Facebook Twitter Email Pinterest

Tekninen vika pilasi Toni Herrasen hyvin alkaneen kilpailun Ruotsin MM-rallissa

15.02.2023 / Toni Herranen Sports -tiedotus / Taneli Niinimäki

Suomalainen rallilupaus Toni Herranen käynnisti rallin MM-kautensa viikonloppuna Ruotsin lumella. MM-avaukseen lähdettiin WRC3-luokassa isoin odotuksin, mutta tekninen vika pilasi nuorukaisen rallin jo heti perjantaina.

Herrasen kisa alkoi vielä tunnustellen torstain yleisöerikoiskokeella ja perjantain ensimmäisillä pätkillä, mutta rytmi löytyi nopeasti. EK4:lle irtosi jo luokan kolmanneksi nopein aika ja se nosti suomalaisen luokassa kolmen joukkoon.

- Siinä perjantaina aamulla ei ihan ollu rytmiä vielä, ajaminen oli vähän arpomista ja roiskimista. Siinä tuli pikkusen liikaa penkkaosumia ja tappiota, mutta sen jälkeen siistin ajamista, Herranen kertoo.

Päivähuollon jälkeen matka katkesi kuitenkin harmillisesti kesken. EK6:n lähdössä autosta hajosi moottorinohjausyksikkö ja edessä oli keskeytys.

- Harmillinen juttu, tämä kun oli Suomen lisäksi ennakkoon vahvin MM-ralli itselle. 

Lauantaille auto saatiin kuitenkin taas iskuun ja ajatukset nollattua. Edessä oli vielä tärkeitä ek-kilometrejä uudella autolla ajettavana.

- Ajateltiin vain, että lähdetään kehittämään ajamista ja tutustumaan autoon. Saatiin kerättyä hyvin kilsoja ja kokemusta Ruotsin kisasta tulevia vuosia ajatellen.

- Mutta totta kai se keskeytys vielä enemmän harmitti lauantaina, kun silloin rupesi tulemaan kärkiaikoja, Herranen manasi.

Lauantaina nuorukainen lähti toden totta sisuuntuneena takomaan kärkiaikoja. Seitsemälle erikoiskokeelle Herranen kirjasi kaksi pohja-aikaa ja kuusi kellotusta kolmen sakkiin.

Vielä sunnuntaina Herranen ja kartanlukija Mikko Lukka naulasivat erikoiskokeet ongelmitta läpi, mutta MM-pisteitä ei keskeytyksestä johtuen kertynyt tilille kuin neljä kappaletta. Kokemusta sen sijaan kertyi sitäkin enemmän tulevaisuutta ajatellen ja se lämmitti pettyneen suomalaiskuskin mieltä vähäsen kisan maalissa.

- Tietenkin harmittaa, kun heti kauden alkuun tuli "nollakisa" itsestä riippumattomista syistä. Hieno ralli kuitenkin ja taas uusi kokemus. Nyt on helpompi startata vuoden päästä, Herranen toteaa.

Herrasen suunnitelmissa on jatkaa MM-kautta toukokuussa Portugalissa. Sitä ennen rallikalenterissa on maaliskuun alussa tuoreissa kotimaisemissa ajettava Jyväskylän SM-ralli.

- Mukava kun saa kerrankin kotoa kulkea, Herranen naurahtaa ja jatkaa.

- Varmasti on hieno reitti luvassa, ei täällä päin oikein huonoja teitä olekaan. Toivotaan nyt vain että vehkeet pelaa, ja että saadaan ehjä kisa, kun kauden kaksi ensimmäistä on jo mennyt tekniikkamurheiden takia penkin alle. Nyt on hyvät kilometrin alla, joten luottavaisin mielin lähdetään.

Herranen on mukana myös ensi viikonloppuna ajettavassa Rallisprint SM -sarjan avauskilpailussa, joka ajetaan jääliläislähtöisen Herrasen entisissä kotimaisemissa. Oulun SM-sprintissä Herranen kilpailee rallin MM-sarjastakin tutulla Ford Fiesta Rally3 -autolla.

WRC3-luokan pistetilanne 1/5 osakilpailun jälkeen

1. Roope Korhonen 25p
2. William Creighton 18p
3. Laurent Pellier 15p
-
8. Toni Herranen 4p

WRC3-luokan lopputulokset, Rally Sweden 2023

1. Roope Korhonen 2:44:25,9
2. William Creighton +39,6
3. Laurent Pellier +40,2
-
8. Toni Herranen +30:36,1

Kuva: Taneli Niinimäki

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 45 pistettä LMM (Rally2)
2. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 34 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 26 pistettä KoMoKe (R5)
5. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 25 pistettä AlavUA (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa