Facebook Twitter Email Pinterest

Suvi Jyrkiäinen ja Suvi Nisula seikkailivat kahdeksanneksi Rally Jameel -kilpailussa Saudi-Arabian aavikolla

13.03.2023 / Toni Lönnroos / Suvi Jyrkiäinen Racing -viestintä

Rally Jameel on naisille tarkoitettu autourheilutapahtuma, jossa matkataan nelivetoisilla autoilla Al Ulasta Hail Cityn kautta Al Qassimiin, matkan pituus on tuhatviisisataa kilometriä ja se ajetaan neljän päivän aikana. Kilpailu ei ole ralli -nimestä huolimatta nopeuskilpailu, vaan perustuu taitoon navigoida. Hämeenlinnalainen Suvi Jyrkiäinen osallistui kilpailuun kartanlukija Suvi Nisulan kanssa, kesäinen kaksikko ajoi kilpailussa kahdeksanneksi.

Saapumispäivänä yli neljäkymmentä kuljettajaparia leiriytyi Al Ulan aavikolle. Toisena päivänä oli kuljettajien palaveri ja yhteinen illallinen, matkaan lähdettiin kolmantena päivänä. Fast Finns -niminen tiimi starttasi matkaan massiivisen maamerkin, elefanttikiven (Elephant Rock) kupeesta, ajokkina suomalaisilla oli jykevä Toyota Fortuner maastoauto. 

- Saavuttiin Al Ulaan maanantaina, majoitus meillä oli 26North Glampingissä. Upeissa maisemissa ja laadukkaassa majoituksessa uni maistui, vaikka yöllä lämpötila laski jonnekin kymmenen asteen tienoille, Jyrkiäinen kertoo.

Ensimmäisenä helteisenä kilpailupäivänä ajettiin erikoiskokeita reilu sata kilometriä, reitti kierteli pääosin aavikolla. Jyrkiäinen ja Nisula selviytyivät matkasta vähin virhepistein, illan tullen kaksikko oli yleiskilpailussa viidentenä ja oman luokan kolmantena.

- Päästiin aika nopeasti kärryille minkälaista hommaa tämä on. Tarkoituksena on löytää kaikki järjestäjän ennalta merkkaamat ”waypointit” eli välietapit ja pitää määrätyillä alueilla keskinopeus mahdollisimman lähellä annettua. Nisulan Suvilta sujui Stella -navigointilaitteen käyttö saman tien hyvin, vaikka se oli molemmille uusi tuttavuus, ja löydettiin kaikki merkit reitiltä, Jyrkiäinen kertaa ensimmäisen kilpailupäivän.

Toisena päivänä kilpailu sujui samaan tahtiin, seikkailuun mahtui myös naapurimaan kilpailijoiden auttaminen. Kolmas päivä toi uutta oppia, kärjessä olevilla tiimeillä oli erilainen taktiikka kuin Jyrkiäisellä ja Nisulalla. Sijoitus oli tässä vaiheessa seitsemäs.

- Toinenkin päivä meni hyvin, välillä pysähdyttiin auttamaan ruotsalaisparia renkaanvaihdossa, ja nähtiin myös dromedaareja jotka seisoivat tien poskessa, se oli mieleenpainuva kokemus. Kolmas päivä oli ihan hyvä, opittiin taas uutta jos jatkossakin osallistutaan tällaiseen ralliin. Kärkitiimit laskevat ”average speed zoneja” etukäteen, tietääkseen miten pitkä aika tulee käyttää haluttuun matkaan, jotta vaadittu keskinopeus toteutuu.

Neljäntenä kilpailupäivänä ajettiin viimeinen etappi, Hail Citystä reitti vei Al Qassimiin, ajettavana oli vielä satakolmekymmentä erikoiskoekilometriä. Jyrkiäinen ja Nisula lähtivät aamulla reitille seitsemänneltä sijalta, mutta riskinotto päivän aikana aiheutti putoamisen kahdeksanneksi, mikä on neljänkymmenen osallistujan kilpailussa upea suoritus ensikertalaisilta.

- Oli muutama kinkkinen paikka joissa mietittiin, että mihin suuntaan pitää lähteä, mutta löydettiin oikea reitti. Keskinopeuksien kanssa lähdettiin ottamaan riskiä, se ei kannattanut ja pudottiin yhden sijan. Nyt vielä palkintojenjako ja juhlaillallinen, sunnuntaina sitten lennetään takaisin kotiin. Paljon hiekkaa, upeita dyynejä, helteisiä päiviä ja uskomaton seikkailu aavikoilla, tänne haluamme vielä uudestaan, Jyrkiäinen hehkuttaa.

Tulokset:

1) Ewelina Chlebowska, Puola
Hanna Riehle, Saksa
2) Camelia Liparotti, Italia
Rosa Romero, Espanja
3) Annie Seel, Ruotsi
Catalina Floberg, Ruotsi
4) Aurelie Fouillot, Ranska
Eleanor Coker, Yhdysvallat

8) Suvi Jyrkiäinen
Suvi Nisula

Rally Jameel
Suvi Jyrkiäinen Racing Facebook

Kuva: Suvi Jyrkiäinen Racing

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 88 pistettä LMM (Rally2)
2. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 75 pistettä AlavUA (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 74 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 65 pistettä KoMoKe (R5)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa