Facebook Twitter Email Pinterest

Iso-A: Janne Tuohino hallitsi

22.02.2003 / Iso-A: Janne Tuohino hallitsi

Kauden toiseen Ralli SM osakilpailuun startattiin Lapuan kevättalvisissa maisemissa. Aamulla oli noin -10 asteen pakkanen, mutta päivän mittaan keli lämpeni muutamaan pakkasasteeseen. Pilviharso peitti taivasta kuitenkin sen verran ettei aurinko päässyt lämmittämään.

Luokassa iso A Janne Tuohinon menolle ei voinut tänään kukaan mitään. Sebastian Lindholm pysytteli aina viimeiselle erikoiskokeelle saakka Tuohinon tuntumassa, mutta hänen matkantekonsa päättyi tekniseen vikaan. Jouni Ampuja oli toinen joka pysyi Tuohinon vauhdissa, mutta hän joutui keskeyttämään EK:n 3 jälkeen.

Jo päivän ensimmäiseltä erikoiskokeelta Nilsiän UA:n Janne Tuohino otti ralliletkan komentoonsa. Erikoiskokeella oli pituutta 13,9 km mutta Tuohino ajoi 10 sekunnin pohjat. Toiseksi nopeimmin EK:lta suoriutui Valkealan UA:n Jouni Ampuja, Toyota Corolla WRC:llä. Kolmanneksi kellotti hallitseva Suomen mestari, inkoolainen Sebastian "Basti" Lindholm ja Peugeot 206 WRC. Ennen huoltoa ajettiin perään vielä toinen 9,2 km mittainen erikoiskoe, jolla Tuohino piti otteensa ajaen jälleen pohja-ajan. Tällä kertaa toiseksi nopeimmin ajanut Lindholm jäi kuitenkin vain 0,5 sekuntia ja luokkaa iso N johtava Juha Salo kellotti kolmanneksi kovimman ajan. Ampuja ajoi neljänneksi jääden Tuohinoille 4,3 sekuntia.

Näiden erikoiskokeiden jälkeen saavuttiin päivän ensimmäiseen huoltoon, jolle siis saavuttiin yleiskilpailujärjestyksessä 1. Janne Tuohino, 2. Jouni Ampuja (jäljessä -14,7 sekuntia) ja 3. Sebastian Lindholm (jäljessä - 15,1 sekuntia).

Tuohino ei ollut kuitenkaan tyytyväinen menoonsa: - Ei ole tullut ihan puhtaasti, parempaankin pitäisi vielä pystyä, hän pohti. Vauhtia puuttui Ampujaltakin: - Vaihdetaan renkaat ja katsotaan jos siitä olisi apua.

Sebastian Lindholmilla oli ollut tapahtumia jo ensimmäisellä EK:lla, joten aika oli siihen nähden hyvä: - Kävin ulkona ykkösellä. Se oli sellainen ysikymppi oikea, jossa menin suoraan kun jäi jarrutus liian myöhään. Päästiin kuitenkin nopeasti jatkamaan.

Huollon jälkeen Tuohino jatkoi kärjessä ajaen jälleen pohja-ajat kahdelle seuraavalle EK:lle. Sebastian Lindholm nousi toiseksi. Jouni Ampuja kärsi ohjaustehostimen rikkoutumisesta EK3:lla: - Tehostin hävisi pitkässä vasurissa. Sen jälkeen auto oli enemmän kuin raskas ajaa. Pyörähdettiin kerran ja käytiin siirtymälläkin ojassa. Oli lopulta pakko jättää leikki sikseen. Johtavalla Tuohinollakaan ei tuntunut menevän niin kuin piti: - Yhdessä risteyksessä pyllähdettiin perä edellä penkkaan, joten ei aivan kohdalleen ole mennyt. Koko ajan tuntuu, että paras vire puuttuu. Vireestä oli pulaa Lindholmillakin nelosen maalissa: - Pumppaamista, pumppaamista, ei saa ajorytmistä kiinni. Neljännen EK:n jälkeen käytiin tauolla, jonne saavuttiin kärkikolmikon osalta seuraavssa järjestyksessä: 1. Janne Tuohino, 2. Sebastian Lindholm (-21,8 sekuntia), 3. Jari Viita (-1 min 42,2 sekuntia).

Tauon jälkeen meno jatkui 19,5 km pitkällä EK5:llä. Sebastian Lindholm lunasti ensi kertaa EK:n pohja-ajan. Tuohino jatkoi kuitenkin yleiskilpailun kärjessä 17 sekunnin turvin ennen päivän viimeistä pyrähdystä. Viimeinen erikoiskoe oli myös melkoisen pitkä, 19,27 km. Kilpailun ratkaisu tapahtui itseasiassa ennen kuin yksikään auto oli ehtinyt maaliin saakka: Sebastian Lindholmin autosta rikkoutui voimansiirto ja hän joutui keskeyttämään. Näin toiselle sijalle nousi Jari Viita Ford Focus WRC:llä jääden voitosta 2 minuuttia 38 sekuntia. Kolmanneksi nousi Jarmo Mikkonen 2 minuuttia 44 sekuntia Tuohinolle jääneenä. - Tuohino oli yhtä hymyä maaliin saapuessaan: - Kyllähän tämä voitto hyvältä tuntuu. Nyt alkaa olla mukavat pisteetkin plakkarissa, SM-sarjassa reippaassa pistejohdossa jatkava Tuohino myhäili.

SM-pistekärki osakilpailun 2/7 jälkeen, luokassa iso-A:

1. Janne Tuohino 39
2. Jari Viita 25
3. Jouni Ampuja 20

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 88 pistettä LMM (Rally2)
2. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 75 pistettä AlavUA (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 74 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 65 pistettä KoMoKe (R5)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa