herrasen osalta hieman tunnustellen. Uudenlaiset olosuhteet tuottivat haasteita ensimmäisillä erikoiskokeilla, mutta vauhti löytyi hyvinkin nopeasti.

- Vähän oli sellaista rytmin hakemista alussa, kun on erilaiset tiet ja pito. Pito ehkä jopa hieman yllätti miten paljon sitä lopulta oli. Kolmas pätkä lähti sitten jo hyvin, molemmilla ajokerroilla saatiin sinne reilut pohjat, Herranen kertasi avauspäivän tapahtumia.

Herranen naulasi lauantain erikoiskokeille rytmin löydyttyä lopulta peräti neljä pohja-aikaa, eikä eroa kärkeen ollut päivän päätteeksi kuin vaivaiset kaksi sekuntia.

- Avauspäiväksi uusissa olosuhteissa se oli tosi hyvä, ilman mitään isompia virheitä.

Pieniä sydämentykytyksiä aiheutti kuitenkin vielä päivän viimeistä edellisellä erikoiskokeella katkennut taka-akseli. Tästäkin huolimatta nuorukainen kirjautti vielä näille kahdelle viimeiselle ek:lle luokan nopeimmat ajat

- Meni tosiaan taka-akseli poikki toiseksi viimeisellä pätkällä, oli tiet jo siinä vaiheessa aika rajussa kunnossa. Kyllähän se vähän yllätti, kun saatiin siltikin ajettua vielä viimeiselle ek:lle pohjat, nuorukainen naurahtaa.

Myös huoltomiehille satoi päivän päätteeksi runsaasti kiitosta. Auto oli yötauolle siirryttäessä jälleen iskussa.

- Onneksi päästiin huoltoon asti. Suuret kiitokset mekaanikoille hienosta duunista, auto oli muutenkin koko viikonlopun ajan tikissä.

Sunnuntaina oli edessä huima taistelu rallin voitosta Herrasen ja ranskalaiskuski Laurent Pellierin välillä. Herranen täräytti aamupäivän lenkillä kaksi pohja-aikaa, ja tämä nosti suomalaisen ensimmäistä kertaa kilpailun kärkipaikalle.

- Ero saatiin heti päivän alussa kiinni ja päästiin siinä ohikin. Vikalle pätkälle lähdettiin sitten melkolailla tasatilanteesta, ja päätin, että siellä painetaan kaasu pohjaan.

Rallin viimeiselle erikoiskokeelle startatessa eroa oli kärkikaksikon välillä ainoastaan vaivaiset 0,4 sekuntia.

- Liika yritys ehkä vähän kostautui. Tulin muutamaan paikkaan vähän liian kovaa ja linja meni leveäksi, ei ollut puhdas veto. Kovaa kyllä tultiin, mutta parin virheen takia sekunnit kääntyi meitä vastaan, Herranen harmitteli.

Herranen taipui sekuntitaistelussa lopulta toiseksi, mutta EM-debyytissä heti palkintokorokkeelle nouseminen ennestään tuntemattomilla teillä on suomalaisnuorukaiselta hatunnoston arvoinen suoritus.

- Vähän jäi tietenkin harmittamaan, että ei tullut ykkössijaa, mutta tulos on todella hyvä ensimmäiseksi EM-ralliksi.

- Sunnuntaina tiet oli sen verran rajussa kunnossa, että en ole vielä koskaan ajanut niin haastavissa olosuhteissa. Pari kertaa auto meinasi jopa kaatua syvien spoorien takia mutkissa.

EM-ralleissa tällä kaudella Herrasella lukee nuotteja kokenut Mikko Lukka. Puolan ralli on kaksikolle ensimmäinen yhteinen kilpailu. 

- Kyllä huomasi että Mikko on kiertänyt paljon kisoja. Tässäkin kyseisessä rallissa jo neljättä kertaa, ja siitä oli kyllä hyötyä. Hyviä vinkkejä sateli, pikkujuttuja, mutta sellaisia mitä itse ei voi ensikertalaisena tietää. Hienosti meillä lähti homma toimimaan heti alusta asti, vaikka olikin ensimmäinen kisa yhdessä, Herranen totesi tyytyväisenä.

SM-sarja jatkuu tulevana viikonloppuna Seinäjoella

Puolasta Herrasen matka jatkuu Pohjanmaalle, kun Ralli SM -kauden viides osakilpailun ajetaan heti tulevana viikonloppuna Seinäjoen ympäristössä. Jääliläinen starttaa voittojahtiin SM4-luokan toiselta sijalta.

- Rutiini on nyt hyvä ajamiseen, kun edellisen SM-rallin jälkeen on ajettu kaksi kisaa ulkomailla. Itseluottamus on hyvä Pohjanmaalle, siitä kisasta oon aina tykännyt.

Edessä on paluu kotimaan hyväkuntoisille ja leveille sorateille. Kahdessa edellisessä rallissa tien luonne on ollut päinvastainen.

- Vauhti pysyy varmasti yhtä kovana, mutta latu vain levenee, ja toki nyt saa ajaa taas hyväkuntoisella tiellä. Luottavaisin mielin kohti tulevaa viikonloppua, Herranen toteaa.

SM Pohjanmaa Rallissa ajetaan perjantai-iltana kaksi, ja lauantaina yhteensä kuusi erikoiskoetta.

ERC4 Junior -luokan lopputulokset, Puolan EM-ralli

1. Laurent Pellier FRA 1:47:56,9
2. Toni Herranen +10,1
3. Óscar Palomo Ortíz ESP +1:16,3
4. Justas Simaška LTU +2:45,1
5. Victor Hansen SWE +3:38,8

SM4-luokan pistetilanne 4/7 osakilpailun jälkeen

1. Henri Hokkala 75p
2. Toni Herranen 70p
3. Kristian Nieminen 53p
4. Benjamin Korhola 47p
5. Jesse Kallio 40p

Kuva: Toni Herranen Sports

Pisteet top 5

1. Mikko Heikkilä / Samu Vaaleri 130 pistettä MäntsMK (R5)
2. Emil Lindholm / Reeta Hämäläinen 129 pistettä NHD (R5)
3. Egon Kaur / Silver Simm 105 pistettä Viro (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 97 pistettä Alavuden UA (R5)
5. Aleksi Röyhkiö / Antti Haapala 58 pistettä PR-Racing (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2022

1) 14.-15.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 4.-5.2. Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
3) 4.-5.3. SM Ralli ABC Pitkälahti, Kuopio
4) 13.-14.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 17.-18.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki (FIA ERT)
6) 26.-27.8. SM Ralli, Mikkeli
7) 30.9.-1.10. SM O.K. Auto-Ralli, Kouvola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa