Facebook Twitter Email Pinterest

Ennakko: Panokset kovenevat - Paikat Flying Finn Future Star -finaaliin jaossa Seinäjoella

10.06.2024 / Ralli SM / Viestintä

Ralli SM -sarja jatkuu 14.-15. kesäkuuta Seinäjoen maisemissa ajettavalla SM Pohjanmaa Rallilla. Perinteikäs klassikkoralli toimii seitsemänosaisen SM-sarjan viidentenä osakilpailuna, jossa katseet kohdistuvat mestaruustaistelujen lisäksi Flying Finn Future Star -kilpailun viimeiseen vaiheeseen ennen varsinaista valintatilaisuutta. 

Roope Korhonen hakee revanssia Pohjanmaalla

SM1-luokassa Laukaan Roope Korhonen ja kartanlukija Anssi Viinikka lähtevät Pohjanmaan erikoiskokeille sarjajohtajan keltaiset numerot kyljissä. Kaksikolla on kasassa tältä kaudelta kolme palkintosijaa ja 70 SM-pistettä.

Edellinen osakilpailu Turussa päättyi autokunnan osalta isoon pettymykseen, kun Toyota GR Yaris kaatui rajusti heti lauantain avauspätkällä. Seurauksena autokunta joutui perumaan osallistumisensa seuraavalla viikolla ajettuun Sardinian MM-ralliin. 

Korhosen keskeytyksen myötä sarjan toisena olevalla Benjamin Korholalla (Hyundai i20) oli kaikki mahdollisuudet kiriä eroa enemmänkin, mutta värikkäiden vaiheiden jälkeen inkoolaisen oli tyytyminen vasta luokan viidenteen sijaan. Eroa kaksikon välillä on 11 pistettä. 

Sijoilla 3-5 on tiukkaa, Anssi Rytkönen (53p), Teemu Asunmaa (50p) ja Niclas Grönholm (49p) ovat neljän pisteen sisällä toisistaan ja koko Skodaan luottava kolmikko on edelleen vahvasti mukana mestaruuden tavoittelussa. 

SM2- ja SM3-luokissa Flying Finn Future Star -kilpailun viimeinen vaihe

Täksi kaudeksi koronavuosien jälkeen paluun tehnyt Flying Finn Future Star -ohjelma etenee Seinäjoella viimeiseen osakilpailuunsa ennen rallin jälkeen järjestettävää lopullista valintatilaisuutta. Valintatilaisuuden testeissä tarkastellaan ajamisen ja nuotituksen lisäksi kilpailijoiden fyysisiä ja henkisiä valmiuksia sekä toimimista esimerkiksi median kanssa. 

Raadin valitsema voittaja, Flying Finn Future Star, pääsee näyttämään taitojaan elokuun alussa Suomen MM-rallin sorateillä täydellisellä kilpailupaketilla, joka sisältää M-Sportin Ford Fiesta Rally3 -auton ja huoltokokonaisuuden: Pirellin renkaat, polttoaineet, osallistumismaksut, testin ennen kisaa, koulutuksen ja valmennuksen, kuin myös konsultoinnin PR- ja mediasuhteiden hoitamiseen.

Selvitäkseen mukaan testitilaisuuteen on kilpailijan sijoituttava Pohjanmaa Rallin jälkeisessä SM-pistetilanteessa oman luokkansa kolmen parhaan joukkoon. SM2-luokassa toisena oleva Järvenpään Jesse Kallio Ford Fiesta Rally3:lla on jo varmistanut paikkansa tilaisuuteen, eikä tästä luokasta muita ole mukaan yltämässä. 

SM3-luokan osalta sarjakärki, Jyväskylässä asuva Leevi Lassila nähdään varmasti valintatesteissä. Paikkaa Lassilan seuraksi tavoittelevat vielä E-TMK/UA:n Raoul Dahlqvist, Keuruun UA:n Ossi Pohjanharju ja Mäntyharjun Moottorikerhon Niko Kalmi. Mikäli luokassa toisena oleva Laukaan Tuukka Kauppinen ei Pohjanmaalla epäonnistu täysin, on edellä mainitusta kolmikosta vain yhdelle paikka tarjolla tilaisuuteen.

Koko trio on vain neljän pisteen sisällä toisistaan ja hyvällä iskuetäisyydellä sarjan kolmanteen sijaan. Hyvin suurella todennäköisyydellä kolmikon nopein kuljettaja lunastaa myös viimeisen paikan tilaisuuteen. 

Pysäyttääkö Vatasta kukaan?

SM4-luokassa Ville Vatanen ei ole tällä kaudella antanut muille palaakaan. Keski-Karjalan UA:ta edustava Toyota Auris -pilotti on ajanut palkintokorokkeen keskelle kauden jokaisessa edellisessä osakilpailussa ja plakkariin on kilahtanut jo huimat 109 SM-pistettä. 

Tasaista kautta ajava Tomi Tikkinen (LMM) on käytännössä ainoa, joka pystyy vielä Vatasen mestaruuden estämään. 45 pistettä perässä olevalta Tikkiseltä loppukausi huutaisi kuitenkin voittoja ja Vatasen täydellisiä epäonnistumisia enemmän kuin yhdessä kilpailussa, jotta mahdollisuus mestaruuteen pysyisi elossa. 

Tikkisestä 28 pisteen päässä kolmantena on Henri Sääskilahti (LMM), joka oli lähellä Vatasen kukistamista Turussa, mutta joutui lopulta taipumaan vaivaisen 0,1 sekunnin turvin. Sääskilahti johtaa kahdeksan pisteen sisällä toisistaan olevaa kuuden kuljettajan takaa-ajoporukkaa, jotka ovat vielä hyvin mukana kamppailussa vähintään pronssimitalista.  

Hautamäki sekoittamaan pakkaa SM5-luokassa

SM5-luokan mestaruustaistosta on kehkeytynyt kahden kauppa. Pekka Keski-Korsu ja Arttu Lähdeniemi ovat olleet tällä kaudella omaa luokkaansa. Muilla ei ole ollut asiaa voittotaistoon, silloin kun edellä mainittujen tekniikka on kestänyt. 

Raahesta ponnistava Keski-Korsu oli vakuuttava talvikaudella ja näytti jo painelevan mestaruutta kohti. Turussa Lähdeniemi palasi kuitenkin tutulle tasolleen napauttamalla komean voiton, joka tasoitti tilannetta huomattavasti Punkalaitumelta kotoisin olevalle Lähdeniemelle. Eroa kaksikolla on enää 11 pistettä Keski-Korsun eduksi. 

Pohjanmaa Rallissa voittotaistoon ilmoittautuu kuitenkin yllättävä nimi. Viime vuosina luokkaa mielin määrin hallinnut Ville Hautamäki ei ole tällä kaudella osallistunut vielä yhteenkään ralliin, mutta monien yllätykseksi nimi komeilee kotikilpailun osallistujalistalla. 

Hautamäki on voittanut luokan neljä edellistä Suomen mestaruutta ja sopii olettaa, että mestarin voitonjano ei ole kisatauon aikana kadonnut. Perjantain erikoiskokeet saattavat toimia vielä ranteiden avaajina, mutta eiköhän jo lauantain pohjalaasbaanoilla Mitsubishi-kuljettaja nähdä komeilemassa tulosliuskan kärkikahinoissa. 

Seuraa myös heitä 

Pohjanmaa Rallissa nähdään viikonloppuna yhteensä 116 autokuntaa. SM-sarjan kuljettajien lisäksi mukana on luokassa 7 Toyota Celicalla kilpaileva Jari-Matti Latvala, jonka kartturiksi hyppää ensimmäistä kertaa Esapekka Lapin vakiokartturi Janne Ferm

Toyotan MM-rallitiimin junioriohjelman seuraavan sukupolven japanilaissuojatit, Shotaro Goto ja Takumi Matsushita ajavat molemmat ensimmäisen rallinsa sitten ohjelmaan mukaan pääsyn. Kaksikko kilpailee SM3-luokassa Renault Clio Rally4 -autoilla. 

Samassa luokassa kilpaileva Viron Jaspar Vaher, 17, ajaa Seinäjoella toisen kilpailunsa Suomessa. Etelänaapurin suurin tulevaisuuden lupaus oli mukana jo edellisessä osakilpailussa Turussa, mutta matka katkesi harmillisesti peurakolariin jo rallin kolmannella erikoiskokeella. 

SM-ralleja voi seurata tuttuun tapaan Moottoriurheilu TV:n suorien lähetyksien välityksellä. Tulospalvelu, GPS-seuranta ja väliajat löytyvät sarjan verkkosivuilta osoitteesta rallism.fi

Ilmoittautuneiden lista »
Sarjasäännöt »
Tiimimestaruuskilpailu »

SM Pohjanmaa Ralli -reitti & aikataulu

SM Pohjanmaa Rallissa ajetaan 14.-15. kesäkuuta yhteensä yhdeksän erikoiskoetta, joista kolme ensimmäistä (25,25 km) perjantai-illan hämärtyessä. Rallin avauserikoiskoe, Seinäjoki City, ajetaan aivan Seinäjoen keskustassa, jonne yleisön on helppo saapua. 

Lauantaina luvassa on vielä kuusi pikataivalta (96,80 km) ennen Seinäjoen torilla iltakuudelta alkavia maalijuhlia. Rallin kilpailukeskus ja huoltoparkki sijaitsevat Rengastien Autotarvikkeella osoitteessa Rengastie 28, 60120 Seinäjoki. 

Kilpailun aikataulu

Perjantai 14.6.

20:00 LÄHTÖ Kirkkotie 15
20:03 EK1 Seinäjoki City - 1,40 km
20:45 EK2 Nopankylä - 9.48 km
21:08 EK3 Paavalinvuori - 14,37 km 
22:04 HUOLTO Rengastien Autotarvike 

Erikoiskoekilometrit: 25,25 km

Lauantai 15.6.

09:21 HUOLTO Rengastien Autotarvike
10:01 LÄHTÖ Seinäjoen Tori
10:43 EK4 Kytölä-Torstila 1 - 20,22 km
11:23 EK5 Suorttila - 9.88 km
12:20 EK6 Kärkimäki - 19,62 km
13:15 HUOLTO Rengastien Autotarvike
15:23 EK7 Järviranta - 7,22 km
16:08 EK8 Kytölä-Torstila 2 - 20,22 km
16:57 EK9 Ooperi - 19,64 km
18:15 MAALI Seinäjoen Tori

Erikoiskoekilometrit: 96,80 km

Livelähetykset Moottoriurheilu TV:ssä: Perjantai » | Lauantai »
------------
Ralliliput ennakkoon Corego shopista »
------------
Katsojaopas » 

SM-luokkien pisteet 4/7 osakilpailua

Tiimit

1. Rautio Motorsport 165p
2. RTE-Motorsport 159p
3. Printsport 117p
4. Ouneva Oy 113p
5. TGS Motorsport 67p

SM1

1. Roope Korhonen 70p
2. Benjamin Korhola 59p
3. Anssi Rytkönen 53p
4. Teemu Asunmaa 50p
5. Niclas Grönholm 49p

SM2

1. Henri Hokkala 109p
2. Jesse Kallio 70p
3. Jooa Iivari 40p
4. Ville Ruokanen 23p
5. Toni Herranen 20p

SM3

1. Leevi Lassila 90p
2. Tuukka Kauppinen 52p
3. Joni Korhonen 43p
4. Raoul Dahlqvist 43p
5. Giovanni Trentin 41p

SM4

1. Ville Vatanen 109p
2. Tomi Tikkinen 64p
3. Henri Sääskilahti 36p
4. Lauri Halonen 34p
5. Aaron Holopainen 33p

SM5

1. Pekka Keski-Korsu 88p
2. Arttu lähdeniemi 77p
3. Miikka Vuokila 55p
4. Rasmus Tuominen 48p
5. Arto Juolahti 23p

Kaikki pisteet »

Flying Finn Future Star

Suomi on kuuluisa kansainvälisesti menestyneistä rallikuljettajistaan - niin menneinä vuosina, nyt kuin toivottavasti tulevaisuudessakin.

Suomen MM-rallin, Secto Rally Finlandin, järjestäjä AKK Sports Oy, perusti vuonna 2014 lupaavia rallikuljettajia kartoittavan Flying Finn Future Star -ohjelman vauhdittaakseen nuorten lahjakkuuksien tietä kohti kansainvälistä läpimurtoa ja maailman huippua.

Ohjelman voittanut kuljettaja on saanut alusta asti merkittävän palkinnon. Vuonna 2024 palkintona voittajalle tarjotaan osallistuminen vuoden 2024 Secto Rally Finlandiin. Hän pääsee näyttämään taitojaan Suomen MM-rallin sorateillä täydellisellä kilpailupaketilla, sisältäen M-Sportin Ford Fiesta Rally3 -auton ja huoltokokonaisuuden: Pirellin renkaat, polttoaineet, osallistumismaksut, testin ennen kisaa, koulutuksen ja valmennuksen, kuin myös konsultoinnin PR- ja mediasuhteiden hoitamiseen.

Lue Flying Finn Future Star ohjelmasta lisää täältä.

Ralli SM -kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki (RSJM)
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus (RSJM)
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku (RSJM)
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki (RSJM)
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti (RSJM)
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee (RSJM)

Yhteystiedot

Rallin lajipäällikkö

Henrik Frank
henrik.frank@autourheilu.fi
040 534 9977

Promoottori 

Mika Heinonen
mika.heinonen@autourheilu.fi
045 7730 5990

Kaupalliset asiat

Lassi Liimatainen
lassi.liimatainen@autourheilu.fi
050 325 1120

Seuraa Ralli SM -sarjaa

www.rallism.fi
Facebook
Instagram
YouTube
Twitter 
TikTok

Seuraa SM Pohjanmaa Rallia

www.pohjanmaaralli.fi
Facebook
Instagram

Kuva: Taneli Niinimäki / AKK

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 88 pistettä LMM (Rally2)
2. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 75 pistettä AlavUA (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 74 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 65 pistettä KoMoKe (R5)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa