Facebook Twitter Email Pinterest

Lauri Joonan debyyttikausi päättyi pronssijuhliin

02.10.2023 / Anu Haapalainen

Ralli SM -sarjan SM1-luokassa ajavan Lauri Joonan tulokaskausi on ollut erittäin menestyksekäs. Tasaisen varmasti ja vauhdikkaasti ajaneen sastamalalaisen kaulaan pujotetaan kauden päätteeksi pronssinen SM-mitali.

Ralli SM -sarjan kausi 2023 ajettiin viikonloppuna päätökseen Kokkolassa. Finaalikisan lähtökohdat olivat kutkuttavat, kun peräti neljällä kuljettajalla oli mahdollisuudet SM1-luokan mestaruuteen. Yksi mestarikandidaateista oli ensimmäistä kauttaan Rally2-luokitellulla autolla kilpaileva Lauri Joona, jonka debyyttikausi SM1-luokassa on ollut varsin menestyksekäs. Aiemmista osakilpailuista Joona ja kartturi Tuukka Shemeikka ovat saavuttaneet kaksi voittoa ja heikoinkin sijoitus on ollut neljäs. Niinpä lähtöpaikka oli ensi kertaa letkan kärjessä ja odotukset kauden päätökseen olivat toiveikkaan realistiset:

- Lähtöpaikka ensimmäisenä kilpailijana tuo kisaan oman mausteensa, mutta ei anneta sen haitata menoa. Etukäteen tullut pieni sade olisi parasta mahdollista meille ja helpottaisi kärjessä ”auraamista”. Kaikkemme kuitenkin yritetään ja mahdollisimman korkealle tähdätään, kertoi Joona ennen starttia.

Kauden päätöskisa ei todellakaan päästänyt kilpailijoita helpolla. Keli oli erittäin, välillä jopa liiankin, sateinen ja olosuhteet sen mukaiset. Kisa mitaleista kävi kiivaana, ja sijoitukset vaihtuivat lähes joka erikoiskokeen jälkeen. SM1-luokan mestaruustaistosta muodostuikin todellinen trilleri, jossa pääosia näyttelivät tiukka sekuntikamppailu kuninkuusluokan herruudesta sekä lauantain rankkasade.

Monien vaiheiden jälkeen päätösosakilpailun voittoon ajoi konkari Juha Salo, toiseksi sijoittui Teemu Asunmaa ja kolmanneksi Jari Huttunen. Lauri Joona ja Tuukka Shemeikka tekivät sen, minkä haastavalta lähtöpaikaltaan pystyivät, ja tällä kertaa se riitti kisan neljänteen sijaan.

- Kokkolan kisa kaikkine haasteineen aura-auton roolissa oli todella erilainen kokemus. Kamppailu paremmista sijoista vesittyi sanan varsinaisessa merkityksessä erikoiskokeelle 10, jossa vettä oli satanut todella runsaasti ja ensimmäisenä autona ajaminen oli erittäin haasteellista. Kaikkemme yritettiin, joten pitää olla tavallaan tyytyväinen tähän tulokseen. Toki ainahan voitosta lähdetään ajamaan, joten kyllähän nelossija vähän kirpaisee, mutta tästä on hyvä lähteä kohti seuraavia seikkailuita, totesi Joona kisan maalissa.

Rallin Suomen mestaruuteen ajoi Joonan tiimikaveri Teemu Asunmaa ja hopeinen SM-mitali matkaa Kiuruvedelle Jari Huttusen mukana. Joona sijoittui sarjassa kolmanneksi tasapistein Salon kanssa. Pronssimitaleiden kohtalon ratkaisi Joonan saavuttamat kaksi osakilpailuvoittoa.

- Hieno tulokaskausi pääluokassa takana! Hyviä muistoja ja kokemuksia saatiin paljon, vaikka mestaruutta ei tullutkaan. Parhaiten kaudesta jäi mieleen voitot Seinäjoella ja Lahdessa, ne oli tosi hienoja hetkiä, fiilistelee Joona.

- Ison kiitoksen kaudesta ansaitsevat tietenkin kaikki kannustajat ja yhteistyökumppanit, Skoda Motorsport Suomi ja TGS Motorsport ja tietenkin kartturi Tuukka, kiittelee Joona taustajoukkojaan.

Vaikka kotimainen kisakausi on nyt päätöksessä, on Joonalla vielä suunnitelmissa kilpailla ulkomailla tänä syksynä. Ensi vuoden suunnitelmista kerrotaan sitten aikanaan.

Tulokset / SM1-luokka, SM Kokkola Ralli:

1. Juha Salo  54:57,7
2. Teemu Asunmaa +7,7
3. Jari Huttunen +20,8
4. LAURI JOONA - TUUKKA SHEMEIKKA +54,6
5. Heikki Kovalainen +3:14.5

Pisteet / SM1-luokka, lopputulos:
1. Teemu Asunmaa 122
2. Jari Huttunen 120
3. LAURI JOONA 119
4. Juha Salo 119
5. Roope Korhonen 51
6. Heikki Kovalainen 46

Kaikki tulokset ja SM-pisteet: https://www.rallism.fi/content/fi/1/10092/Tulokset.html

Kuva: Toni Ollikainen

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa