Facebook Twitter Email Pinterest

Lauri Joonalla hikinen oppimatka Italiaan

31.07.2023 / Anu Haapalainen

Lauri Joonan asfalttidebyytti Rally2-autolla oli opettavainen, hikinen ja ikimuistoinen. Italiassa ajetun EM-rallin lopputuloksissa Joona sijoittui ERC1-luokassa sijalle 13, mutta sijoitusta tärkeämpää oli kisasta ammennettu oppi ja kilometrit.

Tälle kaudelle Rally2-auton rattiin siirtynyt Lauri Joona teki uuden aluevaltauksen viikonloppuna Italiassa. Joona osallistui kartturi Janni Hussin kanssa Škoda Fabia Rally2 Evolla ensimmäiseen asfalttiralliinsa, ERC Rally di Roma Capitaleen. Toki Joonalla on aiempaa kokemusta asfalttiralleista, ajoihan hän mm. viime vuonna Kroatiassa junioreiden MM-osakilpailuvoittoon, mutta Rally2-autolla kosketus kestopäällysteeseen oli ensimmäinen.

Kisan avaus ei olisi voinut olla eepisempi, kun ennen ensimmäistä erikoiskoetta rallikaravaani ajoi poliisisaattueessa Rooman kaduilla, ja avauserikoiskoe ajettiin upeissa Colosseumin maisemissa. Seuraavat päivät ajettiin sitten perinteisemmissä rallimaisemissa Italian maaseudulla.

Rally di Roma Capitalessa ajettiin yhteensä 13 erikoiskoetta. Heti alussa Joona huomasi, kuinka erilaista ajo on asfaltilla.

- Onhan se erilaista puuhaa ajaa asfaltilla kuin soralla. Pitää olla kova luotto omaan tekemiseen, ja sitä ei tämän auton asfalttikokemuksella ihan vielä ole. Lyhyemmät pätkät tuli ihan hienosti, pitkät oli haastavampia.

Aivan ilman tapahtumia kisa ei sujunut. Lauantain ja sunnuntain pitkillä erikoiskokeilla Joona taiteili ylimääräiset kuviot spinnauksilla. Koko kisan toiseksi viimeisellä ek:lla tapahtui sitten enemmän, kun auto toisensa jälkeen koki kovia. Eikä siltä säästyneet suomalaisetkaan.

- Toiseksi viimeisellä, lähes 30 kilometriä pitkällä erikoiskokeella tapahtui rengasrikko ja jouduttiin vaihtamaan uusi pyörä alle pätkällä. Toisaalta, tällä reissulla renkaanvaihtokin on tärkeä homma jatkon ja opin kannalta.

Haasteita kisaan toivat lisäksi olosuhteet, kun kisapäivien aikana ulkolämpötila oli yli 30 astetta ja autossa sisällä vieläkin enemmän. Suomalaisella sisulla, hyvällä yhteishengellä ja positiivisella asenteella kaksikko selvisi siitäkin.

ERC Rally di Roma Capitalen lopputuloksissa italialaiskuljettajat valloittivat kärkisijat. Joona ja Hussi sijoittuivat lopulta ERC1-luokassa sijalle 13. Enemmän kuin sijoitusta, Joona painottaa kisasta saatua kokemusta ja oppia.

- Tämä oli todellinen oppireissu, joten ei niinkään mietitty sijoitusta vaan otettiin kaikki oppi taskuun tulevaa varten. Kisasta jäi hyvät fiilikset, vaikka kaikenlaista matkan varrelle mahtui. Positiivinen ralli kaikin puolin. Nyt on peli avattu, kun ensimmäistä kertaa on tällä autolla ajettu asfaltilla, tästä on hyvä jatkaa.

- Tiimi toimi hyvin, auto toimi hyvin, rengas toimi hyvin ja yhteistyö kartturin kanssa toimi hyvin. Ei muuta kuin hyvällä fiiliksellä kohti seuraavia kisoja!

Italian helteistä Joona kiiruhtaa Suomeen ja Jyväskylän MM-ralliin, missä nuotitus alkaa tiistaiaamuna.

Lopputulokset: ERC Rally di Roma Capitale, ERC1

1. Andrea Crugnola (ITA) 1:52:35.2
2. Giandomenico Basso (ITA) +23.1
3. Hayden Paddon (NZL) +53.8
4. Efrén Llarena (ESP) +1:54.5
5. Simon Wagner (AUT) +2:06.2
6. Yoann Bonato (FRA) +2:12.4
...
13. LAURI JOONA-JANNI HUSSI (FIN) +6:26.8

Kaikki tulokset: https://www.fiaerc.com/erc/wrcplus/live-timing/  

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 45 pistettä LMM (Rally2)
2. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 34 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 26 pistettä KoMoKe (R5)
5. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 25 pistettä AlavUA (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa