Facebook Twitter Email Pinterest

Jooa Iivarille uran ensimmäinen podium Ralli SM:ssä

20.06.2022 / Jani Seppälä / Jooa Iivarin tiedotus

Toukokuussa 17 vuotta täyttänyt Korpilahden UA:n Jooa Iivari nosti itsensä ja kartanlukija Teemu Sillanpään (EPUA) SM4-luokan kolmanneksi perjantain ja lauantain aikana ajetussa SM Pohjanmaa Rallissa Seinäjoella. Kaksikon Ford Fiesta Rally4 suoriutui erinomaisesti haastavissa olosuhteissa kuljettajaparin käskyttämänä. Etelä-Pohjanmaan UA:ta edustava kartanlukija Sillanpää pääsi näin kotiyleisön edessä suihkuttamaan kuohujuomaa menestyksen kunniaksi.
 
Tapahtumarikkaan kilpailun aikana putosi kilpailijoita luokasta keskeyttäneiden listalle useita. Perjantain kiusana kuljettajille oli matalalla paistanut ilta-aurinko sekä pölyävä tie. Lauantaina oli tarjolla reipasta sadetta ja sen myötä hyvin liukkaat tiet, ulosajoja sekä teknisiä vikoja osui kanssakilpailijoiden kohtaloksi. Loppuaikaan perustuvassa lajissa kuitenkin palkinnot jaetaan vasta maalissa, joten viimeinenkin aikatarkastusasema on saavutettava. Kahdeksan erikoiskoetta vajaan 129 kilometrin mitallaan eivät varmasti päästäneet ketään helpolla.
 
Viimeiselle erikoiskokeelle lähdettäessä Iivarin autokunta oli toisena 0,1 sekuntia Kristian Niemisen (Toivakka AUK) autokuntaa edellä, Henri Hokkala (AL/AKU-Jkl) taasen ajeli keulassa yli puolentoista minuutin turvin. Kymmenystaistelu ei kuitenkaan aiheuttanut suurempaa sarvien kasvua päähän Iivarin autokunnassa.
 
-Kun olen tietoinen johdossa olleen Henri Hokkalan ja selustassa jahdanneen Niemisen kyydistä niin ajeltiin vaan viimeinenkin pätkä varmasti maaliin, ei nähty mielekkääksi riskeerata uran ensimmäistä podiumia hulluttelemalla äärimmäisen liukkaissa olosuhteissa. Perjantaina pöly toi vaikeudet, mutta sehän oli kaikille sama. Lauantaina taas kahlattiin siinä liejussa, mikä koituikin monen kohtaloksi, kertoo Jooa.
 
Jos oli kilpailijoilla vaikeuksia kisan aikana niin taisi Jooa Iivarilla viikonlopun suurimmat haasteet ajoittua palkintojenjakoon, kuohujuomapullo kun ei meinannut millään suostua aukeamaan.
 
- Siinä oli hieman haastetta, selvästikin pitäisi useammin ajaa podiumille että pysyy taito hallussa. Meni vielä maalihaastatteluissakin ujous-moodi päälle näinkin puheliaalla kaverilla, naureskelee Jooa kilpailun juhlavimpia hetkiä.
 
Viime vuonna Seinäjoen kisassa Jooalla ei onni ei ollut myötä, kun Nuorten SM:ssä ensimmäisen erikoiskokeen pohja-ajan jälkeen auto hukkasi virrat ja edessä oli keskeytys. Tänä vuonna kilpailu kohteli suopeammin.
 
-Hyvä fiilis kyllä jäi kisasta, ensimmäinen podium tässä luokassa. Hyvin järjestetty kilpailu ja hyvät tiet, kyllä nyt ollaan sujut Pohjanmaan kanssa, pohtii Jooa Iivari.
 
Kilpailun jälkeen kuului suuria puheita kolmoisvoitosta Keski-Suomeen, jotka Jooa oikoo seuraavasti.
 
- Eikös ne Toyotan japanilaiset kuljettajaoppilaatkin asu Keski-Suomessa, joten voidaan aivan hyvin puhua vitoisvoitosta, harmillisesti heistä yksi autokunta joutui keskeyttämään.
 
Pistetilanteessa Jooa Iivari nousi nyt SM4-luokan seitsemänneksi ja sarjapisteitä tavoitellaan seuraavaksi Mikkelin SM-rallissa elokuun lopussa.
 
Kuva: Jesse Eteläniemi

Pisteet top 5

1. Mikko Heikkilä / Samu Vaaleri 130 pistettä MäntsMK (R5)
2. Emil Lindholm / Reeta Hämäläinen 129 pistettä NHD (R5)
3. Egon Kaur / Silver Simm 105 pistettä Viro (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 97 pistettä Alavuden UA (R5)
5. Aleksi Röyhkiö / Antti Haapala 58 pistettä PR-Racing (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2022

1) 14.-15.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 4.-5.2. Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
3) 4.-5.3. SM Ralli ABC Pitkälahti, Kuopio
4) 13.-14.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 17.-18.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki (FIA ERT)
6) 26.-27.8. SM Ralli, Mikkeli
7) 30.9.-1.10. SM O.K. Auto-Ralli, Kouvola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa